V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kamenná vlna, cena a vlastnosti

    Tento článek si přečetlo více než 1014+ uživatelů
    Izolace je jedním z klíčových prvků při stavbě nebo renovaci jakékoli budovy. Bez níž je v ní prakticky nemožné přežít v domě tuhou zimu. Kamenná vlna (nebo minerální vata) je oblíbený a nejběžnější typ izolace fasády. Minerální vata je přírodní materiál šetrný k životnímu prostředí. Pokud vás zajímají základní informace, jako je zvuková izolace a tepelná vodivost, přečtěte si následující text. Řekneme si něco o tom, kolik stojí kamenná vlna a proč je tou správnou volbou pro izolaci.
    Odborný článek 1014
    66760188 l
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Kamenná vlna

    Nejčastěji používaným tepelným izolátorem je kamenná vlna. Kamenná vlna se často nazývá minerální vata, protože obsahuje minerální vlákna. Někteří se domnívají, že minerální vata je jen jiný název pro skelnou vatu. To není pravda, protože jde o různé materiály a výrobní metody a liší se svými fyzikálními vlastnostmi.

    Při manipulaci s kamennou vlnou je nutná extrémní opatrnost, stejně jako při pokládání skelné vaty, protože se skládají z malých částic, které mohou dráždit dýchací cesty, oči a pokožku. Používání ochranných prostředků je povinné: rukavice, brýle a masky. Kamenná vlna se vyrábí a prodává ve formě desek, zatímco skelná vata ve formě válců. Kamenná vlna jako minerální materiál lidem neškodí, protože neobsahuje umělá pojiva. Je odolný vůči mikroorganismům a dobře odolává povětrnostním podmínkám.

    66760188_l.jpg

    2. Jaké je složení minerální vlny?

    Kamenná vlna se vyrábí z čediče a diabasu, které se nejprve taví v peci při vysokých teplotách. Poté se přidá koks a další pojiva pro pevnost a odolnost proti vodě. Během výrobního procesu je zajištěna biologická rozpustnost a rozložitelnost vláken - hlavní vlastnosti minerální vlny. Kamenná vlna je nakonec rozkrájena na kousky různých velikostí a prodává se ve formě panelů.

    Kamenná vlna má mnoho výhod. Kromě dobré izolace se vyznačuje také nehořlavostí, kterou polystyren nemá. Kamenná vlna je díky své schopnosti absorbovat zvuk a páru velmi dobrou zvukovou izolací. Díky moderním výrobním technologiím je jeho cena velice přijatelná. Pokud chcete bydlet v domě, kde mají výhodu přírodní materiály, je fasáda z kamenné vlny skvělou volbou.

    3. Zvuková izolace a tepelná vodivost

    3.1. Kamenná vlna jako zvukový izolátor pro fasádu

    Hluk je rostoucím problémem, zejména ve městech v blízkostech silnic, dálnic a letišť. Zvuková izolace fasády se proto stává stále důležitějším faktorem. Kamenná vlna má vláknitou strukturu, takže je mimořádně dobrým izolátorem. Struktura z měkkých vláken ve skutečnosti tlumí zvuk a snižuje ozvěny mezi místnostmi stejně jako mezi podlahou a stropem. Kamenná vlna je proto dobrou volbou pro izolaci fasád a stropů.

    3.2. Tepelná vodivost

    Jak jistě víte, tepelná vodivost je klíčovým faktorem při výběru izolace pro fasádu. Minerální vlna má speciální mikrovlákna, která zabraňují ztrátě energie. Kamenná vlna na fasádě nebo v podkroví v kombinaci s kvalitou a správnou instalací výrazně snižuje tepelné ztráty budovy. Instalací kamenné vlny zlepšíte mikroklima v místnostech v zimě i v létě, protože kamenná vlna chrání před chladem i horkem.

    3.3. Je minerální vlna nehořlavá?

    Kamenná vlna a skelná vata jsou, na rozdíl od polystyrenu XPS nebo ESP, nehořlavé materiály. Kamenná vlna je materiál vyrobený z minerálů vulkanického původu. To znamená, že jeho složení je podobné horninám, takže teplota tání minerální vlny je vyšší než 1000°C. Výrobky z kamenné vlny mají nejvyšší třídu nehořlavosti A1 a významně přispívají k prevenci šíření ohně.

    4. Kamenná vlna - cena za m2

    Kamenná vlna má oproti polystyrenu mnoho výhod a díky moderním technologiím se její cena stala docela dostupnou. Kamenná, tedy minerální vlna v deskách nebo rolích, se pohybuje kolem 260Kč / m2. Je to jen o 10% více než polystyren, což znamená, že za kvalitnější a přírodnější fasádu utratíte pouze o 10% více.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci minerální vaty, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1014
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.5
    0

    KP stav s.r.o.


    9.4
    0

    Malířské a natěračské práce - Roman Král


    9.5
    0

    Jurkech - montážni a stavebni firma


    9.7
    0

    SKR stav, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena