V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Tepelné mosty - nevhodná izolace fasády

    Tento článek si přečetlo více než 888+ uživatelů
    Jakákoli budova může ztratit velké množství tepla prostřednictvím neadekvátně provedených částí vnějších stěn budov - tzv. fasád. Kvůli takovým chybám dochází ke ztrátám energie, a tím i k nárůstu nákladů na vytápění domácnosti. Odborně je pojem „tepelný most“ definován jako místo v konstrukci, kterým uniká více tepla než v ostatních místech tepelné obálky objektu. Stává se to v důsledku změn materiálů, tloušťky nebo geometrie konstrukce. Tepelné mosty jsou problematické zejména u budov, které byly zatepleny dodatečně.
    Odborný článek 888
    tepelne mosty
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Co jsou to tepelné mosty?

    1.1 Tepelné mosty způsobují tepelné ztráty

    Tepelný most je ta část konstrukce nebo obálky budovy, kde je z různých důvodů zvýšen přenos tepla z interiéru do okolí. Tepelné mosty drasticky zvyšují náklady na vytápění a samotný dům kvůli vyšší spotřebě energie více znečišťuje životní prostředí.

    2. Proč tepelné mosty vznikají?

    Příčiny vzniku tepelných mostů mohou být různé. Nejčastěji je vyvolává nesprávné spojení mezi různými materiály, ale může k nim dojít také v důsledku speciální geometrie stavby nebo díky existence velkých rozdílů v tloušťce / tepelné vodivosti materiálů (například dřevo a beton mají různou tepelnou vodivost). K tepelným mostům však může dojít i lidskou chybou, tedy špatným provedením fasády nebo vytvořením nesprávného plánu provádění prací.

    Tepelný most může vzniknout i v důsledku špatně nainstalované nebo dokonce neúplné tepelné izolace nebo proražením fasády v důsledku rozvodu instalací.
    22.jpg
    Tepelné mosty jsou vidět pomocí termokamery; zvýšené tepelné ztráty lze detekovat na všech oknech a dveřích (zdroj: gradimzeleno.si)

    3. Tepelné mosty - typy

    3.1. Konvekční tepelné mosty

    V místech přerušení nebo netěsnosti vnitřní membrány fasády budovy vznikají konvekční tepelné mosty, což umožňuje pronikání vnitřního a vlhkého vzduchu do konstrukce a dále do vnějšího prostoru. Příkladem vzniku konvekčního tepelného mostu je netěsnící překlop parozábrany na teplé, šikmé střeše.

    3.2. Geometrické tepelné mosty

    Geometrické tepelné mosty vznikají v té části plášti budovy, kde je vnější povrch, kterým prochází teplo z vytápěného prostoru do vnějšího prostředí, větší než vnitřní. Typickým příkladem vzniku geometrických tepelných mostů jsou rohy budovy. Geometrickým tepelným mostům se vlastně nelze nikdy úplně vyhnout. Význam a vliv geometrických tepelných mostů klesá se zvětšováním tloušťky vnější tepelné izolace.

    3.3. Stavební (materiálové) tepelné mosty

    Konstrukční tepelné mosty jsou způsobeny změnami tepelného odporu pláště budovy. Ke změně tepelného odporu dochází v důsledku porušeného nebo proraženého pláště budovy z materiálu, který má vysokou hodnotu součinitele tepelné vodivosti, nebo z materiálu, který není z vnější i vnitřní strany tepelně chráněn. Mezi materiály s vysokou hodnotou tepelné vodivosti patří například beton a ocel. Příkladem konstrukčního (materiálového) tepelného mostu je mezipatrová konstrukce, která pokračuje přes zateplenou vnější stěnu v nezateplenou balkónovou desku.

    V místech špatně navržených detailů vznikají tzv. stavební tepelné mosty.
    23.jpg
    Tepelné mosty často způsobuje nezateplená terasa nebo balkon; lze jim zabránit pomocí prvku „schöck“ (zdroj: ekonaimar.com)

    4. Tepelné mosty - důsledky

    Tepelné mosty způsobují tepelné ztráty a řadu dalších problémů v budově. Rozšiřování tepelných mostů je třeba předejít, jinak mohou vážně poškodit stavební prvky. Může docházet k různým negativním jevům jako jsou: koroze, loupání omítky, tvorba plísní, růst hub, oslabení nosnosti celé konstrukce...

    4.1. Zvýšená spotřeba energie

    Nejviditelnějším důsledkem vzniku tohoto typu poškození fasády je zvýšená spotřeba energie na vytápění. Studené povrchy stavebních prvků vyžadují vyšší teplotu vzduchu v uzavřených prostorách. Pokud tedy chcete mít doma teplo a příjemné prostředí, musíte budovu vytápět silněji. Výsledkem bude zvýšení nákladů, ale i zátěže pro životní prostředí.

    4.2. Snížená úroveň bydlení

    Tepelné mosty také snižují komfort bydlení v objektu. Problém narůstá zejména v zimě, kdy jsou místa kolem tepelných mostů na vnitřní straně stěny studenější. V místnosti kvůli tomu dochází k pohybu vzduchu, tedy k průvanu. To se obvykle řeší zvýšením vytápění, což rovněž vede k vyšším nákladům.

    4.3. Vlhkost a tvorba plísní

    V důsledku tepelných mostů se může na vnitřních plochách stěny objevit vláha. Nižší teploty ve vnitřních částech, v místech tepelných mostů, způsobují kondenzaci vodní páry, která zvlhčuje stavební a izolační materiály. Teplý vzduch v interiéru se ochlazuje na studeném povrchu stěn a způsobuje rosení. Na místech, kde se rosa tvoří, se hromadí a usazuje prach, až se nakonec objeví fleky nebo plísně. Tento jev lze zmírnit zajištěním vnitřní vlhkosti v rozmezí 35 a 65%.

    4.4. Tepelné mosty způsobují poškození konstrukce

    Prvním příznakem problému, pokud tepelné mosty nejsou tak zřejmé, je shromažďování vlhkosti. Z dlouhodobého hlediska však vlhkost, která se ve stavebním prvku zadržuje, způsobuje jeho poškození nebo dokonce zboření. Čím větší je vliv tepelného mostu, tím více se stavební prvek ochlazuje, tím více je navlhčen, tím závažnější je porucha stavební konstrukce způsobená tepelným mostem.

    Odborný článek 888
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.6
    0

    NEST.HB spol. s r.o.


    9.5
    0

    Pavol Soviar - SONA


    9.5
    0

    Malířství Vrkoč


    9.5
    0

    Profi Hradec Králové s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena