V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Termostat: optimální pokojová teplota

    V každé domácnosti se spotřebuje velké množství energie na vytápění. Spotřebu lze výrazně snížit, pokud například snížíte teplotu v místnosti o dva stupně. Jaká je tedy optimální teplota interiéru, která je vhodná nejen pro vaše zdraví, ale je šetrná i k vaší peněžence? Existuje několik typů pokojových termostatů. Rychlý vývoj postupně přináší stále více doplňkových funkcí, jako je zpoždění zapnutí topení nebo automatické snížení teploty v noci. Termostat lze také připojit k inteligentnímu instalačnímu systému a teplotu ovládat dálkově.
    Odborný článek 179
    termostat
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    1. Doporučená teplota v interiéru - jak nastavit termostat?

    1.1. Teplota v obytném prostoru

    Podle vědeckých výzkumů se ideální teplota pohybuje kolem 20 až 22°C, zatímco v ložnici, kuchyni nebo servisních místnostech může být o něco nižší. 

    1.2 Teplota v ložnici

    Nižší teplota přispívá k lepšímu spánku. Teplota v ložnici by se měla pohybovat mezi 17 a 20°C. Vyšší teplota zapříčiní pocení a nepříjemný pocit.

    1.3 Teplota v dětském pokoji

    V dětském pokoji, kde děti spí, hrají si a učí se, by měla být teplota o něco vyšší. Přes den by tedy měla být teplota kolem 23°C a v noci ne nižší než 18°C.

    1.4 Teplota v koupelně

    Teplota v koupelně by měla být o něco vyšší, protože se tam obvykle svlékáme. Optimální teplota v koupelně se pohybuje mezi 22 a 25°C. Energii na vytápění koupelny můžete ušetřit instalací přídavného elektrického topení (např. radiátoru nebo topného tělesa), které bude místnost během používání dodatečně vytápět.

    2. Co je pokojový termostat?

    2.1 Snadné použití

    Pokojový termostat je zařízení, které umožňuje regulovat vnitřní teplotu ve vaší domácnosti. U nejjednodušších typů lze teplotu vzduchu nastavit ručně. Po dosažení požadované teploty se místní zdroj tepla (radiátor nebo podlahové topení...) automaticky vypne. Znovu se zapne, když teplota vzduchu klesne pod nastavenou hodnotu. Totéž platí pro chlazení interiéru v létě. Termostat lze použít k ovládání chladicích zařízení, ať už jde o klimatizaci nebo stropní chlazení.

    Pokojový termostat je vhodný pro všechny místnosti, protože reguluje a udržuje optimální teplotu vzduchu, což umožňuje příjemnější prostředí pro život v kteroukoli denní dobu bez nutnosti neustále regulovat radiátory nebo podlahové vytápění.

    2.2 Inteligentní instalace

    Existuje několik typů pokojových termostatů. Rychlý vývoj postupně přináší stále více doplňkových funkcí, jako je zpoždění zapnutí topení nebo automatické snížení teploty v noci. Termostat lze také připojit k inteligentnímu instalačnímu systému a dálkově ovládat teplotu v místnosti.

    01.jpg
    Termostat významně snižuje měsíční náklady při vytápění a chlazení domu

    3. Kde instalujeme pokojový termostat?

    Pokojový termostat by měl být instalován přibližně 100 až 150cm od podlahy a nejméně 3 metry od topného tělesa, pokud se jedná o bodové topení, jako je radiátor nebo konvektor. Pokud je nainstalován přímo u radiátoru, požadovaného účinku se nedosáhne, protože prostor vedle radiátoru je mnohem teplejší než prostor uprostřed místnosti (několik metrů od radiátoru), kde se nejčastěji zdržují členové rodiny. Pokud máme instalováno podlahové vytápění, termostat může být instalován kdekoli, musíme však zajistit, aby byl 100 až 150cm nad podlahou, nikoli níže nebo výše. V létě také není žádoucí, aby na něj svítilo přímé sluneční světlo, protože by se povrch samotného zařízení zahříval a nemohlo by správně fungovat.

    4. Ideální teplota podlahy

    Pokud nemáme podlahové vytápění, může být udržování teploty podlahy náročné. Podlaha je vždy o něco chladnější, zejména pokud se pod ní nacházejí nevytápěné prostory, například sklep nebo garáž. Při běžném ústředním vytápění může být podlaha velmi studená, její teplota může klesnout až na 15°C. Studená podlaha v zásadě ochlazuje celé tělo a může mít negativní vliv na naše zdraví. Optimální teplota podlahy je důležitá zejména v dětských pokojích, protože děti si na podlaze neustále hrají. Teplotu podlahy můžeme ovlivnit koberci, které vytvářejí příjemnější nebo teplejší pocit při kontaktu.

    U podlahového vytápění máme opačný problém: teplota podlahy nesmí překročit 27°C, protože je prokázána souvislost mezi příliš vysokou teplotou podlahy a vznikem křečových žil a dalšími negativními účinky na cévy. Ideální teplota podlahy pro podlahové vytápění je 23 až 25°C.

    5. Nižší náklady na vytápění

    Protože termostat umožňuje udržovat v místnosti vhodnou teplotu, můžeme jeho používáním ušetřit mnoho energie. Termostat můžeme nastavit tak, aby udržoval teplotu 19°C v době naší nepřítomnosti (např. když jsme v práci) a pak ji hodinu před naším příchodem zvýšil na 22°C. Lze jej také nastavit i tak, aby během noci udržoval teplotu 17°C nebo se dokonce zcela vypnul a těsně před vstáváním zvýšil teplotu na nastavenou hodnotu. Díky tomuto jednoduchému zařízení můžeme ušetřit až 25% energie na vytápění.

    Nižšími teplotami pomáháme nejen své peněžence, ale díky nižší spotřebě energie také šetříme životní prostředí.

    6. Někdy termostat nestačí

    Termostat je velmi užitečné zařízení, ale nemůže kompenzovat některé závažné konstrukční a architektonické nedostatky, které ovlivňují energetickou účinnost vašeho domu.

    V první řadě je třeba zmínit tepelněizolační vrstvu fasády, která je zejména u starých domů zpravidla tenčí a ve srovnání s moderními standardy nedostatečná, takže dům ztrácí mnoho energie fasádou. Přestože termostat může pomoci snížit spotřebu energie, náklady budou ve srovnání s řádně izolovaným domem stále vyšší.

    Dalším problémem jsou tepelné mosty, což jsou špatně izolovaná místa ve spojích různých materiálů, kterými uniká více tepla. Kromě toho jsou tato místa náchylná k růstu plísní. Musíte se také ujistit, že topná tělesa jsou v místnosti správně umístěna. Pokud je topné těleso (např. radiátor) ukryto v rohu, pod oknem nebo za nábytkem, je jeho účinnost nízká.

    Odborný článek 179
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Topení?

    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení
    9.7
    0

    Karel Hranička


    9.5
    0

    SaS instalace, s.r.o.


    9.5
    0

    VOTOP UH PLUS s.r.o.


    9.5
    0

    I-THERM, spol. s r. o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena