V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Náklady na vytápění podle druhu paliva

    Dotazy ohledně nákladů na vytápění a rozdíly mezi jednotlivými druhy paliv se jen hrnou. Zpravidla se jich nejvíc objeví před každou topnou sezónou. Jaké druhy existují, jaké jsou jejich ceny, kdy je ten správný čas na nákup?
    Odborný článek 496
    ceny energie
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    1. Zdroje energie

    1.1. Ceny energií závisí na jejich typu

    Existuje mnoho možností vytápění budov, z nichž každá má pochopitelně své výhody a nevýhody. Objekt lze vytápět na zemní nebo zkapalněný ropný plyn, elektřinu, topný olej, dřevo, pelety, biomasu, brikety, tepelná čerpadla a tzv. dřevní odpad (štěpky). Ceny energií rostou rok od roku a liší se v závislosti na dodavateli, druhu, kvalitě a odbíraném množství.

    1.2. Zemní plyn

    Vytápění zemním plynem je ideální pro městská sídla s rozvětveným plynovodem. Plyn je považován za příznivý zdroj energie, který i přes vyšší cenu nabízí odpovídající komfort. Plynové stěnové vytápění a instalace jsou nezbytné pro vytápění bytových budov bez kotelny.

    Plynový kotel je vhodný do objektů, které mají radiátorové a podlahové vytápění, bez ohledu na to, zda se jedná o moderní (energeticky úsporné) nebo starší objekty.

    Malé kotle jsou dobrým řešením pro budovy bez kotelny, protože jsou nyní esteticky přijatelné a moderně řešené a lze je umístit do každé místnosti, aniž by výrazně narušily její styl nebo estetiku. Mezi výhody kondenzačního plynového kotle patří možnost jeho kombinace s kotlem na teplou užitkovou vodu a také vysoká účinnost - přes 100%. Zemní plyn je proto jedním z nejpřijatelnějších zdrojů energie.

    1.3. Zkapalněný ropný plyn (LPG)

    Pro vytápění zkapalněným ropným plynem se lidé rozhodují až v krajních případech, tedy pokud si z různých důvodů nemohou vybrat některý z jiných zdrojů energie. Jde totiž o snad nejdražší topný systém. Na výši nákladů se podílí samotný zdroj energie, ale větší je i počáteční investice. Doporučuje se ohřívat užitkovou vodu pomocí vedlejšího solárního systému nebo jiného levnějšího zdroje vytápění.

    1.4. Elektrický proud

    Elektrické vytápění se doporučuje pouze pro menší spotřebiče - do 15 kW. Při rozhodování o elektrickém vytápění je důležité zvolit elektrický kotel, který umožňuje připojení k ústřednímu topení. Taková volba usnadňuje výměnu elektrického kotle v případě rekonstrukce topení nebo přechodu na jiný zdroj energie.

    Jaké jsou výhody elektrického nástěnného kotle? První výhodou je samotný provoz zařízení, který je automatický a téměř neslyšitelný. Elektrický nástěnný kotel nezabírá mnoho místa, umožňuje snadnou údržbu a nevyžaduje komín. Teplotu v místnosti lze regulovat pomocí termostatu nebo dálkového ovládání. 

    Zemní plyn je stále jednou z nejlepších možností v oblastech, kde byla realizována plynofikace
    Zemní plyn je stále jednou z nejlepších možností v oblastech, kde byla realizována plynofikace

    1.5 Topný olej

    Topný olej je považován za zdroj energie, který podstatně zdražuje a tento trend bude podle odborníků v příštích letech pokračovat. Ve srovnání s vysokými cenami energií a vysokými ročními náklady na vytápění má topný olej také své výhody.
     
    Vytápění topným olejem vyžaduje velmi malou údržbu, takže je vhodné pro ty uživatele, kteří nechtějí ztrácet čas a „bojovat“ s kotlem. Teplota je regulována termostatem, takže v obytném prostoru vám vždy bude tak akorát. Olejový kotel je vhodný pro objekty s podlahovým a radiátorovým vytápěním. Další výhodou olejového kotle je, že jej lze použít jako doplňkový zdroj vytápění pro tepelná čerpadla i kotle na tuhá paliva.

    1.6. Pelety

    Vytápění peletami je alternativou k topnému oleji a zemnímu plynu a jejich použití se v současné době stále více rozšiřuje, zejména v automatických kotlích. Výhodou vytápění peletami jsou nižší náklady ve srovnání s topným olejem a zemním plynem. Pokud jde o samotný způsob vytápění, nabízí stejný komfort jako jiné typy vytápění a zároveň je ekologickým zdrojem energie.

    Provoz kotle je automatický, nevýhodou je plnění a vyprazdňování popelníku (nádoby na popel), které je třeba provádět jednou až dvakrát týdně v závislosti na intenzitě vytápění, a zároveň je nutné zajistit v domě suchý prostor pro skladování potřebného množství pelet. Ve srovnání s topným olejem a plynem vyžadují pelety více práce a pravidelnou údržbu. Z hlediska možnosti ovládání je k dispozici pouze termostat pro nastavení teploty.

    1.7. Dřevo

    Vzhledem k tomu, že ceny energií stále rostou, mnoho lidí volí vytápění dřevem, zvláště pokud si potřebné množství mohou zajistit sami (např. z vlastního lesíka). Vývoj technologie výroby a provozu kotlů na tuhá paliva v poslední době velmi pokročil, takže moderní kotle na dřevo dosahují účinnosti přes 90%! Součástí kotle na dřevo je i násypka a moderní regulace vytápění. To znamená, že vytápění dřevem je považováno za dostupný a pohodlný způsob vytápění.

    Primární funkcí expanzní nádoby je akumulace veškerého tepla vyrobeného kotlem. Termostat naopak reguluje uvolňování teploty v místnosti.

    Mezi výhody kotlů na dřevo patří automatický provoz zařízení a systémů a také vysoká účinnost. Do kotle je možné vložit větší polena, ale rychlost hoření a doba ohřevu samozřejmě závisí na jejich počtu. Nevýhodou systému je povinnost neustále přikládat dřevo a dům musí mít velký, suchý prostor pro skladování paliva.

    1.8. Dřevní odpad / štěpka

    Dřevní odpad neboli dřevní biomasa, jak se tomuto druhu paliva často říká, je vlastně palivové dřevo, které vzniká jako zbytek při výrobě v dřevařském průmyslu. Takový systém je považován za ekonomický, ale má jisté slabiny. Je to velmi nákladná investice a zároveň vyžaduje více úložného prostoru. Je potřeba mít kotel a velkou nádrž na palivo.

    Jednou z možností vytápění dřevním odpadem je společná kotelna, pomocí které je vytápěno více bytů současně.

    1.9. Tepelné čerpadlo

    Vytápění tepelným čerpadlem je považováno za nejúspornější a energeticky nejúčinnější systém vytápění. Funkcí tepelného čerpadla je vysávat teplo z obnovitelného zdroje energie v bezprostředním okolí (vzduch, voda, země), které následně ohřívá vodu. Ke spuštění procesu ohřevu je potřeba asi 25% elektrické energie a zbytek se skutečně odebírá z vybraného zdroje. Tento vztah mezi vstupní elektřinou a výstupní tepelnou energií získanou z přírodního zdroje se nazývá tepelný kvocient. Při vytápění tepelným čerpadlem se využívá nízkoteplotní topný systém - stěnové, podlahové nebo konvektorové vytápění.

    Pokud vás trápí každoročně rostoucí ceny energií, můžete se jim dlouhodobě úspěšně vyhnout výběrem skvělého a inovativního zdroje energie: tepelného čerpadla.

    Hlavní výhodou je samozřejmě velký zisk volné energie z okolí a minimální prostor, který čerpadlo zabírá. Mezi nevýhody patří vysoká počáteční investice, která je, pravda, rychle kompenzována nízkými náklady na vytápění. Pořízení tohoto systému je navíc částečně dotováno státem. Dalším velmi významným benefitem je, že pomocí tepelného čerpadla lze dům v zimě vytápět a v létě chladit.

    Jedinou účinnou a nákladově efektivní reakcí na neustálý růst cen energií je naprostá energetická soběstačnost
    Jedinou účinnou a nákladově efektivní reakcí na neustálý růst cen energií je naprostá energetická soběstačnost

    2. Ceny energií paliv se mění

    Ceny energií se rok od roku mění, i když z dlouhodobého hlediska neustále rostou. Růst cen energií většinou závisí na jejich druhu, protože ceny jednotlivých druhů se od sebe výrazně liší. Jinak samotné zdroje energie závisí na událostech a růstu globálního trhu; v závislosti na růstu cen na světovém trhu může být největší rozdíl v ceně dováženého plynu a ropných produktů.

    2.1. Energetická soběstačnost

    Nejúčinnější reakcí na růst a změnu cen energií je samozřejmě naprostá soběstačnost. To znamená menší připoutanost k vývoji na světovém trhu a větší stabilitu. Soběstačnost je však možná jen u určitých druhů vytápění. Jedním z nejúčinnějších a dlouhodobě nejdostupnějších je jistě tepelné čerpadlo.

    3. Kdy jsou ceny energií nižší?

    3.1. Ceny se liší podle sezóny

    Nejvhodnější doba pro nákup je bezprostředně po skončení topné sezóny, kdy je vyšší nabídka a nižší poptávka. Pak je na trhu větší výběr, takže budete moci porovnat více druhů paliva, a to jak z hlediska ceny, tak i dalších vlastností. Po skončení zimní sezóny jsou ceny logicky o něco nižší, ale neplatí to pro všechny dodavatele. Například v případě topného oleje nebo LPG může být cena ovlivněna nepředvídanými ekonomickými a politickými událostmi.

    3.2. Ceny energií dle typu

    S cenami dřevního odpadu je to jinak, protože se tvoří na tuzemském trhu podle nabídky a poptávky a nezávisí na celosvětových ekonomických a politických trendech. Dřevní biomasu je nejlepší nakupovat v období před létem (květen, červen), nejpozději však do srpna. Slevy se dají „chytit“ na jaře a v létě, především pokud se jedná o dřevní biomasu.

    Při nákupu je třeba dbát na to, aby dřevěný odpad, polínka a pelety byly co nejsušší. Před použitím se palivové dřevo musí alespoň rok sušit na vzduchu.

    4. Druhy energií v Česku

    Je těžké přesně specifikovat, jaký druh energie se k vytápění nejvíce využívá, protože se jejich spotřeba rok od roku liší. Podle údajů z roku 2020 v ČR dominuje topný olej, dřevo a dřevní biomasa, i když je stále patrnější trend nahrazování topného oleje jinými zdroji energie. Většina lidí se rozhodne pro systém vytápění, který dlouhodobě zajišťuje stabilitu a hospodárnost. V tomto smyslu se do popředí dostává zemní plyn, ale i moderní tepelná čerpadla, která představují nejpříznivější a nejefektivnější způsob vytápění.

    5. Ceny energií

    Otázka vhodného výběru paliva závisí především na typu objektu. Nezáleží na tom, zda se jedná o starou špatně zateplenou budovu nebo o novostavbu s dobrou izolací (či dokonce o nízkoenergetický či pasivní dům). Jedno je jisté: pokud jsou roční náklady na vytápění příliš vysoké, doporučuje se co nejdříve změnit druh paliva.

    Je jasné, že roční náklady na vytápění jakéhokoli objektu se snižují úměrně vyšší energetické třídě. Zkrátka - čím lepší izolace, tím nižší náklady na vytápění.

    Pokud se rozhodnete pro kterýkoliv topných systémů, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také poskytovatele a dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 496
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Topení?

    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení
    9.3
    0

    ALMONIT s.r.o.


    9.1
    0

    Hodinový manžel - Karel Ejem


    9.2
    0

    AUDY - therm s.r.o.


    9.5
    0

    GAS FIX cz s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena