V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Teplá voda v našich obydlích už dávno není luxus, ale naléhavá potřeba.  Vodu lze ohřívat lokálně nebo centrálně. Je užitečné vědět, jak bojler (zásobníkový ohřívač vody) a karma (průtokový ohřívač vody) vlastně fungují, protože vám to pomůže zjistit, zda se děje něco neobvyklého, a předejít závažným poruchám a škodám. V tomto článku se proto podíváme na to, jak fungují bojlery a průtokové ohřívače vody, a vysvětlíme si hlavní rozdíly mezi nimi.
    Odborný článek 435
    Bojler
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    1. Ohřívače vody - princip práce

    Existuje několik možností, jak tato zařízení fungují. Mohou tak být ohřívány plynem (dálkové vytápění), teplou vodou, topným olejem, biomasou, solární energií nebo tepelným čerpadlem. Ohřívač vody ohřívá vodu stejným způsobem, jakým je vytápěn váš dům nebo byt. Topné systémy lze také kombinovat. Můžete například vytápět dům plynem nebo topným olejem a vodu ohřívat solární energií. Solární kolektory často nestačí k pokrytí energetických potřeb celého domu, ale postačí k ohřevu užitkové vody.

    Průtokový ohřívač vody nebo bojler (zásobníkový ohřívač vody) musí být připojen k jednomu z možných zdrojů tepla, které jej budou ohřívat.

    2. Lokální nebo centrální ohřev užitkové vody?

    Voda se musí nepřetržitě ohřívat. Ohřívač vody může ohřívat lokálně, ale to je méně výhodné, protože teplá voda je potřeba na několika místech v bytě současně. Pouze centrální ohřívání dokáže zajistit teplou vodu na několika místech současně. Lokální ohřev je nejpraktičtější a finančně nejvhodnější pro menší budovy, jako jsou chaty, kde teplou vodu nepotřebujeme na více místech, nebo budova není vůbec napojena na veřejnou infrastrukturu a musíme řešit, jak ohřívat užitkovou vodu samostatně.

    01.jpg
    Kolik teplé vody budeme mít, závisí na výkonu našeho bojleru. To může být problém při sprchování nebo koupání více osob za sebou, protože se teplá voda jednoduše spotřebuje

    3. Bojler

    3.1 Co je to bojler?

    Bojler je vlastně větší těleso určené k ohřevu užitkové vody pro domácnost. Nejdůležitějšími částmi každého bojleru jsou zásobník, topné těleso a termostat. Bojlery se tak používají nejen k ohřevu, ale i k skladování teplé vody. Když se vyprázdní, začne se znovu plnit studenou vodou, která se pak ohřívá pomocí topného tělesa, které může být instalováno uvnitř nebo vně. Existují také kombinované ohřívače, které umožňují používat tuhá paliva přes den a nízký tarif elektřiny v noci. Pro mnoho domácností je tento systém dostatečný pro zásobování teplou vodou, ale některé rodiny spotřebují teplou vodu rychleji, než ji bojler dokáže ohřát. V takovém případě se zásoba teplé vody dočasně vyčerpá a po určitou dobu nebude k dispozici.

    V domácnosti používáme teplou vodu v koupelně na mytí, sprchování, koupání ve vaně nebo mytí nádobí v kuchyňském dřezu.

    3.2 Kapacita bojleru

    Na trhu jsou k dispozici ohřívače vody s různým výkonem nebo objemem. Výkon závisí na počtu uživatelů, tepelných ztrátách a způsobu vytápění. Člověk spotřebuje v průměru 70 až 80 litrů teplé vody denně. Tato jednotka se používá k výpočtu průměrné denní spotřeby teplé vody v domácnosti a slouží k odhadu přibližné velikosti ohřívače vody. Výběr velikosti ohřívače vody závisí na počtu členů rodiny a jejich zvyklostech. Pokud se jedná o čtyřčlennou nebo vícečlennou rodinu, kde se všichni obvykle sprchují každý večer, nebude 80 litrový ohřívač vody stačit na osprchování všech. Více teplé vody se spotřebuje při používání vany nebo při ručním mytí nádobí (aniž by se pravidelně zavíral kohoutek). V těchto případech se doporučuje koupit ohřívač s větší kapacitou.

    Bojler ohřívá vodu a uchovává ji v nádrži až do doby, než ji použijete. Potřebuje však určitý čas na ohřátí vody - například 80 litrový ohřívač vody potřebuje cca hodinu. Když teplá voda dojde, musíme čekat, než se znovu ohřeje, což pro domácnosti s vyšší spotřebou teplé vody není nejvhodnější řešení.

    4. Vysokotlaký nebo nízkotlaký ohřívač vody?

    Existují ohřívače vody určené pro provoz v systémech s vysokým a nízkým tlakem vody. Pro domácí použití postačí nízkotlaké. Vysokotlaké ohřívače vody jsou častější ve větších a veřejných budovách a vyžadují časté kontroly, protože představují potenciální bezpečnostní riziko.

    5. Izolace ohřívače vody

    Nádrž na vodu v ohřívači vody musí být řádně izolována. Obvykle se izoluje polyuretanovou izolací o tloušťce 5 až 8 cm. Aby nádrž nezrezivěla, musí být dostatečně chráněna proti korozi vhodnými nátěry, např. epoxidovými.

    6. Karma

    6.1. Karma je prostorově méně náročná

    Další možností ohřevu vody pro domácnost, která je dnes stále oblíbenější, je průtokový ohřívač vody. Ohřívá vodu pro domácnost stejným způsobem jako běžný bojler, ale namísto skladování horké vody ji ohřívá, když ji potřebujete, a to během průtoku vody. Odstranění nádrže znamená, že ohřívače vody zabírají podstatně méně místa. Největší výhodou průtokového ohřívače vody je neomezené množství teplé vody.

    6.2 Karma je energeticky účinnější

    Protože beztlakové ohřívače vody ohřívají vodu pouze v případě potřeby, jsou obvykle energeticky účinnější. Často mohou efektivněji uspokojit potřeby domácnosti na teplou vodu. Beztlakové ohřívače vody jsou však méně účinné a mají určitá omezení, pokud jde o množství teplé vody, které mohou poskytnout v jednom okamžiku.

    Tomuto problému lze úspěšně předejít umístěním několika jednotek na různých místech spotřeby. Místo jedné výkonné jednotky, která ohřívá vodu pro celý dům, můžeme instalovat několik menších jednotek. Instalujeme je např. v blízkosti umyvadla, dřezu a sprchy, takže každá zajišťuje okamžitou a nepřetržitou dodávku teplé vody do těchto míst.

    protocni bojler.jpg
    Díky malým rozměrům lze průtokový ohřívač vody umístit do kuchyňské skříňky.

    7. Cena bojlerů a průtokových ohřívačů vody

    Cena těchto dvou typů zařízení se příliš neliší U obou závisí na objemu, výkonu, technologii a značce. Seženete je za zhruba 5 - 10.000Kč

    Odborný článek 435
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Topení?

    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení
    9.5
    0

    Lukáš Rychlý


    9.5
    0

    Buryánek a spol.


    9.5
    0

    Peštál, s.r.o.


    9.7
    0

    Josef Pejchal


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena