V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vytápění - vše, co potřebujete vědět o návrhu vytápění domu

    Tento článek si přečetlo více než 613+ uživatelů
    Věděli jste, že většina energie v domech a bytech se ve skutečnosti spotřebuje na vytápění? Vytápění je důležitou součástí moderního života, která nám umožňuje udržet si příjemnou teplotu v místnosti a chránit se před nepříznivými klimatickými podmínkami. Správné vytápění přináší řadu výhod. Jednou z hlavních výhod je to, že umožňuje udržovat příjemnou a zdravou teplotu v místnosti. Existují různé zdroje tepla, které se pro vytápění využívají, jako jsou například kotle na dřevo, plynové kotle, tepelná čerpadla nebo různá elektrické topidla jako jsou rohože nebo přímotopy.
    Odborný článek 613
    topeni
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    1. Vytápění domu

    Když otevřeme poštovní schránku a vypadnou na nás složenky, připomeneme si, že ani bydlení ve vlastním není zcela zadarmo. Neustále totiž spotřebováváme energii, zejména elektřinu a teplo. Věděli jste, že až 64% energie v domácnostech se spotřebuje na vytápění? Pokud budeme dbát na správnou izolaci našich domů a zvolíme správný způsob topného systému, můžeme své měsíční náklady na vytápění výrazně snížit.

    1.1 Tepelná izolace

    Již při návrhu budovy můžeme výrazně ovlivnit množství energie potřebné na vytápění. Čím je dům kostrbatější, tím větší je jeho plocha a tím větší jsou tepelné ztráty. Rozhodujícím faktorem je také počet, orientace a kvalita oken. Důležitá je však také tloušťka a kvalita zateplovací vrstvy. Tepelná izolace šetří energii na vytápění nebo chlazení budovy a také výrazně ovlivňuje povrchové teploty vnitřních stěn a oken, čímž zlepšuje komfort bydlení. Na trhu jsou k dispozici různé druhy izolačních materiálů (polystyren, skelná vlna, kamenná vata nebo přírodní izolace, jako je sláma, celulóza atd.) Tloušťka izolace musí být přesně vypočtena. U novostaveb by měla být použita izolace o tloušťce alespoň 12 cm.

    Prostup tepla u obvodových zdí směrem k nevytápěným prostorům nesmí být větší než Umax = 0,60 W/m2K, u oken U = 1,4 W/m2K, u přízemí U = 0,3 W/m2K, u šikmé střechy nad vytápěným podkrovím 0,25 W/m2K.

    01.jpg
    Tloušťka izolace ovlivní náklady na vytápění více než volba topného zařízení

    Tepelné mosty

    Nedostatečně chráněné části obvodového pláště mohou způsobit, že budova ztrácí velké množství tepla, což zvyšuje náklady na vytápění. Při ochlazování povrchů se začne srážet vlhkost, která může způsobit plísně nebo dokonce poškození konstrukce. Tato místa se nazývají tepelné mosty. Jejich prostřednictvím ztrácíme spoustu energie a náklady na vytápění se úměrně tomu zvyšují. Problematické jsou zejména rohy budov, balkony a místa kolem prostupů fasádou, jako jsou okna nebo dveře.

    02.jpg
    Tepelné ztráty způsobené tepelnými mosty se drasticky odrazí na vašich složenkách

    1.2 Vzduchotěsnost

    Každá budova by měla být dobře utěsněná neboli vzduchotěsná, jinak vzduch nekontrolovaně uniká, odnáší s sebou teplo a může způsobit kondenzaci ve fasádním plášti.

    Vzduchotěsnost budovy je možné zajistit, pokud je opatřena dostatečně silnou vrstvou tepelné izolace, pokud jsou dobře utěsněny spáry mezi jednotlivými fasádními prvky a okenní a dveřní otvory.

    1.3 PENB

    Průkaz energetické náročnosti budovy je součástí energetického posudku, který slouží k informaci o energetické náročnosti provozu nemovitosti. Jedná se o veřejný dokument s informacemi o energetické účinnosti budovy a doporučeními, jak tuto energetickou účinnost zvýšit. Je to dokument, v němž se uvádí, jak energeticky efektivní je dům, byt nebo nebytový prostor, který vlastníte. Na základě měření a rozborů, které se dělají pro tento průkaz, zjistíte, kolik energie se skutečně ztratí kvůli špatné izolaci, oknům, tzv. tepelným mostům a jiným škodám způsobeným dlouhodobým používáním budovy. Budete přesně vědět, kolik peněz utrácíte za vytápění a chlazení, které vlastně vůbec nepoužíváte.

    Cena PENB

    Kolik stojí PENB? Proč ho vlastně potřebujeme? Energetická certifikace je povinná pro novostavby, při prodeji a v některých případech pronájmu nemovitostí. Cena PENB pro jednopodlažní dům o ploše do 100m2 je cca 3500Kč a 4500 pro dům do 200m2.

    03.jpg
    Díky PENB zjistíte, kde jsou možnosti snížení spotřeby energie

    2. Způsoby vytápění

    Teplota v místnosti má významný vliv na to, jak příjemně se v ní cítíte. V zimě dům vytápíme a v létě jej často musíme ochlazovat. Existuje mnoho systémů vytápění a chlazení, z nichž si můžete vybrat podle vlastních životních potřeb, preferencí a zvyklostí a také podle toho, co je ve vaší situaci nejvhodnější.

    2.1. Radiátory

    Vytápění pomocí radiátorů patří mezi tzv. vysokoteplotní vytápění. Radiátory mohou být připojeny k topnému systému prostřednictvím kamen, kotle nebo tepelného čerpadla. Ideální je, nachází-li se kotel zcela mimo budovu. Radiátory se obvykle umisťují pod okenní otvory.

    Výhodou radiátorového vytápění je rychlá realizace, nízké investiční náklady, protože trubky lze rychle namontovat podél stěn a napojit na stávající topný systém. Mnozí však považují radiátory za neestetické řešení. Navíc se jedná o bodový systém vytápění, který je méně příjemný než podlahové, stěnové nebo stropní vytápění.

    04.jpg
    Nejlepší umístění radiátorů je zpravidla pod okenními otvory

    Cena radiátorů

    Cena radiátorů je proměnlivá. Nejzákladnější druh radiátorů začíná na průměrné ceně 1500Kč, zatímco designové radiátory se mohou pohybovat v řádech desetitisíců.

    Elektrické radiátory

    Elektrický radiátor se nejčastěji používá jako doplňkové topidlo, když chceme dodatečně vytápět pouze jednu místnost. Existují dva typy elektrických radiátorů: vestavné a volně stojící. K dispozici jsou i esteticky velmi propracované a minimalistické modely.

    Podlahové vytápění

    Pokud chcete, aby podlaha byla vždy příjemně teplá na dotek, je pro vás podlahové vytápění tím pravým ořechovým. Podlahové vytápění je systém plošného vytápění; potrubí je instalováno v podlaze, těsně pod finální podlahovou krytinou. Teplo ohřívané vody se přenáší do potěru a z potěru posléze do prostoru. Protože je topná plocha velká, může být teplota podlahy nižší (26 - 28°C), takže podlahové vytápění dobře funguje ve spojení s nízkoteplotním tepelným čerpadlem nebo solárními kolektory. Náklady na podlahové vytápění jsou až o 15% nižší než u radiátorového vytápění.

    Podlahové vytápění má mnoho výhod: využitelná obytná plocha je větší, protože v místnosti nejsou žádná topná tělesa. Podlahy jsou příjemné na dotek, což je výhodné zejména v místnostech s keramickým obkladem. Teplota vzduchu v místnosti může být také nižší, protože sálavé teplo obvodových ploch zvyšuje vnímanou teplotu, což představuje velkou úsporu nákladů na vytápění (6-12 %). Nevýhodou podlahového vytápění je, že studené místnosti potřebují minimálně několik hodin, aby se zahřály na optimální teplotu.

    05.jpg
     Podlahové vytápění v jednotlivých místnostech můžete ovládat prostřednictvím termostatu

    Cena podlahového vytápění

    Cena podlahového vytápění závisí na zvoleném systému (vodní nebo elektrický), povrchu a dalších prvcích, jako jsou: kotle, tepelná čerpadla, solární panely atd. Za dodávku, instalaci, připojení k rozvaděči a tlakovou zkoušku systému podlahového vytápění zaplatíte cca 750Kč /m2.  

    Elektrické podlahové vytápění

    Elektrické podlahové vytápění se velmi snadno instaluje a ovládá. Rychle ohřívá místnost. Pod keramickou dlažbu se instalují topné rohože, pod plastové a dřevěné podlahové krytiny topné fólie. Pozitivní stránkou elektrického podlahového vytápění je tenčí podlaha, tedy subjektivně vyšší strop.

    Elektrické podlahové vytápění je však v porovnání s vodním vytápěním o něco dražší a také spotřeba energie je vyšší, proto se konvenční podlahové vytápění vyplatí spíše pro větší plochy.

    06.jpg
    Elektrické topné rohože pro podlahové vytápění se snadno instalují

    Cena elektrického podlahového vytápění

    Investice do instalace elektrického podlahového vytápění je ve srovnání s konvenčním podlahovým vytápěním nižší. Montáž je jednoduchá a rychlá, protože nevyžaduje další stavební zásahy do prostoru. Podlahové vytápění je mnohem účinnější, a proto je minimálně o 15% levnější než běžné radiátorové vytápění. Cena za metr čtvereční elektrického podlahového vytápění se pohybuje kolem 2500Kč /m2.

    2.3. Stropní vytápění a chlazení

    Stropní vytápění funguje podobně jako podlahové. Pomocí stropního systému lze místnost vytápět i chladit a oba způsoby se vyznačují nízkou spotřebou energie. Stropní vytápění se provádí instalací speciálních topných panelů do spodní konstrukce, resp. podhledu, přes které jsou vedeny trubky. Chlazení přes strop je obzvláště účinné, protože studený vzduch klesá a rovnoměrně tak ochlazuje celou místnost.

    07.jpg
    Podlahové vytápění v kombinaci se stropním chlazením je optimální kombinací

    Cena stropního vytápění a chlazení

    Stropní vytápění je cenově dostupné, náklady na údržbu jsou nízké, stejně tak i spotřeba energie. Cena stropního vytápění závisí na typu provozu (vytápění, chlazení nebo obojí) a samozřejmě na dodavateli. Cena za výrobu podhledu a instalaci panelů stropního vytápění se pohybuje kolem 1400Kč /m2. 

    2.4 Stěnové vytápění - přímotopy

    Stěnové vytápění ohřívá obvodové plochy místností a velmi zpříjemňuje bydlení v nich.

    Obvykle lze stěny vytápět vodou, ale k dispozici je i elektrické stěnové vytápění. V suchém provedení je topná trubka integrována do omítky. V mokrém provedení je trubka připevněna přímo na stěnu a omítnuta. Stěnové vytápění je velmi výhodné především proto, že celá stěna se stává topným tělesem a vyzařuje teplo po celé své ploše. Stejné instalace se používají k vytápění i chlazení v závislosti na ročním období.

    Stěnové vytápění zabraňuje tvorbě kondenzace na vnitřní straně stěn. Budova však musí být dobře izolovaná, jinak dochází k nadměrným tepelným ztrátám. Finální vrstva vytápěné stěny může být z jakéhokoli materiálu (omítka, keramické obklady atd.), ale při vrtání do stěny je třeba dbát na to, aby nedošlo k poškození potrubí nebo elektroinstalace. Instalace stěnového vytápění se nesmí překrývat s jinými instalacemi na stěně a ke stěně nesmí být „přilepen“ nábytek.

    08.jpg
    Stěnové vytápění poskytuje vysoký stupeň tepelného komfortu

    Cena stěnového vytápění

    Nástěnné vytápění je cenově dostupné, náklady na údržbu jsou nízké a nízká je i spotřeba energie. Cena stěnového vytápění závisí na typu instalace (vodní nebo elektrická), ploše, druhu provozu (vytápění, chlazení nebo obojí) a samozřejmě na dodavateli. Cena stěnového vytápění s plastohliníkovým potrubím s fi 16 mm a bez dodatečného omítání, se pohybuje od kolem 750Kč /m2. 

    2.5 Vyfukování teplého vzduchu

    Teplovzdušné vytápění funguje tak, že se do místností vhání ohřátý vzduch. Používá se především v pasivních domech. Rozvodné větrací potrubí je rozvedeno po celé budově s vývody v každé místnosti. Ještě lepší účinnosti lze dosáhnout rekuperací tepla, kdy se čerstvý vzduch ohřívá převzetím tepla již ohřátého, ale odpadního vzduchu (nemíchají se). Výhodou teplovzdušného vytápění je, že budova je vytápěna a větrána zároveň. Kromě toho lze tento systém použít také jako centrální klimatizační systém pro chlazení místností. Aby však bylo možné takový systém rychlého chlazení a rychlého vytápění co nejracionálněji využít, musí být budova perfektně zateplená a vzduchotěsná.

    3. Kamna, kotle a krby

    3.1 Kotelna

    Kotelna je technická místnost v domě, ve které je umístěna většina zařízení souvisejících s vytápěním, chlazením a větráním budovy. V kotelně se obvykle nacházejí topná kamna, kotel na teplou vodu, rozdělovač podlahového vytápění, vnitřní jednotka tepelného čerpadla atd. Komín vedoucí do kotelny musí být požárně bezpečný a přístup k němu musí být chráněn požárními dveřmi. V případě požáru vám poskytnou dostatek času na útěk.

    09.jpg
    V kotelně najdeme všechna zařízení, která používáme k vytápění, chlazení a větrání našeho obydlí

    3.2 Ohřev teplé užitkové vody - ohřívače vody (kotle)

    Ohřev teplé užitkové vody je proces zahřívání vody na požadovanou teplotu, která se používá k různým účelům, například koupání, mytí nádobí, praní prádla a další. Pro ohřev teplé vody se používají různé technologie, z nichž nejčastěji se využívají ohřívače vody. Rozlišujeme lokální a ústřední ohřev vody. Zásobníkové ohřívače mají většinou nádrž, která udržuje určitý objem vody na požadované teplotě. Jakmile se voda v nádrži ochladí, ohřívač spustí topení a zahřeje vodu zpět na požadovanou teplotu. Průtokové ohřívače mají zase trubici, kterou voda protéká a zahřívá se okamžitě, jakmile projde tímto zařízením.

    3.3 Kamna na biomasu

    Pro vytápění domu je k dispozici několik druhů biomasy z energetických rostlin, dřevní biomasy nebo biologického odpadu. Jako biopalivo se používá dřevo, sláma, rychle rostoucí energetické rostliny, bioplyn nebo bionafta.

    3.3.1. Kamna na dřevo

    Kamna nebo kotel na dřevo jsou jedním z nejlevnějších způsobů vytápění. Pro optimální spalování je třeba dbát na to, aby dřevo bylo suché (vlhkost 10 až 20%). Kamna na dřevo jsou jedním z lepších řešení, pokud máte k dispozici dřevní biomasu.

    10.jpg
    Kamna na dřevo jsou nejlevnějším způsobem vytápění

    Cena vytápění dřevem

    Za rovnaný prostorový metr palivového dřeva (PRM) tvrdého typu zaplatíte od 1600 do 2100Kč, za měkké dřevo mezi 1300 až 1600 Kč.

    3.3.2 Kamna na dřevní štěpku a dřevní odpad

    Kamna a kotle na dřevní štěpku a dřevní odpad (dřevo) mají dobrou účinnost a lepší regulaci než kotle na dřevo. Účinnost těchto kotlů je 80 až 90%.

    11.jpg
    Moderní kamna na dřevní štěpku

    Cena vytápění dřevní štěpkou a dřevním odpadem

    Nejlevnější ze všech biopaliv. Cena dřevní štěpky závisí na obsahu vlhkosti a velikosti částic. Menší a suché částice jsou dražší, na cenu se odráží delší doba sušení a mletí. Nejprodávanější formou jsou dřevní štěpky s obsahem vlhkosti cca 30% a velikostí částic cca 3 cm. Za tisíc kilogramů takové štěpky zaplatíme 1800Kč. Cena dřevní štěpky klesla od loňského jara o 8 % a od loňského podzimu až o 19%.  

    3.3.3. Kamna na pelety

    Pelety lze spalovat v různých topeništích, jako jsou centrální kotle, kamna nebo krby. Dřevěné pelety jsou zpracované zbytky dřeva z výroby, které se rozemelou na piliny a slisují.

    12.jpg
    Peletová kamna s automatickým plněním

    Cena vytápění peletami

    Pelety balené v 15 kilogramových pytlích stojí přibližně 5500Kč / tunu. Za nákup nebalených pelet ušetříme asi 500Kč / tunu. Totéž platí pro pelety balené v tzv. „Big bag“-u. Jsou však méně praktické. Nejlepší cenu získáme při nákupu přímo od výrobce. U distributorů budou zhruba o 17% dražší.

    3.3.4. Kachlová kamna

    Rustikální kachlová kamna jsou vyrobena ze šamotových cihel a obložena ozdobnými keramickými kachlemi nebo speciální omítkou. V kachlové peci probíhá speciální spalovací proces, proto je třeba upravit kouřovody pro odvod spalin, takže účinnost této pece je přibližně 85%. Nejlepších výsledků dosahuje topeniště o ploše přibližně 1000 cm2 (např. 30 cm × 35 cm). Se správně navrženým topeništěm dosáhnete při stejném množství paliva mnohem vyššího tepelného výkonu.

    Výhodou kachlových kamen oproti otevřenému krbu je, že předávají teplo do místnosti po delší dobu. Pokud chcete mít také pec (troubu) na přípravu jídla, nechte si postavit pec na chleba nebo na pizzu.

    Kachlova kamna.jpg
    Kachlová kachlová kamna jsou v moderních interiérech stále oblíbenější

    Cena kachlových kamen

    Kachlové pece snižují náklady na vytápění a slouží tak jako další topný prvek v budově. Kachlová kamna jsou velmi levným zdrojem vytápění, protože během topné sezóny spotřebují 4 až 5 m3 dřeva. Na jejich výrobu bude potřeba cca 2 až 8 týdnů. Cena za dodávku a stavbu masivních kachlových kamen o výkonu 3 až 3,5 kW se pohybuje od 60 do 100.000Kč. 

    3.3.5. Krby

    Krb byl odjakživa středobodem veškerého dění v domě. Můžete si vybrat mezi otevřeným a uzavřeným topeništěm. Otevřené je autentické a pocit z něj je úchvatný, na druhou stranu otevřené je bezpečnější. Podle způsobu přenosu tepla známe krby sálavé, teplovodní nebo teplovzdušné.

    Teplovodní krby

    Teplovodní krby jsou vhodné pro stěnové i podlahové vytápění a lze je připojit k radiátorům. Pro teplovodní vytápění lze použít kamna na pelety nebo polena. Teplovodní krby mohou výrazně snížit náklady na vytápění budovy.

    14.jpg
    Krb na dřevo přináší do domu teplo, pohodlí a příjemnou atmosféru

    Plynové krby

    Plynové krby začínají topit ihned po zapnutí, snadno se ovládají, plamen je menší a má modřejší barvu, takže atmosféra v místnosti je chladnější.

    Elektrické krby

    Elektrické krby lze nainstalovat do každé místnosti, protože nepotřebují komín, ale nevytvářejí skutečný oheň, takže tento efekt je třeba vytvořit uměle.

    Krby na bioetanol

    Krby na bázi bioetanolu nebo biologicky odbouratelných látek nepotřebují komín, protože při hoření alkoholu nevzniká kouř. Bioetanolové krby vydávají méně tepla, takže jsou vhodné pro nízkoenergetické a pasivní stavby. Průměrný tepelný výkon hořáku je 2 až 4 kW a u větších modelů až 10 kW.

    Krby - cena

    Cena teplovzdušného vestavného krbu na dřevo s ocelovou komorou a integrovaným systémem cirkulace vzduchu se pohybuje mezi 20.000 a 35.000Kč. Instalace krbu obvykle trvá 2-4 pracovní dny v závislosti na velikosti a složitosti systému.

    3.4. Plynová kamna

    Plynová kamna jsou zařízení na vytápění, která využívají zemní plyn nebo jiný plynný palivo k produkci tepla. Plyny jsou spalovány v uzavřené komoře, která je vybavena hořákem a ventilátorem pro řízení spalování a odvodu spalin. Teplo je přenášeno do místnosti pomocí rozvodů horkého vzduchu, což umožňuje efektivní a rychlé vytápění. Tato kamna jsou obvykle menší a méně náročná na instalaci než tradiční kamna na tuhá paliva, jako jsou dřevo nebo uhlí. Navíc nevyžadují skladování paliva a odstraňování popela, což usnadňuje jejich použití. Nicméně, plynová kamna vyžadují připojení k plynu a elektrické energii pro řízení spalování, což může být nákladné. Jsou vhodná pro vytápění menších místností a jsou také často využívána jako zdroj doplňkového tepla v rodinných domech a bytech. Je důležité dbát na správnou instalaci a údržbu plynových kamen, aby byly bezpečné a účinné při používání.

    Cena vytápění plynem

    Cena plynové instalace závisí na délce plynové přípojky, typu plynového kotle, druhu plynového vytápění (plyn nebo LTO), ceně připojení k veřejnému plynovodu a samozřejmě na dodavateli. Běžná plynová instalace v domě (150 m2, vytápění přes 10 radiátorů), která zahrnuje měděné potrubí, rozvod plynu k plynovému kotli a sporáku v kuchyni, potrubí, hlavní uzavírací ventil a další materiál, vás vyjde na 75 - 115.000Kč za dům. 

    4. Elektrické vytápění

    4.1. Tepelná čerpadla

    Tepelná čerpadla jsou díky svým nízkým nákladům velmi oblíbeným způsobem vytápění. Mohou být použita k vytápění nebo chlazení. Protože pracují při nižších teplotách, jsou vynikající volbou v kombinaci s podlahovým vytápěním.

    Tepelné čerpadlo je topné zařízení, které využívá teplo z okolního prostředí uložené v zemi, vodě nebo vzduchu. Na základě toho si můžete vybrat typ vzduch-voda, voda-voda nebo země-voda. Při výběru je důležitý také provozní rozsah, který musí být vhodný pro povětrnostní podmínky v rozmezí -20 až +35°C. Dalším krokem je způsob, jakým budeme dodávat teplo do místnosti: bodová topná tělesa, jako jsou radiátory, vyžadují vysokoteplotní čerpadla. Pro podlahové vytápění, které má větší plochu, lze instalovat nízkoteplotní čerpadlo.

    15.jpg
    Tepelné čerpadlo funguje chytře přenáší tepelnou energii ze země, vzduchu nebo vody do topného systému

    Tepelné čerpadlo - cena

    Ceny tepelných čerpadel se mohou značně lišit. Tepelné čerpadlo má smysl instalovat v dobře izolovaných budovách s roční spotřebou energie nižší než 50 kWh/m2a, ale lze jej instalovat i v budovách s nižší energetickou účinností. Kolik stojí tepelné čerpadlo? Cena závisí na kvalitě tepelného čerpadla, účinnosti (COP) a samozřejmě na zvoleném systému. Nejdražší jsou systémy voda-voda nebo země-voda, které se pohybuje v rozmezí 240.000 - 300.000Kč, bez investice do rozvodů, podlahového nebo radiátorového vytápění. Cena tepelného čerpadla vzduch-voda je mnohem nižší. Za dodávku a instalaci průměrného 8kW tepelného čerpadla, které postačuje pro dobře izolovaný rodinný dům, zaplatíte od 162.000Kč. Kolik tedy ušetříte na vytápění? Trojnásob!

    4.2. Infračervené vytápění

    4.2.1 Infračervené panely

    Infračervené panely vyzařují teplo sáláním. Neohřívají vzduch, ale přímo povrchy a tělesa. Infračervené vytápění má oproti běžnému vytápění několik výhod: vyhřeje místnost za méně než minutu a je zcela tiché. Díky infračervenému vytápění si předměty uchovávají teplo, což znamená, že zůstávají suché, nevznikají na nich plísně a při vytápění se nepráší. Infračervené panely se často instalují jako doplněk primárního vytápění, pokud některé místnosti nejsou dostatečně vytápěny.

    16.jpg
    Srovnání běžného radiátorového vytápění a vytápění IR panely

    Cena infračervených panelů

    Cena infrapanelů se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako jsou rozměry panelu, výkon, kvalita výroby a prodejní místo. V České republice můžete najít infrapanely za ceny od několika tisíc až po desetitisíce korun za kus. Doporučuji vám porovnat různé možnosti a vybrat panel, který vyhovuje vašim potřebám a rozpočtu. Například cena IR panelů do 350 W je zpravidla 5.000 - 12.000Kč /ks.

    Karbonové (uhlíkové) zářiče

    Carbon4 je topný povlak, který pracuje s napětím 24 V a vyzařuje sálavé teplo. Sálavé teplo lze přirovnat ke slunečním paprskům. Sálání proniká do vlhké zdi a vysušuje ji. Proto je vedle něj nainstalováno teplotní čidlo. Totéž platí pro sanaci vlhkosti a plísní, kdy se teplota ve zdi udržuje na konstantní hodnotě 18°C. Systém je vhodný pro novostavby a je ideální pro rekonstrukce starších budov, protože jej lze aplikovat na jakoukoli stěnu.

    Instalace uhlíkového vytápění je velmi jednoduchá a rychlá. Na stěnu se nanesou měděné pásy spolu s tekutým nátěrem. Povlak lze překrýt libovolnou barvou, přemalovat nebo přelepit. Povlak se nepoškodí ani při vrtání.

    17.jpg
    Infračervené prostorové vytápění s uhlíkovým nátěrem, který lze aplikovat na jakoukoli stěnu a překrýt nátěrem

    Cena karbonových zářičů

    Cena závisí především na množství uhlíkového povlaku. Natřít lze všechny povrchy: stěny, podlahy i stropy. Topný povlak funguje bez jakékoliv údržby a topný účinek se časem nesnižuje. Tento typ vytápění může být až o 40% levnější než konvenční metody.

    4.3 Klimatizace

    Chcete, aby teplota ve vašem domě byla vždy příjemná, bez ohledu na roční období a povětrnostní podmínky? Klimatizační systém je navržen tak, aby udržoval vhodnou teplotu a vlhkost v místnosti. Má také funkce, které slouží k výměně a čištění vzduchu. Klimatizační systém může fungovat v létě i v zimě, protože moderní klimatizace chladí i vytápí. Pro běžné rodinné domy se nejčastěji používá tzv. split systém.

    18.jpg
    Pro optimální produktivitu potřebují lidé v místnosti příjemnou teplotu. Jednotlivé místnosti lze klimatizací podle potřeby vytápět i chladit

    Klimatizace - cena

    Koupě a instalace kvalitnější klimatizace o výkonu 2,5 kW stojí 20.000 - 30.000Kč. Nejžádanější klimatizace o výkonu 3,5 kW stojí spolu s instalací 27.500 - 40.000Kč. Takto velká rozpětí jsou dána především značkou. Orientační cena za instalaci klimatizačních zařízení včetně vrtání do zdi do tloušťky 40 cm, instalace a připojení jedné venkovní a jedné vnitřní jednotky, spolu s montážním materiálem, odvodem kondenzátu (do 5 m), elektrickou přípojkou a technickou kontrolou je 5000 - 8000Kč.

    5. Solární vytápění

    5.1. Pasivní solární vytápění

    Vytápěním domu pomocí slunce, nejvýkonnějšího a zcela bezplatného zdroje tepla, můžete hodně ušetřit. Chytře navrženou velikostí a uspořádáním oken umožníte přirozené ohřívání prostoru, tj. tzv. solární zisky, díky kterým bude vyžadováno mnohem méně dodatečné energie na vytápění. Zároveň však muset zajistit dostatečné zastínění domu, ať už zvenčí, nebo zevnitř, aby se v létě nepřehříval.

    5.2 Vytápění solárními panely

    Dalším způsobem využití sluneční energie jsou solární panely, kde se sluneční energie ukládá do solárního zásobníku (200 až 500 l). Solární moduly shromažďují světlo pro ohřev vody a přeměňují až 80-90 % slunečního záření na teplo. Životnost systému se solárními kolektory je 20 až 25 let. Jejich výhodou je, že nemají žádné pohyblivé části, takže se snadno udržují. Optimální úhel sklonu panelů se pohybuje mezi 35° a 45°. V některých oblastech je rozumné je naklánět podle úhlu dopadu slunečních paprsků v zimě, což je přibližně 60°.

    19.jpg
    S pouhými třemi solárními kolektory můžete zajistit teplou vodu pro celou rodinu

    Cena solárních kolektorů

    Solární kolektory nám mohou výrazně snížit účet za teplou vodu v domácnosti. Jejich provoz je jednoduchý a vyzkoušený. Cena systému s fotovoltaickými moduly závisí na množství potřebné tepelné energie, tj. na ploše panelů, na typu nosné konstrukce a na tom, zda chceme ohřívat užitkovou vodu pro domácnost i nebo i vodu na vytápění. Pro dům o rozloze 200 m2 se čtyřčlennou rodinou budete pro optimální provoz solárního systému potřebovat dva solární kolektory a termální zásobník o objemu 200 až 300 litrů. Cena takového systému se pohybuje kolem 140.000Kč.

    6. Srovnání cen energie a vytápění

    Palivo Cena paliva za kg Cena tepla kWh Spotřeba
    paliva / rok
    Náklady
    na vytápění
    Kč / rok
    Dřevo 3 1 6000 kg 18000,-
    Pelety 5 1.4 5000 kg 25000,-
    Brikety 5.5 1.3 4500 kg 23000,-
    Štěpka 2.5 0.9 6500 kg 16000,-
    Zemní plyn 3 4 23000 kWh 73000,-
    Ústřední vytápění - 1,49 66 GJ 27000,-
    Elektřina (přímotop) 580 Kč/měsíc 6,85 18500 kWh 122885,-
    Tepelné čerpadlo - - 6025 kWh 12000,-

    7. Údržba topných zařízení

    7.1 Údržba kamen a kotlů

    Pokud chcete, aby vaše topné zařízení bezchybně fungovalo po mnoho let, pravidelná každoroční údržba výrazně sníží pravděpodobnost poruchy nebo havárie a z dlouhodobého hlediska vám ušetří mnoho starostí. Pravidelná roční údržba zahrnuje kompletní demontáž částí pece nebo kotle, které se přímo podílejí na procesu spalování: spalovací komory (topeniště), turbokotle, výměníku tepla, odtahového ventilátoru, komory pro zachycení popela, těsnění a kouřovodu.

    20.jpg
    Pravidelný servis kamen a kotlů prodlouží životnost každého topného zařízení

    Cena servisu kamen/kotlů

    Prováděním každoročního servisu kamen a kotlů optimalizujete jejich výkon a budou tak lépe využitelné, což sníží vaše náklady na vytápění. Nezapomeňte také, že pravidelná roční údržba je také podmínkou záruky na tyto výrobky. Kompletní servis plynového kotle do 60 kW stojí kolem 2000Kč. Na pravidelné údržbě nešetřete, protože v případě závažné závady vás nákup nového zařízení vyjde mnohem dráž, nemluvě o případných haváriích.  

    7.2 Servis tepelných čerpadel

    Vzhledem k tomu, že tepelné čerpadlo je náročné zařízení, potřebuje pravidelný servis, aby dokonale fungovalo a dosáhlo své předpokládané životnosti. Je velmi důležité, aby dodavatel měl vlastní servisní oddělení a vlastnil všechny potřebné certifikáty pro prodej a montáž tepelných čerpadel a pro dodávání náhradních dílů. Položte mu otázku za jak dlouho jsou schopni odpovědět na vaši výzvu k případné opravě. Nedoporučujeme koupi nejlevnějšího tepelného čerpadla a najmutí nejlevnějšího řemeslníka. Montážní technik, který je také servisním technikem, obecně nemá zájem o bezplatný servis, takže byste na něj s největší pravděpodobností dlouho čekali, protože by vždy upřednostnil placenou práci.

    7.3 Čištění komína

    Během topné sezóny se v komínu shromažďuje sediment, který zužuje kanály a snižuje průchod plynů stejně jako efektivitu topení. Jinými slovy, snižuje palivovou účinnost a proporcionálně zvyšuje riziko požáru. Pravidelným čištěním komína, alespoň jednou za topnou sezónu, zvýšíte bezpečnost celého systému a zároveň snížíte náklady na vytápění.

    21.jpg
    Vyčištěný komín zvyšuje účinnost vašeho topného zařízení a snižuje riziko požáru

    Cena kominických služeb

    Ceny za kominické služby se odvíjejí od velikosti spalovacího zařízení a typu práce, kterou kominík pro každého uživatele provádí. Ceny za čištění komínů, první kontrolu, pravidelnou a mimořádnou kontrolu se liší. Průměrná hodinová sazba kominíka je 2000Kč za hodinu.   

    8. Trendy

    8.1. Pasivní domy

    Pokud chceme mít nižší náklady na vytápění a chlazení, příjemné klima v domě a záleží nám na životním prostředí, pak plánujeme svůj dům tak, aby spotřebovával co nejméně energie. Pasivní dům snižuje tepelné ztráty a maximálně využívá energii slunce, země, vzduchu a větru. Roční množství tepla potřebné k vytápění pasivního domu je méně než 15 kWh/m2a. Mezi hlavní výhody pasivního domu patří:

    • nepřetržité větrání
    • stabilní teplota
    • nákladová efektivita (dlouhodobě šetří peníze za složenky)
    • komfort bydlení

    Pasivní dům nemá žádná omezení v půdorysu ani tvaru budovy. Stavba musí být pouze dobře zateplená izolací o tloušťce nejméně 25 až 40 cm. Musíme zabránit tepelným mostům ve stavbě a zajistit její vzduchotěsnost. Musí být osazena kvalitní okna a dveře. Doporučuje se také používat nucené větrání s rekuperací tepla, které znovu využívá energii vydýchaného vzduchu. Návrh a realizace takového systému vyžaduje spolupráci odborníků z různých oborů: architekta, odborníky na stavební fyziku, vzduchotechniku, elektroinstalaci a strojního inženýra.

    22.jpg
    U správně navrženého pasivního domu budou náklady na vytápění zanedbatelné

    Náklady na pasivní dům

    Cena pasivního domu většinou závisí na dodavateli, tvaru a základu, jeho velikosti, použitých materiálech, konstrukci, ale také typu domu a dalších podobných faktorech. Cena takového domu je v průměru o 20% vyšší oproti tomu nízkoenergetickému. Náklady zvyšuje silnější izolace vnějších stěn, montáž dražších oken a dveří, automatický větrací systém vybavený rekuperační jednotkou a filtrací, ale také speciální prvky nepropustné konstrukce.

    8.2 Inteligentní systémy vytápění

    Inteligentní dům modernizuje a optimalizuje řízení vašeho obydlí a pomáhá při každodenní údržbě a péči o váš dům. Výhody automatizace oproti běžným instalacím spočívají především v komfortu, bezpečnosti a také v hospodárnosti. Rozhodnutí, zda budete svůj domov řídit pomocí inteligentní instalace, by mělo být učiněno ještě před výběrem oken a dveří budovy. Chytré instalace zjednodušují osvětlení, stínění, vytápění/chlazení: můžete jednoduše vypnout všechna světla a spotřebiče zapojené do zásuvek. Vytápění a chlazení můžete nastavit odkudkoli. Žaluzie lze automaticky zvedat nebo spouštět v závislosti na slunečním svitu. Dálkové ovládání chytré domácnosti probíhá prostřednictvím mobilního telefonu, počítače nebo tabletu. Pokud jste však doma, můžete instalaci chytré domácnosti ovládat prostřednictvím dotykového displeje.

    23.jpg
    Chytrý dům se ovládá jedním kliknutím

    Cena chytrého domu

    Automatizovaný dům ušetří mnoho nákladů na vytápění a osvětlení a vytvoří mnohem pohodlnější bydlení. Tyto výhody a snadné použití samozřejmě něco stojí. Cena inteligentního domu závisí na typu instalovaného systému a velikosti domu. Je třeba připočítat cenu všech kompatibilních zařízení a vybavení určeného pro správu a plynulý provoz chytré domácnosti. Cena za instalaci zařízení pro úplné řízení osvětlení, stínících prvků, klimatizace, vytápění a alarmu je 100.000 - 180.000Kč /dům.

    8.3  Dotace a státní podpora

    Dotace na vytápění domu z fondu Nová zelená úsporám jsou určeny pro podporu úsporných opatření v domácnostech, která snižují energetickou náročnost budovy a tím i náklady na vytápění. Mezi taková opatření patří například:

    • Výměna starých kotlů za nové ekologické kotle na biomasu, plyn, kondenzační nebo tepelná čerpadla
    • Zateplení stropů, stěn a oken, což pomáhá udržet teplo v místnosti
    • Výměna starých neefektivních radiátorů za moderní radiátory s termostatem
    • Instalace solárních panelů na ohřev vody

    Podrobnější informace o podmínkách a výši dotace můžete získat na webových stránkách programu Nová zelená úsporám. Tam najdete také formuláře pro podání žádosti o dotaci.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci nebo výměnu topení, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také stavební firmy a topenáře, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Odborný článek 613
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Topení?

    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení
    9.3
    0

    Tomáš Koutník


    9.5
    0

    I-THERM, spol. s r. o.


    9.1
    0

    Josef Gernat


    9.6
    0

    Stanislav Bečvář


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena