V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Ústřední topení

    Tento článek si přečetlo více než 1255+ uživatelů
    Systém ústředního topení je nejčastěji volený systém českých zákazníků. Tepelnou energii v něm mohou zajišťovat různé zdroje energie - topný olej, zemní plyn, elektřina, dřevo, biomasa a podobně. V tomto článku se zaměříme na některé výhody ústředního topení.
    Odborný článek 1255
    topeni
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    1. Části systémů ústředního vytápění

    Systém ústředního vytápění se skládá z několika částí, které mají různé funkce. Vše začíná u kotle, ve kterém vzniká energie. Získané teplo se pak šíří rozvodem potrubí do topných těles, která toto teplo uvolňují do prostoru. Součástí tohoto systému je také expanzní nádoba.

    2. Provoz ústředního vytápění

    Systém ústředního vytápění funguje tak, že v kotli do určité míry ohřívá výměník tepla, obvykle vodu, vzduch nebo olej. Když se například ohřívá voda, stává se lehčí a bez problému se pohybuje potrubím, dokud nedosáhne jednotlivých topných těles (radiátorů) v místnostech. Voda se po cestě ochlazuje, ztěžkne a vrátí se do kotle, kde proces začíná znovu. Dá se tedy říci, že systém ústředního vytápění je založen na fyzikální vlastnosti, která se nazývá teplotní roztažnost vody.

    3. Kotel a expanzní nádoba

    Kotel jako základní prvek centrálního systému slouží k ohřevu vody. Vyrábí tepelnou energii pro vytápění, která je hnacím motorem celého systému. Voda v kotli je ohřívána pomocí paliva: topného oleje, zemního plynu, elektřiny, dřeva, biomasy a podobně. Výměníkem tepla může být i vzduch používaný v systémech teplovzdušného vytápění. Teplovzdušné vytápění se využívá především u velkých objektů, ale najde uplatnění i v rodinných domech.

    Expanzní nádoby slouží k vyrovnávání změn objemu kapalin z důvodu změny jejich teplot v systému. Zachycuje změny objemu vody v soustavě způsobené změnou teploty (zabraňuje tím zvětšení tlaku v soustavě a případnému výbuchu). Udržuje přetlak v soustavě v požadovaných mezích.

    4. Topná tělesa

    Topná tělesa v systému ústředního vytápění jsou v 80% případů radiátory, i když o své místo se čím dál více hlásí i podlahové vytápění. Z hlediska efektivního a ekonomického využití energie, ale i zdravotních výhod je podlahové vytápění daleko lepší než radiátorové. Funguje tak, že ohřívá vzduch u země, tedy tam, kde je nejchladněji. Ten se pak zvedá a šíří rovnoměrně po místnosti. Z fyziky víme, že teplý vzduch je lehčí a většinou se zdržuje vysoko, tedy u stropu. Pokud se ohřívá od podlahy, pak se nastolí jeho přirozená cirkulace a tím i vytápění obytného prostoru. Teplota je o pár stupňů nižší, což šetří peníze. Radiátorové vytápění ohřívá pouze nejužší prostor kolem radiátoru a víří více prachu.

    5. Ústřední topení - cena

    Cena podlahového vytápění včetně montáže trubkových a deskových systémů se skříněmi pro rozdělovače, připojením a odzkoušením systému se pohybuje mezi 500 a 700Kč /m2. Nejznámější a nejčastěji instalované jsou žebrové a deskové radiátory, které v závislosti na rozměrech, tedy počtu žeber snesou teploty vody až do 110°C. V praxi mají životnost přes 50 let. Jejich cenové rozpětí je 1000 - 4500Kč, v závislosti na velikosti a výrobci.

    Pokud se rozhodnete pro ústřední vytápění, můžete nás kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1255
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Topení?

    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 884 realizátorů v oblasti Topení
    9.6
    0

    David Přech


    9.5
    0

    Jan Klouček


    9.2
    0

    Instalaterství-topenářství Hájek


    9.4
    0

    GFE, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena