V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Podkladní beton se používá při stavbě základů / základových desek. Úkolem podkladního betonu není nést nebo přenášet zatížení konstrukce, ale zajistit vyrovnání a ochranu tepelné izolace a základové desky. Na tento beton se pak položí izolace XPS a vylije se základová deska.
    Odborný článek 463
    podkladovy beton
    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    1. K čemu slouží podkladní beton?

    Když začneme připravovat půdu pro stavbu, nejprve zpevníme půdu a připravíme štěrkový podklad. Tento podklad je třeba pro další výstavbu dodatečně vyrovnat podkladním betonem. Někdy se stává, že výztuž základové desky není právě nejlépe položená a dostatečně chráněná. Podkladní beton ji proto dodatečně chrání. Z toho vyplývá, že funkcí podkladního betonu je chránit základovou desku a v důsledku toho zajistit rovnoměrnější sedání základů.

    Podkladní beton se nalije na zhutněnou vrstvu písku a štěrku, ve které byly předtím položeny všechny rozvody kanalizace, vody a elektřiny. Poté následuje zhotovení základové desky nebo vrstvy izolace (v závislosti na skladbě základu).

    2. Jak široký a vysoký by měl být podkladní beton?

    Podkladní beton musí být širší než šířka základová deska, na každé straně postačí asi 30-40 cm. Pokud by byl podkladní beton širší, znamenalo by to nadměrnou spotřebu materiálu bez reálného dopadu na pevnost nebo funkci samotných základů. Bednění podkladního betonu může být jednodušší než bednění samotného nosného železobetonu. Pokud rozměry a hustota podkladního betonu nepůsobí tlakem, tj. nerozpínají bednění, není na rozdíl od bednění, které se zhotovuje pro nosnou konstrukci, potřeba dodatečné výztuže. Výška podkladního betonu bývá 10-12 cm.

    3. Třída betonu

    Standardní třída podkladního betonu je C12/15. Jedná se o prvek, který neobsahuje mnoho cementu - stačí jeden pytel na plnou míchačku. Lze jej namíchat i na staveništi. Toto malé množství cementu je dostačující, protože podkladní beton nemusí být příliš pevný. V podstatě neplní nosnou funkci. To je také důvod, proč podkladní beton není vyztužený, tedy neobsahuje ocelové mříže.

    01.jpg
    Podkladní beton je určen k dodatečnému zpevnění podloží a základové desky.

    4. Tloušťka a složení podkladního betonu

    Obecně se podkladní beton vyrábí smícháním cementu a písku v poměru 1:3 až 1:5; pro základovou desku je potřeba více cementu, pro podkladní beton méně. Když je vše připraveno pro betonování základů nebo základové desky, měl by být přizván odborník na geomechaniku, aby poskytl informace o dalším utváření terénu nebo určil, jaké parametry jsou potřebné pro předpětí pro podkladní beton a základy. V závislosti na terénních podmínkách lze určit správnou tloušťku podkladního betonu, která se obvykle pohybuje od 8 do 12 cm.

    Povrch podkladního betonu musí být co nejrovnoměrnější. To je důležité zejména v případě, že se hydroizolace pokládá přímo na něj. V tomto případě musí být povrch rovněž dostatečně drsný.

    5. Pokládka izolace a hydroizolace na podkladní beton

    Podkladní beton se vylévá na zhutněný podklad, který musí mít co nejrovnoměrnější povrch bez nerovností, prohlubní a dutin. Přes něj se položí vrstva tepelné izolace XPS odpovídající pevnosti. Při pokládání tepelné izolace se po obvodu umístí bednění a těsnicí fólie, aby se zabránilo úniku cementového mléka. Poté následuje instalace ocelové výztuže a vylití betonové základové desky. Po instalaci tepelné izolace lze okamžitě pokračovat v práci. Pokud z jakéhokoli důvodu nelze v pracích pokračovat, musí být tepelná izolace chráněna geotextilií, aby se zabránilo jejímu poškození slunečním zářením.

     

    Odborný článek 463
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Základ, základová deska?

    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska
    10
    1

    Pavel Valter


    9.6
    0

    Ing. Petr Malinovský


    9.4
    0

    Stav-idea s.r.o.


    9.3
    0

    KLEJCHSTAV s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena