V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Základová deska, výhody, detaily

    Tento článek si přečetlo více než 1380+ uživatelů
    Založení budovy lze provést několika způsoby. Při výstavbě se ve většině případů používá základový pás a v poslední době (především u montované výstavby, nízkoenergetických a pasivních domů) i základová deska. Z energetického hlediska je to výborná volba, ale jaká je její cena?
    Odborný článek 1380
    zakladova deska
    Máme 276 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    1. Co je to plovoucí deska?

    Co je lepší - základový pás nebo základová deska? Základovou desku byste si neměli plést s železobetonovou podlahovou deskou, která se provádí přes základový pás a mívá tloušťku 10 až 15 cm. Tloušťka základové desky se vypočítá ve vztahu k očekávanému zatížení. Zatížení základové desky je vlastně součet hmotnosti budovy, veškerého nábytku a vybavení a váhy nájemníků. Dále hrají roli povětrnostní faktory, jako jsou sníh a vítr, a také možnost jevů, jako je zemětřesení. Nejčastěji se tloušťka základové desky u bytového domu pohybuje mezi 30 až 40 cm. Nespornou výhodou plovoucí základové desky je možnost izolovat tuto desku zespoda, čímž se eliminují tepelné mosty v patě nosného obvodového zdiva a nenosných vnitřních příček. Tepelná izolace se může provést dvěma způsoby, a sice podsypem z tepelně izolačního granulovaného pěnoskla, nebo z panelů z extrudovaného polystyrenu XPS. Na takovou základovou desku se pak postaví prefabrikovaná nebo zděná konstrukce.

    2. Provedení základní desky:

    2.1. Výkop pro základovou desku a pokládka instalace

    Nejprve je potřeba vyhloubit stavební jámu. Hloubka výkopu závisí na terénu a únosnosti zeminy. Když výkop dosáhne pevného, ​​nosného podkladu, následuje výplň stlačeným štěrkem do výšky, ve které bude zhotovena podlahová deska. Na připravený podklad se nalije podkladový beton o tloušťce cca 10 cm.

    2.2. Hydroizolace a izolace základové desky

    Tato vrstva betonu je základem pro pokládku dvojité hydroizolace - samolepicích bitumenových pásů. Následuje 20 cm tepelné izolace, extrudovaný polystyren se záhyby na rozích, čímž vlastně vznikla plovoucí základová deska. První vrstva tepelné izolace musí sahat po celé ploše základové desky, přibližně do 1 m od okraje samotné desky.

    2.3. Lití betonových desek

    Dalším krokem je instalace bednění pro lití základové desky; jsou instalovány výztuže a vedení pro instalace. Následuje zalití betonem. Tloušťka základové desky byla získána statickým výpočtem a obvykle se pohybuje někde mezi 30 a 40 cm. Tepelná izolace a hydroizolace se pokládají také podél okrajů základové desky. Spára mezi vodorovnou a svislou izolací nesmí být pod úhlem 90° z důvodu nebezpečí prasknutí. Provádí se pomocí speciálních podpěr pod úhlem 45°.

    3. Výhody základové desky jsou:

    - méně výkopů,

    - méně obkládky,

    - jednodušší vyztužení,

    - rychlejší výstavba,

    - rovnoměrnější sléhání,

    - základová deska je lepší do horšího terénu a

    - nejlepší tepelná ochrana budovy v zemině.

    Betonová deska musí být dostatečně vyztužena ocelovou sítí
    Betonová deska musí být dostatečně vyztužena ocelovou sítí

    4. Na co je třeba dbát při stavbě základové desky?

    Pod základovou desku lze umístit pouze tepelnou izolaci, která má adekvátní deklarovanou tvrdost, která ani po dlouhodobém zatížení nezmění projektem předpokládané technické vlastnosti.

    Z důvodu odvodnění je nesmírně důležité, aby nejnižší okraj základové desky sahal dostatečně hluboko; přes zimu může voda vlivem zamrzání nadzvednout základy, nebo jinak vlivem tání způsobí poškození základů, po kterém může dojít k ohrožení celé konstrukce. Spodní hrana základové desky musí být pod zámrznou zónou, v hloubce minimálně 60 cm. Dalším možným řešením je položení dodatečné tepelné izolace v délce minimálně 1 m od okraje základové desky, čímž se dosáhne podobného efektu.

    Napojení svislé a vodorovné hydroizolace musí být provedeno přes nosník. Přerušení hydroizolace, tedy její napojení pod ostrým úhlem, může ohrozit její nepropustnost. Trámy a tepelnou izolaci je třeba před zpevněním hydroizolace chránit tenkou vrstvou malty, aby se při zpracování hydroizolace nepoškodila.

    5. Cena základové desky

    Pro odhad nákladů na stavbu základové desky je potřeba mít projekt, který bere v potaz typ terénu, hloubku požadovaného výkopu, dostupnost, tloušťku desky a izolace atd. Jako příklad si vezmeme nepodsklepený dům pro jednu rodinu, na rovném terénu. Základová deska o ploše 100 m2 leží na 20 cm tepelné izolace. Cena výkopu představuje 15 až 20% z celkové hodnoty investice.

    Cena zateplení a hydroizolace, stejně jako provedení všech prací, může tvořit 30% celkových nákladů. Cena základové desky se razantně zvyšuje s tloušťkou vrstvy tepelné izolace. Cena bednění, výztuže a zalití základové desky představuje 40-50% z celkové investice. Celkově se cena metru čtverečního základů rodinného domu pohybuje mezi 2000 až 2500 Kč/m2.

    Pokud se rozhodnete položit základy, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a stavební firmy, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

    Odborný článek 1380
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Základ, základová deska?

    Máme 276 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 276 realizátorů v oblasti Základ, základová deska
    10
    0

    Štefan Škorvaga s.r.o.


    9.2
    0

    BFJ stav, s.r.o.


    9.5
    0

    Jiří Boháč


    9.7
    0

    VALSTAV s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena