V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sanace a zpevnění základů domu, cena

    Tento článek si přečetlo více než 1076+ uživatelů
    Základy jsou podmínkou kvalitní budovy a jsou nesmírně důležité pro její stabilitu. Musí být správně navrženy, provedeny a chráněny hydro a tepelnou izolací. Chyby, které se vyskytnou při stavbě, se později velmi obtížně napravují. I tak se to ale stává. V tom případě bude nutné provést sanaci základů.
    Odborný článek 1076
    sanace zakladu
    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    1. Chyby při stavbě základů 

    Pokud nejsou základy správně navrženy, pokud nebyl zohledněn sklon terénu nebo správně připraven podklad, může dojít k poškození stavby, které se nejčastěji projeví v podobě trhlin ve stěnách nebo prasklin v konstrukčních prvcích.

    2. Sanace základů 

    Pokud se jedná o sanaci základů domu, prvním krokem je identifikace příčiny problému. Důvodem může být například zatékání vody, narušení základové desky kvůli půdnímu tlaku, zemětřesení nebo špatná konstrukce základů.

    Poté, co je příčina určena, je třeba provést následující kroky:

    1. Odstranění poškozeného materiálu - pokud jsou základy napadeny plísní, houbami nebo hmyzem, je nutné odstranit poškozený materiál a ošetřit zbytek základů vhodnými prostředky.
    2. Oprava trhlin - trhliny v základech je třeba důkladně očistit a vyplnit vhodnou maltilou, aby se zabránilo dalšímu pronikání vlhkosti a zlepšilo se statické chování základů.
    3. Posílení základů - pokud jsou základy poškozené natolik, že je třeba je posílit, může se použít například injektáž polymerní hmoty nebo nasazení speciálních základových prvků.
    4. Ochrana proti vlhkosti - je třeba zabránit pronikání vlhkosti do základů, což může způsobit další poškození. Je tedy nutné zabezpečit dostatečnou izolaci základů proti vlhkosti, například pomocí hydroizolace nebo izolace proti kapilární vlhkosti.

    Je důležité mít na paměti, že sanace základů domu může být velmi náročný a finančně nákladný proces, a proto je vhodné včas reagovat na první příznaky problémů a využít odborného poradenství a pomoci.

    Problém sedání základů lze jej řešit podbetonováním dilatačním betonem. Jedná se o speciální beton, který při tvrdnutí zvětšuje svůj objem. Tento typ sanace se provádí v případě, že víme, že stavba již nebude sedat, protože zemina pod ní se již zcela usadila.

    Pokud však nelze s jistotou posoudit, zda bude sedání základů pokračovat, lze provést sanaci základů podbetonováním nebo podsypáním. Základy musí být vyhloubeny zvenčí i zevnitř po celé délce. To se provádí podkopáním do nové hloubky v úsecích o délce přibližně 1 m, přičemž výkop a podchycení (betonáž) by se měly pro větší bezpečnost provádět v úsecích, které jsou od sebe vzdáleny nejméně 1 až 3 m (podle situace). Po výkopu by měl být každý úsek okamžitě vyztužen nebo zabetonován. Práce lze provádět v několika úsecích současně pouze tehdy, pokud jsou od sebe vzdáleny tak, aby nebyla ohrožena stabilita budovy. Pokud se ukáže, že takzvaná "zdravá půda" se nachází ve velké hloubce, musí se použít piloty.  

    Základy mohou být poškozeny i při zemětřesení. V takových situacích je třeba je vyztužit. Metoda, jakou se to provede, závisí na způsobu založení. Pokud jsou základy dostatečně široké, lze problém vyřešit injektáží stěn hydrofobním cementovým materiálem. Pokud toto provést nelze, základy se vyztuží novou vrstvou betonu.

    3. Sanace základů domu - cena 

    Za ruční výkop zeminy zaplatíte cca 700Kč / m3.

    Počítejte s tím, že za sanaci základů rodinného domu zaplatíte nejméně 130.000 Kč. Cena je samozřejmě orientační a závisí na mnoha faktorech a rozsahu prací. 

    Pokud máte zájem o vydláždění dvorku nebo jiných ploch, můžete na našich stránkách vytvořit poptávku. Dodavatelé, se kterými spolupracujeme, vám v krátkém čase připraví nabídku. Informace o cenách naleznete v našem orientačním ceníku řemesel.

    Odborný článek 1076
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Základ, základová deska?

    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska
    9.4
    0

    STAVBYAREKONSTRUKCEtečkaCZ s.r.o.


    9.7
    0

    STAVBY Karpíšek s.r.o.


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    9.6
    0

    ABS - stavební společnost s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena