V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Druhy základových desek; hydroizolace a tepelná izolace pod a nad deskou

    Tento článek si přečetlo více než 1142+ uživatelů
    Základová deska je extrémně důležitým prvkem každé stavby. Kromě toho, že splňuje potřeby statiky, z velké části chrání budovu před vlhkostí a tepelnými ztrátami. Jak se tedy tato deska provádí? Je lepší provést tepelnou izolaci pod nebo nad ní? Instaluje se pod základ ještě betonový podklad?
    Odborný článek 1142
    zakladova deska.JPG
    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    1. Co je základová deska?

    Základová deska je typ základů, který lze použít místo základového pásu, popř. hlubinných základů. Základová deska není totéž co ŽB deska, která se instaluje přes pásový základ, jelikož tato nemá žádnou nosnou ani statickou funkci. Železobetonová deska je také mnohem tenčí než základová deska a má pouhých 10 až 15 cm, zatímco tloušťka základové desky začíná na 30 cm.

    2. Druhy základových desek

    Základové desky se liší především podle způsobu provedení tepelné izolace. Tepelnou izolaci lze umístit pod nebo nad desku. V posledních letech se stále častěji používá tzv. plovoucí základová deska, jelikož se tepelná izolace dává pod ni, takže to vypadá, jako že deska nahoře „plave“.

    Nabízí se otázka, jak provést základovou desku. Existuje několik možností, z nichž každá má své silné a slabé stránky.

    3. Plovoucí základová deska - izolace pod deskou

    3.1. Plovoucí základová deska je extrémně energeticky úsporná

    Konstrukce základové desky s izolací pod betonovou deskou se používá u nízkoenergetických domů, které musí splňovat velmi přísné požadavky na tepelnou účinnost. Tento typ provedení se nazývá plovoucí základová deska. Výhodou tohoto způsobu výstavby je, že zcela zamezí vzniku tepelných mostů a možnosti pronikání vlhkosti do konstrukce.

    3.2. Slabiny plovoucí základové desky

    Nevýhoda tepelné izolace pod desko tkví v tom, že je dražší. Problém nastává při oddělení mechanických instalací nad deskou, která vyžaduje větší výšku z důvodu nutného sklonu 2% pro instalaci kanalizačních vedení. Protože vedení nelze umístit nad desku, musí být vytvořeny otvory a trubky protaženy pod deskou. Tento způsob výstavby je tedy komplexnější a vyšší náklady jsou způsobeny i přidáním povinného XPS a hydroizolace.

    3.3. Provedení tepelné izolace a hydroizolace základové desky

    Tepelná izolace: pod desku se pokládá tepelná izolace XPS 2x12 cm nebo 2x10 cm. Základová deska musí být chráněna XPS, který je speciálně navržen pro tento účel, to znamená, že snese velké zatížení a je extrémně odolný proti vlhkosti. Existuje několik typů a velikostí těchto typů desek, i když jsou strukturou a složením podobné a vyrábí je mnoho výrobců, takže výběr závisí na tom, co stavebník považuje za výhodné a účelnější.

    Hydroizolace: ochrany proti vodě se obecně dosahuje samolepicí bitumenovou hydroizolací, polyolefinovou fólií (POF), pryžovou směsí EPDM nebo jinými podobnými produkty. Důležité je umístit ji mezi první a druhou vrstvu. Hydroizolace se tedy umisťuje mezi tepelně izolační vrstvu a základovou desku, ale pokud by se dělala nad desku, musel by železobeton schnout mnohem déle. V opačném případě se taková aplikace nedoporučuje.

    zakladove-desky.jpg
    Stavba základové desky s izolací pod deskou je považována za energeticky účinnější, a proto ji dnes doporučuje stále více odborníků

    4. Základová deska s izolací nad deskou

    4.1. Složitost výroby

    Provedení tepelné izolace nad deskou je technicky jednodušší. Nejprve se vyrobí deska a pak se na ni jednoduše položí tepelná izolace, vlastně XPS desky. Tepelná izolace přes desku byla donedávna nejběžnějším řešením a někteří dodavatelé vám automaticky navrhnou toto řešení. Výhodou tohoto typu konstrukce je snadné vedení potrubí po instalované tepelné izolaci a výrazně méně prostupů deskou, což celou práci zjednodušuje a zlevňuje.

    4.2. Energetická účinnost

    Slabost tepelné izolace nad základovou deskou se projevuje tím, že spodní část betonové desky je odkrytá, tedy holá, což může způsobit vznik tepelných mostů přes stěny. Právě z tohoto důvodu není tento typ výstavby vhodný pro nízkoenergetické a pasivní domy a v dnešní době se od něj stále více upouští. I když je to na první pohled levnější a jednodušší, může časem přinést mnoho problémů, jejichž sanace bude stát mnohem víc než stavba plovoucí základové desky. Taková konstrukce je potenciálně vhodnější do velmi suchých a teplých prostor, kde je potřeba tepelné izolace velmi nízká.

    4.3. Provádění tepelných izolací a hydroizolací

    Tepelná izolace: XPS se pokládá na desku v tloušťce 2x12, 2x15 nebo 2x10 cm. Minimální doporučená tloušťka je 20 cm.

    Hydroizolace: Hydroizolace se umisťuje pod desku, aby vlhkost nepoškodila konstrukci. Nevýhodou tohoto systému je delší doba vysychání desky.

    5. Izolace pod a nad základovou deskou

    Posledním řešením je kombinace obou způsobů výstavby. Tepelná izolace nad desku umožňuje snadnější rozvod instalačních vedení a potrubí. Přestože stačí 5 cm, doporučujeme tepelně izolační vrstvu o tloušťce 10 nebo 12 cm. Tepelná izolace pod deskou musí být o něco silnější, minimálně 15 - 20 cm, aby úspěšně chránila budovu před tepelnými ztrátami a zamezila vzniku tepelných mostů, které jsou častým důvodem vzniku vlhkosti a plísní.

    6. Cena základové desky

    Náklady na stavební část základové desky se obecně pohybují kolem 2-3% z celkové hodnoty investice, která se při stavbě rodinného domu může pohybovat kolem 3 - 4000 Kč za metr čtvereční. Podle velikosti pozemku tak zaplatíte od 200.000 Kč pro malé domky až do jednoho milionu pro velké „baráky“.

    Odborný článek 1142
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Základ, základová deska?

    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 277 realizátorů v oblasti Základ, základová deska
    10
    1

    Pavel Valter


    9.3
    0

    KLEJCHSTAV s.r.o.


    9.8
    0

    KOMSTAV Profi s.r.o.


    9.2
    0

    MANcz s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena