V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    EPS / XPS - cena a tepelná izolace základové desky

    Tento článek si přečetlo více než 1545+ uživatelů
    Problémy se správnou instalací a umístěním tepelné izolace nepřestávají být aktuální. Pokud jde o výskyt vlhkosti v základu a základových deskách budov, zdá se, že se jedná velký problém a výzvu pro všechny stavitele. Existuje několik způsobů pokládání základové desky a s ní související tepelné izolace, které závisí na typu zařízení, energetických požadavcích a v neposlední řadě na dodavateli. Desky XPS (extrudovaného) polystyrenu jsou nejběžnější izolací základů, lze ale použít i desky EPS (expandovaného) polystyrenu.
    Odborný článek 1545
    XPS desky
    Máme 276 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    1. Tepelná izolace ze spodní strany základové desky

    Pro nízkoenergetické a pasivní domy je typické položení tepelné izolace základové desky na spodní stranu desky. Výhodou takového způsobu instalace tepelné izolace pod základovou desku je to, že zcela brání tvorbě tzv. tepelných mostů, takže tepelné ztráty jsou minimální nebo téměř žádné.

    Slabinou této tepelné izolace je vyšší cena, která je důsledkem mechanických instalací, které nelze pokládat nad deskou kvůli požadované výšce a sklonu kanalizačních trubek (2%). Instalace proto musí být provedena pod základovou deskou provedením prostupů. Proto je tento typ práce dražší.

    Existují dvě verze tepelné izolace pod základem:

    • provádění tepelné izolace extrudovanými polystyrénovými deskami (XPS)
    • provedení tepelné izolace pěnovým sklem

    2. Tepelná izolace na svrchní části základové desky

    Instalace tepelné izolace přes základovou desku je považována za klasický způsob konstrukce. Na rozdíl od tepelné izolace pod základovou deskou je klasický postup považován za nákladově efektivnější variantu, protože instalační trubky lze snadno vést již instalovanou tepelnou izolací. V takovém případě není základ nikde proražen, což výrazně snižuje stavební náklady.

    Slabinou této izolace je vystavení spodní části základové desky vnějším vlivům a vznik tzv. tepelných mostů.

    Existují dvě verze tepelné izolace nad základem:

    • klasická instalace tepelné izolace nad základovou deskou
    • instalace tepelné izolace nad základovou deskou a její napojení na nosné stěny

    3. Tepelná izolace na obou stranách základové desky

    Třetí způsob instalace tepelné izolace kolem základu je ve skutečnosti kombinací prvních dvou metod a těží z výhod obou Tepelná izolace nad základovou deskou tak umožňuje distribuci instalačních trubek a kvůli instalaci tepelné izolace pod základovou deskou se nemohou objevit tepelné mosty. Tato metoda izolace je samozřejmě nejdražší.

    Pro tepelnou izolaci základů se nejčastěji volí XPS
     Pro tepelnou izolaci základů se nejčastěji volí XPS

    4. Desky XPS / EPS

    4.1. Vlastnosti XPS

    XPS je zkratka pro extrudovaný polystyren. Známe jej ve formě desek růžové, zelené nebo modré barvy. Desky XPS jsou prakticky nezbytné pro tepelnou izolaci základové desky, protože XPS je odolný proti vlhkosti. Jelikož je celá základová deska zakopána v zemi, je logické, že se jedná o část domu, která je nejvíce vystavena vlhkosti. Panely XPS v kombinaci s hydroizolací jsou nejúčinnější proti vlhkému prostředí, ve kterém se základ nachází, a proto jsou nejčastější volbou stavitelů. Povrchy XPS desek se dají zpracovávat různými způsoby. Můžete si koupit hladké a drsné desky XPS nebo desky s drážkami. Hladké desky jsou standardní volbou při stavbě domu, hrubé desky se používají v případech, kdy jsou spojeny lepidlem. Desky s drážkami se volí tehdy, když se plánuje další zpracování s těžšími materiály, např. sokl obložený kamenem.

    4.2. Vlastnosti EPS

    EPS je zkratka pro expandovaný polystyren. Desky EPS nejsou porézní, takže vlhkost neohrožuje jejich mechanické vlastnosti, jako je tomu u XPS. Na rozdíl od desek XPS, které se používají téměř výlučně k izolaci základů a jiných částí domu vystavených vlhkosti, se desky EPS často používají k izolaci celého domu, protože jsou levnější. Obojí, tedy EPS i XPS jsou hořlavé materiály, které při hoření uvolňují toxické látky, proto s nimi buďte velmi opatrní!

    5. Cena desky XPS / EPS, m2

    5.1. XPS, cena za m2

    0002.jpg

    5.2. EPS, cena za m2

    0001.jpg

    Pokud se rozhodnete pro instalaci desek XPS / EPS polystyrenu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a poskytovatele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 1545
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Základ, základová deska?

    Máme 276 realizátorů v oblasti Základ, základová deska:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 276 realizátorů v oblasti Základ, základová deska
    8.8
    0

    S.I Stroy Company s.r.o


    9.7
    0

    POZEMSTAV TŘEBÍČ, spol. s r. o.


    9.7
    0

    INGBAU CZ s.r.o.


    10
    0

    Jiří Smetana


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena