V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Při zahájení stavby nebo terénních úprav se často neví, do jaké kategorie bude budoucí objekt patřit a zda je nutné stavební povolení, ohlášení místně příslušnému stavebnímu úřadu, nebo dokonce není zapotřebí ani to. Kritéria jsou často nejasná a jejich vyhledání a ověření je časově náročné. Abychom vám usnadnili práci, mrkli jsme se na to.
    Odborný článek 400
    jednoduche objekty
    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení:

    1. Stavební povolení - kdy je potřeba?

    Bude-li vaše stavba o rozloze větší než 25m2, budete muset požádat o stavební povolení. K tomu budete potřebovat projekt stavby (projektovou dokumentaci). Žádost můžete podat na příslušném stavebním úřadě. Součástí takové žádosti musí být přiložen doklad vlastnictví, jakož i vyjádření případných dotčených sousedů, organizací a úřadů, katastrální situace se zakreslenou garáží okótovanou od hranic pozemku a budov, grafické přílohy a důkaz o zaplacení správních poplatků.

    2. Stavební povolení pro drobnou stavbu

    2.1 Drobná stavba - definice

    Drobnou stavbou je dle našich zákonů stavba s jedním nadzemním patrem, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 25m2 a výška 5 m, která je doplňkem k hlavní budově, a stavba na pozemcích určených k plnění funkcí lesa, sloužící k zajišťování provozu lesních školek nebo k provozování myslivosti, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 25m2 a výška 5 m; zpravidla hovoříme o kůlnách, altánech, ale i podzemních stavbách, jejichž zastavěná plocha nepřesahuje 25m2 a hloubka 3 m (sklepy, žumpy), přilehlých oploceních, opěrných zdech apod. 

    2.2 Drobná stavba - v praxi

    Vedlejší stavba je v podstatě stavba, která má doplňkovou funkci ke stavbě hlavní (např. u stavby pro bydlení nebo pro individuální rekreaci). Její účel a charakter nesmí významně ovlivňovat životní prostředí. Mezi drobné stavby patří přízemní stavby, například různé kůlny, prádelny, kočárkárny (plocha nesmí přesáhnout 25m2 a výška 5m) a podzemní stavby, například sklep, žumpa (plocha nesmí přesáhnout 25 m2 a hloubka 3m), dále oplocení, přípojky staveb a pozemků na veřejný vodovod a kanalizaci atd.

    01.jpg

    Stavební zákon obsahuje také výčet staveb, které nelze podřadit pod pojem drobné stavby, např. stavby pro skladování hořlavin a výbušnin, stavby pro civilní ochranu, stavby pro požární ochranu, stavby pro uranový průmysl a jaderná zařízení, vodohospodářské stavby, stavby pro čerpací stanice kapalných paliv, zkapalněných plynů nebo stlačených plynů pro pohon motorových vozidel, stavby pro čerpací stanice hořlavých kapalin, hořlavých plynů a stavby pro plnění tlakových nádob plynem.

    3. Napojení na TZB

    Drobné stavby a pomocné objekty lze napojit na stávající infrastrukturu a TZB. V závislosti na tom, jaký druh připojení je potřeba: elektřina, voda nebo kanalizace - je předložena žádost správci a poskytovateli daného typu sítě o získání souhlasu podle předpisů platných pro danou oblast.

    4. Zasahování do nosné konstrukce stávajícího domu

    Při výstavbě drobné stavby nesmíte zasahovat do konstrukce stávajícího objektu. Dojde-li z jakéhokoli důvodu k zásahu (přestavba, nadstavba apod.), je nutné zopakovat statické a stavební výpočty, protože ze zákona se jedná o nové stavební práce. Bude tak třeba na základě nového projektu požádat o nové stavební povolení.

    Odborný článek 400
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební povolení?

    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení
    9.5
    0

    MORAVAN DEVELOP s.r.o.


    9.6
    0

    DF Servis, s.r.o.


    9.5
    0

    AK 99, s.r.o.


    9.5
    0

    ARCHIKA - architektonická projekční kancelář s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena