V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Drobné stavby (bez nutnosti stavebního povolení)

    Tento článek si přečetlo více než 2839+ uživatelů
    Musíme mít pro každou stavbu stavební povolení? Odpověď zní pro mnohé překvapivě: Ne! Konkrétní podmínky stanovuje Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), který přesně specifikuje stavby, které lze realizovat pouze na ohlášení a ty, které nepotřebují ani ohlášení ani stavební povolení. V zásadě se jedná o jednoduché stavby do 25m2, ne vyšší než 5m a podsklepené do hloubky max. 3 m. Hovoříme zde především o kůlnách, altánech, pergolách, psích boudách apod.
    Odborný článek 2839
    kulna
    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení:

    1. Drobné stavby

    Výstavby takového objektu se můžete chopit sami, pokud bude sloužit výhradně vašim vlastním potřebám. Územně plánovací informace vám napoví, zda vůbec nějaký drobný objekt na vašem pozemku stavět lze, popř. jak daleko od hranice pozemku musí být. Obecně lze říci, že doporučujeme se vždy dobře informovat o platných předpisech, ať už ve vaší obci nebo u příslušné inspekce, abyste měli správné informace a předešli jakýmkoliv nepříjemnostem.

    2. Drobné stavby - vzdálenost od hranice, účel, rozměry a provedení

    2.1. Vzdálenost od hranice

    Nejvýše vyčnívající část drobného objektu musí být od sousedního pozemku vzdálena alespoň polovinu své výšky; objekt zasypaný pod zemí by měl být vzdálen alespoň 1,5m.

    2.2. Účel

    Všechny stavby lze používat výhradně k účelům, pro které byly postaveny. Platí to i pro ty drobné. To znamená, že nesmí být v rozporu s účelem uvedeným v ohlášení.

    2.3. Rozměry

    Drobná stavba by svým vzhledem, použitými materiály a velikostí neměla vybočovat ani rušit celkový vzhled prostředí. Při doplňování stávající budovy se tato přidaná část nesmí odchylovat, pokud jde o proporce, styl, barvu nebo jiné designové prvky - zkrátka musí odpovídat typologii všeho, co stojí v bezprostředním okolí.

    Na drobnou stavbu do 25 m2 není potřeba stavební povolení
    Na drobnou stavbu do 25 m2 není potřeba stavební povolení

    3. Příklady drobné stavby

    Drobnou stavbou je dle našich zákonů stavba s jedním nadzemním patrem, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 25 m2 a výška 4,5 m, která je doplňkem k hlavní budově, a stavba na pozemcích určených k plnění funkcí lesa, sloužící k zajišťování provozu lesních školek nebo k provozování myslivosti, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 30 m2 a výška 5 m; zpravidla hovoříme o kůlnách, altánech, ale i podzemních stavbách, jejichž zastavěná plocha nepřesahuje 25 m2 a hloubka 3 m (sklepy, žumpy), přilehlých oploceních, opěrných zdech apod.

    4. Napojení na TZB

    Drobné stavby a pomocné objekty lze napojit na stávající infrastrukturu a TZB. V závislosti na tom, jaký druh připojení je potřeba: elektřina, voda nebo kanalizace - je předložena žádost správci a poskytovateli daného typu sítě o získání souhlasu podle předpisů platných pro danou oblast.

    5. Zasahování do nosné konstrukce stávajícího domu

    Při výstavbě drobné stavby nesmíte zasahovat do konstrukce stávajícího objektu. Dojde-li z jakéhokoli důvodu k zásahu (přestavba, nadstavba apod.), je nutné zopakovat statické a stavební výpočty, protože ze zákona se jedná o nové stavební práce. Bude tak třeba na základě nového projektu požádat o nové stavební povolení.

    Pokud se rozhodnete postavit si kůlnu nebo altánek, můžete nás kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také architekty a řemeslníky, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 2839
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební povolení?

    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení
    9.6
    0

    DF Servis, s.r.o.


    9.5
    0

    SGL projekt, s.r.o.


    9.7
    0

    Projektový ateliér AD s.r.o.


    9.6
    0

    Halové stavby s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena