V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Chcete postavit objekt na zvláštním místě, v blízkosti vodního toku nebo dokonce některého z chráněných území? Ptáte se, zda je v této oblasti vůbec stavba možná? Podívejme se společně na základní pojmy související s ochranou přírodních zdrojů a na postupy a podmínky pro získání různých povolení ve vodoprávních řízeních.
    Odborný článek 442
    vodohospodarstvi
    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení:

    1. Stavební povolení k vodním dílům

    1.1. Jedná se o povinný dokument

    K provedení jakéhokoliv vodního díla, k jejich změnám a změnám jejich užívání, jakož i k jejich odstranění je třeba povolení vodoprávního úřadu. Vodoprávní úřad je v souladu s ust. § 15 stavebního zákona tzv. speciálním stavebním úřadem oprávněným povolit stavbu či změnu vodního díla.

    Souhlas vodoprávního úřadu je oficiální dokument, který je nutné získat v případě zásahu nebo stavby, která může ovlivnit stav vod a vodní režim na pozemku a jeho okolí. V určitých případech je třeba vyžádat si souhlas vodoprávního úřadu i tehdy, jde-li o objekty, které podle stavebního zákona nevyžaduje stavební povolení. To se stává zejména v případech záměru budování drobných staveb (kůlny, altány, bungalovy…) v blízkosti vodních toků.

    Důvodem nutnosti povolení vodoprávního úřadu je ochrana a zachování vodních toků a křehkých ekosystémů a zajištění co nejčistší vody.

    1.2. Chráněné vodní plochy

    Mezi chráněné vodní plochy patří veškerá voda využívaná k zásobování pitnou vodou, voda v chráněných územích a oblasti přirozené akumulace vod. CHOPAV je označení pro území České republiky vyhlášené jako chráněné kvůli přírodním poměrům, díky kterým na něm ve významné míře dochází k přirozené akumulaci vody. Povolení vodoprávního úřadu tak má za cíl zachovat ekosystémy spojené se stávajícími vodními plochami.

    2. Kdy je souhlas nutný?

    Souhlas vodoprávního úřadu musí být získán pro všechny zásahy v území, které mohou dočasně nebo trvale ovlivnit vodní režimy a stav vod. Souhlas ke stavbě objektu je nutný zejména v chráněných územích, v oblastech povodní, eroze a sesuvů půdy, u staveb u vodních toků, přímo na vodě, u staveb, které mohou ovlivnit podzemní vody a ve všech ostatních případech, kdy voda by mohla být jakkoli ohrožena.

    Důvodem vyžadování povolení vodoprávního úřadu je ochrana přírodních zdrojů; územně plánovací informace uvádí, o jaký typ povolení je třeba žádat
    Důvodem vyžadování povolení vodoprávního úřadu je ochrana přírodních zdrojů; územně plánovací informace uvádí, o jaký typ povolení je třeba žádat

    2.1. Jak jsou na tom studny?

    Studna se považuje za vodní dílo, proto je nutné řídit se nejen při její stavbě, ale také při následném čerpání vody určitými předpisy a zákony. Každý, kdo odebírá vodu ze stávající studny, musí mít povolení k odběru podzemní vody. Výjimku tvoří skupina šťastlivců, kteří užívají studnu prokazatelně vybudovanou před prvním lednem roku 1955. Tyto studny se považují za řádně povolené, zkolaudované a odběr vody z nich se považuje za povolený.

    Studna se považuje za vodní dílo, proto je nutné řídit se nejen při její stavbě, ale také při následném čerpání vody určitými předpisy a zákony. Toto neplatí jen pro studny prokazatelně zřízené před rokem 1955.

    2.2. Druhy staveb

    Souhlasu vodoprávního úřadu podle § 17 zák. č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, je třeba:

    • ke stavbám a zařízením na pozemcích, na nichž se nacházejí koryta vodních toků, nebo na pozemcích s takovými pozemky sousedících, pokud tyto stavby a zařízení ovlivní vodní poměry
    • ke zřizování dálkových potrubí a nádržím, pokud provoz uvedených staveb a skládek může významně ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod
    • ke stavbám, k těžbě nerostů
    • ke stavbám ve vzdálenosti do 15 m od vzdušné paty ochranné hráze vodního toku
    • ke geologickým pracím spojeným se zásahem do pozemku
    • ke stavbám v ochranných pásmech vodních zdrojů
    • k úložným místům pro nakládání s těžebním odpadem nebo k rozhodnutí o povinnosti shromažďovat a upravovat znečištěnou vodu
    • k vrtům pro využívání energetického potenciálu podzemních vod
    • k ukládání oxidu uhličitého do přírodních horninových struktur
    Před vydáním souhlasu pro zřízení vodního díla je žadatel povinen získat stanovisko vodohospodářského úřadu. 
    Úpravy vodovodů a kanalizací stavební povolení ani ohlášení nevyžadují, pokud se nemění jejich trasa.

    3. Co jsou to vodní díla?

    Vodní díla jsou stavby, které slouží ke vzdouvání a zadržování vod, umělému usměrňování odtokového režimu povrchových vod, k ochraně a užívání vod, k nakládání s vodami, ochraně před škodlivými účinky vod, k úpravě vodních poměrů nebo k jiným účelům; zejména jde o přehrady, hráze, vodní nádrže, jezy a zdrže, stavby, jimiž se upravují, mění nebo zřizují koryta vodních toků, stavby vodovodních řadů a vodárenských objektů včetně úpraven vody, kanalizačních stok, čistíren odpadních vod, jakož i stavby k čištění odpadních vod před jejich vypouštěním do kanalizací, stavby na ochranu před povodněmi, stavby k vodohospodářským melioracím, zavlažování a odvodňování pozemků a stavby, které se k plavebním účelům zřizují v korytech vodních toků.

    Pokud je pro danou oblast zástavby nebo výstavby vyžadováno vodoprávní povolení, musí být získáno, i když se jedná o jednoduchou stavbu a stavební povolení se jinak nevyžaduje.
    Pokud je pro danou oblast zástavby vyžadováno vodoprávní povolení, musí být získáno, i když se jedná o drobnou stavbu a stavební povolení se jinak nevyžaduje. 

    4. Kdy souhlas není nutný

    Za vodní díla se podle vodního zákona nepovažují jednoduchá zařízení mimo koryta vodních toků na jednotlivých pozemcích a stavbách k zachycení vody a k ochraně jednotlivých pozemků a staveb proti škodlivým účinkům povrchových nebo podzemních vod, jakož i drobné stavby mimo koryta vodních toků k akumulaci odpadních vod (žumpy a septiky) a vodovodní a kanalizační přípojky. Za vodní díla se také nepovažují průzkumné hydrogeologické vrty a další zařízení realizovaná v rámci odborných geologických prací.

    5. Doklady a náležitosti

    K provedení vodních děl, k jejich změnám a změnám jejich užívání, jakož i k jejich zrušení a odstranění je třeba povolení vodoprávního úřadu. Pro povolení vodoprávního úřadu ke zřízení vodního díla dle § 15 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších změn a doplňků budete potřebovat následující:

    5.1 Náležitosti

    • Písemná žádost
    • Projektová dokumentace ve třech vyhotoveních
    • Údaje pro vodoprávní evidenci dle vyhl. č. 7/2003 Sb.
    • Plná moc žadatele - v případě zastupování

    5.2. Doklady

    Doklad, jímž stavebník prokazuje dle ust. § 110 odst. 2 písm. a) stavebního zákona, že je vlastníkem pozemku nebo stavby, anebo že má k pozemku či stavbě jiné právo, které jej opravňuje zřídit na něm požadovanou stavbu.

    Doklad o jednání s účastníky stavebního řízení, pokud byla předem o stavbě vedena.

    Územní rozhodnutí s potvrzením o nabytí právní moci vydané stavebním úřadem příslušným k vydání územního rozhodnutí nebo stanovisko, že předmětná stavba územní rozhodnutí nevyžaduje souhlas stavebního úřadu příslušného k vydání územního rozhodnutí dle ust. § 15 odst. 2, kterým se ověřuje dodržení podmínek územního rozhodnutí.

    Zakreslení vodních děl do katastrální mapy s uvedením parcelních čísel pozemků, potvrzené oprávněnou osobou.

    K žádosti musí být doložena stanoviska dotčených orgánů státní správy. Na vyzvání vodoprávního úřadu je žadatel povinen doložit žádost dalšími doklady či posudky o vlivu na jiné chráněné zájmy.

    popř. další

    6. Zánik povolení

    Zanikne-li povolení vydané podle ustanovení § 8 odst. 1 nebo podle předchozích předpisů o nakládání s vodami, rozhodne vodoprávní úřad o podmínkách dalšího trvání, popřípadě odstranění vodního díla, které umožňovalo nakládání s vodami.

    Odborný článek 442
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební povolení?

    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení
    9.6
    0

    Ing. Petr Knápek


    9.5
    0

    VBS - projekce budov


    9.3
    0

    IPARS, stavební firma, s.r.o.


    9.5
    0

    ATX Architekti, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena