V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Žádost o vydání Územně plánovacích informací

    Tento článek si přečetlo více než 1628+ uživatelů
    Co jsou to Územně plánovací informace a jak podat žádost o jejich vydání? Územně plánovací informace je dokument, který poskytuje údaje pro jaký účel lze konkrétní území/pozemek využít dle platné územně plánovací dokumentace (územní plán, regulační plán) a územně plánovacích podkladů (územní studie, územně analytické podklady). Na vaší žádost je vydává stavební úřad. V ÚPI se uvedou kritéria a podmínky plánování pro plánovanou investici, jak jsou definovány v platných aktech územního plánování, informace o případných omezeních nebo zákazech obsažených v opatřeních územního plánování a informace týkající se změn a doplňků aktů územního plánování.
    Odborný článek 1628
    93489170 l
    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení:

    1. Získání Územně plánovacíh informací

    Územně plánovací informace může získat jakákoli právnická nebo fyzická osoba, která nemusí být nutně vlastníkem nemovitosti. Vlastnictví určité nemovitosti proto není podmínkou pro získání ÚPI ale je nutné uvést důvod pro získání těchto informací. V procesu rozhodování o koupi nemovitosti nebo stavebního pozemku se doporučuje, aby potenciální kupec získal ÚPI od prodávajícího spolu se zbývající dokumentací pozemku.

    2. Žádost o vydání ÚPI

    Vydávání ÚPI má na starosti příslušný správní orgán obce v oblasti, kde se nemovitost nachází. K získání územně plánovací informace musí jednotlivec vyplnit žádost získanou od obce. Žádost o ÚPÍ obsahuje parcelní číslo, obecné údaje určené zákonem, vztahujícím se zákonu o územního plánování, názvu katastrálního území, ve které se nemovitost nebo pozemek nachází, důvod podání informací o poloze a kopie kartografické části územního plánu.

    93489170_l.jpg

    Obec vydá územně plánovací informace na žádost žadatele nejpozději do 15 dnů od podání žádosti. Žadatel rovněž platí správní poplatek, který je nejvyšší za vydání informací o poloze za účelem výstavby zařízení a provedení prací na pozemku. Poplatek za účelem realitních transakcí je nižší. Územně plánovací informace jsou v zásadě platné do doby, dokud nedojde ke změně územního plánu.

    3. Proč potřebujete Územně plánovací informace?

    Výše uvedené údaje týkající se možných změn a dodatků k územním zákonům jsou důležité zejména pro investora, který má v úmyslu stavět v dané oblasti. Konkrétně se může stát, že pokud dojde ke změně územních plánů, jeho investice již nebude legální. Pokud například nový územní plán předpokládá rozšíření sídla nebo vesnice v části obce, může se hodnota nemovitostí a pozemků značně změnit.

    ÚPÍ se obvykle vydávají pro tři hlavní účely. Prvním účelem je směrnice pro stavbu budov a provádění prací na pozemcích nebo budovách, druhým účelem je koupě či prodej nemovitost a třetím je určení stavebního pozemku ke stávající budově. Územně plánovací informace jsou někdy povinnou součástí projektu pro získání stavebního povolení.

    3.1 Územně plánovací informace za účelem stavby a provádění pozemních prací

    Územně plánovací informace pro účely stavebních zařízení jsou velkou pomocí projektantovi, který je používá k vypracování plánu výstavby, změny užívání, rekonstrukce nebo rozhodnutí o odstranění budovy. Tento typ ÚPI je obecně považován za nejkomplexnější, protože se vztahuje také na účel koupě nemovitostmi a na účel určení stavebního pozemku ke stávající budově.

    Územně plánovací informace za účelem výstavby zařízení specifikují povolené činnosti, stavby a jiné práce, které mohou být prováděny na konkrétním pozemku. Podskupina ÚPI pro účely stavebních zařízení zahrnuje údaje pro stavbu jednoduchých budov, pro které nepotřebujeme speciální statické a stavebně technické ověření, protože budova není určena k bydlení a nemá žádný vliv na životní prostředí .

    3.2 Územně plánovací informace za účelem koupě nebo prodeje nemovitosti

    Územně plánovací informace pro účely koupě nemovitosti jsou určeny k provádění právních transakcí ohledně nemovitostí a rovněž upravují požadavky katastru nemovitostí. V tomto typu ÚPI poskytuje obec údaje o územních aktech platných v oblasti pozemku, základní využití půdy, údaje o možném nařízení o předkupním právu obce či jiného zájemce, údaje o ochranném pásmu vodního zdroje a údaje o dalších prostorových opatřeních a zákazech.

    Obec může toto právo uplatnit také na základě nařízení o předkupním právu. Samozřejmě za předpokladu, že se nemovitost nachází v její oblasti. Před zakoupením tohoto typu nemovitosti musí kupující získat od obce potvrzení, že se vzdává předkupního práva. Obec musí osvědčení vydat nejpozději do 15 dnů od podání žádosti, jinak se předkupní právo neuplatní.

    3.3 Územně plánovací informace pro účely určení stavebního pozemku stávající budovy

    Územně plánovací informace pro účely určení stavebního pozemku ke stávající budově obsahují informace o územních prováděcích aktech platných pro pozemek, o zamýšleném využití prostoru vyplývajícího z uvedeného územního aktu, informace o kritériích a podmínkách pro určení stavebních pozemků a kopie plánů stavebních pozemků, pokud jsou součástí územního plánu.

    Odborný článek 1628
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební povolení?

    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 132 realizátorů v oblasti Stavební povolení
    9.3
    0

    APROPOarch


    9.4
    0

    Balda Group s.r.o.


    9.5
    0

    SGL projekt, s.r.o.


    9.5
    0

    Projektis, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena