V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jaké sedací soupravy budou populární v příštích letech?

    Obývací pokoj je srdcem domova a jeho hlavním prvkem je samozřejmě pohovka. V nabídce je nespočet tvarů, velikostí, typů, materiálů, barev a vzorů. Vybrat si tu ideální nebude snadný úkol. Kromě ceny a kvality má na rozhodování jistě vliv
    Odborný článek 183
    obyvak
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    Klasické sedací soupravy s trochou šmrncu

    Klasická dvojmístná nebo trojmístná pohovka, čalouněná látkou šedé nebo béžové barvy, se hodí prakticky do každé domácnosti. Když už kupujete drahou sedací soupravu, která vás pravděpodobně bude provázet desítky let, je dobré volit neutrální barvy, které se hodí k různým stylům a způsobům zařizování interiéru. Takové pohovky můžete dozdobit výběrem barevných polštářů a přikrývek. Textilie převážně šedé barvy lze prošívat nebo vyšívat červenou nebo zelenou nití, která dodá pohovce specifický vzhled. O možnostech, které spojení bytového textilu a nábytku nabízí, se můžete poradit s architektem, interiérovým designérem nebo nakonec i prodejcem ve specializované prodejně nábytku.

    01.jpg
    Béžové odstíny jsou nejen krásné, ale i praktické
    02.jpg
    Bílá sedačka je jistě velmi elegantní, ale náročná na údržbu

    Sametová sedačka vnese do prostoru měkkost

    Podobně jako u kůže se jedná o další z variant klasických sedacích souprav, která byla v roce 2000, kdy si každý kupoval textilní modely, na vzestupu, ale po nějaké době začala upadat. V posledních letech snad neexistuje obchod s nábytkem, který by nenabízel široký sortiment sametových sedacích souprav. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi „dámský“ a měkký materiál, nejsou sedací soupravy potažené sametem vhodné do každého obývacího pokoje. Je nutné je sladit se stylem ostatních kusů. Kombinace sametu se stříbrem nebo zlatem je neuvěřitelně elegantní, proto se ke zlatým nebo stříbrným rámům křesel nebo pohovek budou dobře hodit sametové polštářky.

    03.jpg
    Akcenty zlaté nebo stříbrné barvy se sametem vypadají opravdu honosně
    04.jpg
    Pohovka potažená sametem zjemní každý prostor

    Rohová sedací souprava - ano či ne?

    Při výběru rohové sedačky musíte být opatrní, protože v některých případech to není dobrá volba. Rohový nábytek je vhodný do větších místností, kde působí jako měkká bariéra mezi různými okolními zónami, jako jsou například obývací pokoje a jídelny. Největší chybou, které se lze stylově a esteticky dopustit, je rohová sedací souprava umístěná v příliš malé místnosti, kde působí tak masivně, že prostor opticky i fyzicky zmenšuje a uzavírá. Také se doporučuje, aby rohové sedačky nebyly umístěny před panoramatickými okny.

    05.jpg
    Pohovka by neměla být přilepena ke stěně, aby se dala snadno obcházet

    Kožené sedací soupravy zažívají velký návrat

    Kožené sedací soupravy, tak oblíbené v 90. letech, se definitivně vrací do módy! Po několika letech se na trhu znovu objevily moderně řešené kožené sedací soupravy, tentokrát charakteristické přírodním vzhledem a jednoduchým designem. Stále více zákazníků volí hnědé odstíny, které místnosti oživí a přinesou do ní teplo. Takové pohovky připomínají pohodlná a velká křesla z počátku století, která si mohli dovolit jen velmi movití lidé. Sednout si do takového křesla a dát si třeba burbon a doutník bylo výsadou nejbohatších.

    06.jpg
    Přirozený vzhled pravé kůže je v posledních letech stále populárnější
    07.jpg
    Kůže je velmi drahý materiál, ale do každého prostoru přináší extravaganci a luxus

    Minimalismus: křeslo a konferenční stolek

    Přestože se s pojmem sedací nábytek okamžitě spojí několik metrů dlouhá pohovka, není tomu tak vždy. Stejné úrovně komfortu lze dosáhnout křeslem, které je často ideálním a jediným možným řešením v malých obývacích pokojích. I takto můžete vytvořit příjemné a intimní prostředí postavením jednoho křesla proti druhému nebo kombinací dvojsedáku a konferenčního stolku, taburetu, podnožky a podobně. Do menších místností doporučujeme volit raději vyšší, tenčí a lehčí křesla na štíhlých dřevěných nebo kovových nohách, která nastolí vizuální plynulost místnosti. Podsaditá a masivní křesla se hodí do velkých nebo otevřených obývacích pokojů, kde se většinou kombinují s velkou pohovkou.

    08.jpg
    Někdy stačí dvě křesla a obývák je hotový

    Složte si sedačku jako lego - modulární pohovky

    Modularita se v architektuře poprvé objevila v období modernismu, tedy v první polovině 20. století. Brzy se této myšlenky chopil nábytkářský průmysl, který začal výrobou nábytku pouze z několika základních a vzájemně kompatibilních prvků. Modulární pohovky se poprvé objevily v 60. letech minulého století. Mezi ty nejznámější určitě patří Togo od francouzského designéra Michaela Ducaroye z roku 1973, přičemž dnes jsou jich na trhu tisíce. Výhodou modulárních sedacích souprav je možnost sestavování a rozkládání jednotlivých prvků v závislosti na přání zákazníka, tedy účelu v konkrétním prostředí a možnosti změn při různých potřebách.

    09.jpg
    Legendární modulární pohovka Togo
    10.jpg
    Modulární anglická pohovka Superoblong; designér Jasper Morrison

    Pestrobarevné pohovky

    Někdy vše, co místnost potřebuje, je trochu sytější barva. Pokud zvolíte sedací soupravu, dvojsedačku nebo trojsedačku v pevnější, základní barvě a kolem ní rozmístíte židle nebo křesla potažené textilií doplňkových odstínů, dosáhnete přesně požadovaného efektu. Barevné kousky tak vyniknou a upoutají pozornost a místnost přitom bude stále působit klidně a harmonicky.

    11.jpg
    Prodloužený dvoused na fotografii barevně ladí s drapérií. Zbytek interiéru je v neutrálních bílo-béžových tónech

    Polštáře a polštářky

    Když už sedět, tak komfortně! Jednoduchým trikem, kterým můžete vždy pohovku udělat ještě měkčí a lákavější, je přidat co nejvíce polštářů všech velikostí a tvarů. Výběrem polštářů v živějších barvách nebo vzorech můžete dodat pokoji dynamiku. Jejich různé velikosti a tvary přidají na hravosti.

    12.jpg
    Polštáře mohou být různobarevné…
    13.jpg
     … anebo naopak ve stejné barvě jako pohovka
    Odborný článek 183
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérový design?

    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design
    9.1
    0

    AND


    9.5
    0

    I.V.N. spol. s r.o.


    9.8
    0

    Ateliér Železný


    9.5
    0

    atelier AVN s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena