V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Velikost předsíně, vstupní haly a chodby

    Tento článek si přečetlo více než 515+ uživatelů
    Význam předsíně nelze v žádném případě podceňovat. Přestože se jí v porovnání s ostatními místnostmi věnuje menší pozornost, je využívána každý den a je základním spojením mezi různými oblastmi v domě. Ať už je velká, malá, široká, úzká, podlouhlá… poskytuje řadu příležitostí k zajímavým estetickým řešením.
    Odborný článek 515
    predsin
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    1. Význam předsíně a chodby

    Předsíň je prostor v domě nebo bytě, který se nachází přímo za vstupními dveřmi, z něhož se pak vstupuje do dalších místností. Vstup do domova je prvním místem kontaktu s novým prostředím a jeho atmosférou. Na druhou stranu je to také místo, které chrání zbytek bytové jednotky před nepříznivými vnějšími faktory jakéhokoli druhu.

    Chodby jsou prvky, které propojují všechny místnosti v domě a působí jako žíly vašeho domova. Jsou to jakési tranzitní linky, kde se nezdržujete, ale rychle se skrze ně se přesouváte z jednoho prostoru do druhého. Pokud stavíte nový dům, měl by být navržen tak, aby chodby byly co nejkratší. Pokud rekonstruujete dům, který chodby již má, jejich nová role bude záviset na rozsahu práce, kterou se rozhodnete provést. Můžete se pustit do radikální rekonstrukce a kompletní přestavby, zbourat všechny nenosné zdi a předělat celý půdorys tak, aby chodby zcela zmizely. Pokud takové uspořádání není z různých důvodů možné, zabývejte se tím, jak je uspořádat, tak, aby nejlépe plnily svou funkci a zabíraly co nejméně místa.

    2. Rozdíl mezi předsíní a chodbou

    2.1. Předsíň

    Předsíně jsou zpravidla krapítek větší než chodby a jsou považovány za o něco užitečnější prostor. Jak název napovídá, předsíň je „místnost před síní - pokojem“, takže v závislosti na rozměrech může být umístěna mezi chodbu a ostatní místnosti. Předsíň se nachází u samotného vstupu, kde přebírá roli přechodové zóny, která chrání obytné prostory před přímým pronikáním větru a chladu.

    Vstupní hala je o něco pohodlnější prostor, který do značné míry otevírá objem domu, má tedy v určitém smyslu výhodu, protože ji lze lépe, účelněji a pohodlněji zařídit oproti vstupní předsíni bytu. Kromě základních prvků nábytku to mohou být i různé dekorativní prvky, květiny nebo umělecká díla.

    2.2. Chodba

    Chodba je místo, které spojuje obytné místnosti mezi sebou. Obvykle má podlouhlý tvar, což znamená, že jeho délka je výrazně větší než šířka. Poměr mezi oběma stranami je tedy minimálně 1:1,5 a častěji 1:2 nebo 1:3. Chodba je v zásadě méně užitným prostorem než předsíň, protože do ní je pro její relativní těsnost obtížné umístit nábytek. Je určena k průchodu mezi místnostmi, ve skutečnosti slouží ke komunikaci, ne k bydlení, ale určitě se dá alespoň opticky zvětšit a zpříjemnit dobře řešenou dekorací.

    01.jpg
    Šířka chodby musí být minimálně 90 cm. Příklad na fotografii ilustruje dosti široký průchod, ale situace není ideální, protože průchod se automaticky zmenší, pokud někdo sedí na židli u psacího stolu. Taková předsíň by byla jistě funkčnější bez stolu a židle

    3. Ideální předsíň a chodba

    3.1. Ideální předsíň

    Aby mohla být předsíň považována za funkční, musí mít rozměry minimálně 150x150 cm. Nemusí být nutně čtvercového půdorysu - ještě lepší je, když je mírně podlouhlá. Do předsíně o šířce minimálně 150 cm můžete umístit mělčí šatní skříň nebo širší komodu s věšáky o standardní šířce 60 cm, neboť tím není porušena ideální minimální doporučená šířka průchodu, která je 90 cm. Předsíně užší než 150 cm vyžadují mělčí nábytek.

    02.jpg
    Příklad na obrázku ilustruje chytře řešené vybavení předsíně: vlevo je dlouhá a úzká lavice s policemi a zásuvkami na boty s uzavřeným čelem, dostatečně nízká, aby neblokovala okno. Vpravo je úzká a vysoká otevřená police ve dvou úrovních pro uložení osobních věcí. Touto kombinací byl zachován dostatečně široký průchod

    3.2. Ideální chodba

    Při plánování chodby byste se měli řídit základními pokyny interiérového designu, pokud chcete, aby byla vůbec funkční. Stejné pravidlo platí i při vybavování nábytkem. Šířka chodby v bytové jednotce by měla být 90 cm, ideálně 100 až 110 cm. Šířka chodby v menších veřejných budovách však musí být 120 cm. Před nákupem nového kusu nábytku do chodby je nutné přesně změřit všechny rozměry, aby nový prvek zcela nezúžil průchod. Pokud jsou prostorová omezení u vás doma opravdu velká, tedy jde-li o velmi malý byt, můžete pro chodbu nechat jen 80 cm, i když se to nedoporučuje.

    4. Návrh předsíně a chodby

    4.1. Dobré osvětlení je zásadní

    Vzhledem k tomu, že předsíň a chodba jsou z logiky věci malé prostory, je klíčové je dobře osvětlit. Předsíň nebo vstupní hala mohou mít také přirozené světlo ze sousedních místností nebo přes dveře, tedy nadsvětlíkem, ale chodby ho nemají téměř nikdy. Proto se při správném osvětlení hned zdají větší a příjemnější. Doporučujeme zvolit stropní svítidla, protože zaberou méně místa. Další možností související s typem a osvětlení jsou v tomto případě minilampy, které se zapojují přímo do zásuvek a vydávají měkké, tlumené světlo, které usnadňuje noční odchod na toaletu nebo do kuchyně.

    4.2 Musí mít světlé tóny

    Předsíň a chodba musí být světlé. Tomu napomáhá nejen bohaté přirozené nebo umělé osvětlení, ale také výběr světlé palety barev. Stěny doporučujeme vymalovat ve velmi světlých tónech, které prostor opticky zvětší. Nábytek vybírejte také světlý, nejlépe jednobarevný nebo dýhovaný světlým dřevem. Vyvarujte se nadměrného množství věcí: předmětů, nábytku a různých materiálů a textur, protože tak bude vstup do domu působit přesyceně, přeplněně a dusně.

    03.jpg
    Předsíň je prvním kontaktem s domovem

    5. Vybavení předsíně

    Nábytek, který si najde své místo u vchodu do vašeho domova, závisí především na velikosti prostoru. Pokud to rozměry dovolují, bývají chodba a předsíň nejčastěji vybaveny větší skříní na kabáty a boty, věšákem, menším sedátkem pro obouvání, botníkem, zrcadlem (stojícím nebo připevněným na stěnu/skříň) apod. Pokud je prostor omezený, můžete zvolit pouze botník a kabáty zavěsit na háčky na zeď.

    Odborný článek 515
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérový design?

    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design
    9.6
    0

    Interiéry Poustka


    9.1
    0

    AND


    9.5
    0

    Business & Interier Touš s. r. o.


    9.5
    0

    KOŘAN NÁBYTEK s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena