V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Mnoho lidí se o koupi nové sedačky nebo pohovky rozhoduje ukvapeně, aniž by dostatečně přemýšleli o tvaru, materiálech nebo barvě. Většina impulzivních nákupů se odehrává hned po změření místa v obývacím pokoji, což je často jediná činnost, kterou průměrný kupující předem provede. Sedací souprava je ve skutečnosti jedním z největších prvků v domě, a proto vyžaduje spoustu pozornosti v každém ohledu.
    Odborný článek 185
    sofa krasna
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    1. Velikost a tvar pohovky

    1.1. Délka pohovky

    Před nákupem je důležité změřit rozměry obývacího pokoje, a hlavně místa určeného pro běžnou nebo rohovou sedací soupravu (dvoumístnou nebo trojmístnou). Je třeba vzít v úvahu minimální a maximální rozměry. Vždy se doporučuje před nákupem pečlivě pročíst technické specifikace. Navíc bude mnohem jednodušší, když si načrtnete půdorys obývacího pokoje v určitém poměru, protože si tak budete moci snadno ověřit, zda velikost vybraného kusu odpovídá vašim potřebám. Zároveň je třeba věnovat pozornost odstupům od stěn a zajištění volných průchodů odpovídající šířky. Ve většině specializovaných prodejen jsou nabízeny i služby počítačového skicování a tvorby 3D modelů, což značně usnadňuje orientaci a lepší prostorové znázornění, tedy představování si podoby reálného prostoru.

    Před nákupem sedací soupravy je důležité vyzkoušet různé rozmístění a velikosti modelů s ohledem na osvětlení, výhled na zbytek místnosti a interiér obecně.

    1.2. Výška pohovky

    Stejně důležitá jako délka je výška sedáku a opěradla. Minimální výška stropu dle normy pro obytné budovy je 250 cm. Tam, kde je strop nižší, je lepší zvolit pohovku s nižším opěradlem, protože se místnost opticky tolik nezmenší. U takových pohovek lze komfort sezení zlepšit o něco vyššími polštáři. Zvláštní pozornost je třeba věnovat sedačkám, které se umisťují doprostřed místnosti, kde musí být pěkně tvarována i zadní strana, která je většinou obrácena ke stěně.

    2. Sedací souprava by měla být přizpůsobena místnosti

    I přesto, že je pohovka, ať už se jedná o dvojmístnou, trojmístnou nebo rohovou, považována za největší a nejvýraznější kus nábytku v obývacím pokoji, s velikostí by se to nemělo přehánět. Nákupem příliš velké pohovky jen zbytečně přetížíte prostor a bráníte pohybu po něm. Rohová sedací souprava by měla být vždy mírně oddělena od stěn, ideálně natolik, aby se dala celá obcházet. Prostor kolem pohovky lze využít pro umístění květináče nebo stojací lampy a volný pohyb kolem prvku značně usnadňuje vysávání a úklid.

    01.jpg
     Pohovka musí být pohodlná a krásná zároveň

    3. Rohová sedačka, vícesedák, sofa nebo lenoška?

    3.1. Rohová sedačka

    Pokud uvažujete o rohové sedací soupravě, radíme vám být při rozhodování obezřetní. Takový kus nábytku může být při některých příležitostech skvělou volbou, i když ve většině byt působí příliš objemně. Rohové sedačky jsou vhodné do velkých otevřených prostor, kde je obývací pokoj často součástí větší obytné plochy spolu s kuchyní a jídelnou. V takovém interiéru se rohový nábytek dostane do popředí a bude vypadat tak akorát, protože bude mít dostatek místa na "dýchání", i když vizuálně většinou působí jako předěl. V žádném případě se nehodí do malých, stísněných místností, které jednoduše svou velikostí „udusí“.

    Dalším zlatým pravidlem, které mnoho lidí nedodržuje, je, že rohové soupravy by nikdy neměly být umístěny před panoramatickými okny, protože zcela blokují výhled a brání pronikání světla do prostoru.
    02.jpg
    Rohové pohovky nejsou vhodné do menších místností

    3.2. Dvojsedák, trojsedák…

    Dvojsedáky a trojsedáky jsou vlastně považovány za klasické modely pohovek, protože sedadla v jedné linii jsou ohraničena područkami. Existují i vícesedáky složené ze částí, které lze modulově skládat podle přání a potřeby, s přidáním opěradla nebo lenošky, na levé nebo pravé straně. Zvolíte-li klasickou lineární sedací soupravu, těžko uděláte chybu, protože se hodí do každého obývacího pokoje - jen je třeba chytře zvolit barvu a velikost.

    3.3. Sofy

    Sofy jsou vedle taburetů a křesel nejmenšími kusy nábytku k sezení. Nejčastěji mají skromné ​​rozměry a vyšší nohy, takže se hodí především do menších obývacích pokojů, které nepotřebují objemné masivní modely, které by je uzavíraly a rozdělovaly. Variant sof je na trhu opravdu mnoho a v posledních letech jsou oblíbené zejména ty potažené sametem.

    03.jpg
    V menších obývacích pokojích vypadají skvěle prodloužené jednosedáky v kombinaci s menšími křesly nebo stylovými židlemi

    3.4. Lenošky

    Lenoška je vlastně křeslo a taburet v jednom, takže se hodí nejlépe, když si chcete přes den trochu protáhnout nohy, číst v polosedě nebo napůl ležet u televize. Přicházejí v nesčetných variantách, v modelech, které se blíží postelím nebo křeslům. Jsou však dostatečně pohodlné, aby se v nich dalo odpočívat, takže jejich výběrem nikdy neuděláte chybu. Protože jsou skromných rozměrů, lze je vždy zkombinovat s jedním nebo dvěma křesly, aby se hodily do malého obýváku jako jakási náhrada za gauč nebo pohovku.

    04.jpg
    Lenošky jsou ideální pro odpočinek

    4. Komponenty sedací soupravy

    4.1. Pohovka s otomanem

    Sedací soupravy by měly být přizpůsobeny prostorovým vlastnostem, vašim estetickým kritériím a požadavkům na pohodlí. Moderní způsob života, přesněji současné pojetí obytných prostor, má stále menší náklonnost ke klasickým sestavám složeným z trojsedáků, dvojsedáků a křesel. Dnes jsou k dispozici různé modely s hlubokými sedáky, opěradly a madly, stejně jako příslušenství pro nohy v podobě nástavce, který lze zvedat a spouštět, nebo otomanu jako celku, na kterém se dá docela pohodlně i ležet.

    Mezi nejoblíbenější modely sedacího nábytku patří trojsedák s otomanem, který byl původně určen na spaní.
    05.jpg
    Trojsedačky nebo modulární vícesedačky jsou ještě pohodlnější pokud k nim přiřadíte podnožky

    4.2. Chaise longue

    Speciální typ pohovky je ve světě známý jako „chaise longue“. Je to typ sedacího nábytku, čalouněné pohovky k dennímu sezení pro jednu až dvě osoby, vyznačuje se opěradlem a prodlouženým sedákem pro natažené nohy. Tento kus se již od antiky vyskytuje v nesčetných variantách, je to vlastně více či méně stylizované podlouhlé křeslo. Jeho zvláštností je, že není součástí soupravy a jako takové může představovat samostatný prvek interiéru. 

    4.3. Taburety

    Mezi praktickými doplňky všech modelů pohovek se pravidelně objevují taburety, jako samostatné přídavné sedátko pro hosty nebo podpěra pro odpočinek unavených nohou.

    06.jpg
    Do malých obývacích pokojů mohou být ideálním řešením křesla s taburetem

    5. Materiály a barvy

    Poté, co si určíte velikost, tvar a případné doplňkové komponenty pohovky, následuje výběr materiálu a barev.

    5.1. PU pěna

    Polyuretanová pěna je materiál, který dnes výrobci používají nejčastěji. Vzhledem k tomu, že se takové modely snadněji tvarují, používá se hlavně pro sofistikovanější organické tvary. Při nákupu modelu vyrobeného z polyuretanové pěny byste měli věnovat pozornost jeho kvalitě, protože pohovka by měla vydržet roky. Cena je prvním a nejlepším ukazatelem kvality, vybírejte proto raději o něco dražší kus z odolnějšího materiálu. Nejkvalitnější PU pěny jsou ty, které se snadno přizpůsobí tvaru těla a poté, co vstaneme, se rychle vrátí do původní polohy.

    5.2. Barevné textilní čalounění

    Barva sedací soupravy jistě hraje velkou roli a je nesmírně důležité ji sladit se zbytkem interiéru. Do malých místností se doporučuje zvolit světlejší čalounění, které prostor opticky nezmenší. Intenzivnější a tmavší barvy jsou možné pro o něco větší a prosluněné obývací pokoje. Při výběru typu nábytku a barvy je důležité zohlednit i praktickou stránku, tedy náročnost na údržbu.

    5.3. Kůže

    Kožené sedací soupravy mají své silné i slabé stránky. Kůže dodává obývacímu pokoji zvláštní akcent a obohacuje jej. Na druhou stranu vyžaduje pravidelnou údržbu, pokud se nerozhodnete pro rustikálnější variantu, která se snadněji čistí. Mezi slabiny kožených sedacích souprav patří mechanické vlastnosti samotné kůže jako materiálu - v létě hřeje a v zimě chladí, proto se vždy doporučuje použití potahu.

    5.4. Textil

    Když mluvíme o barvách a materiálech sedacích souprav, máme na mysli čalounění. Potahy mají vliv nejen na vzhled, ale též usnadňují a zjednodušují údržbu. Bavlněné potahy lze prát přímo v pračce, ostatní druhy nábytku lze čistit chemicky. Textilní potah je u světlých odstínů a tónů téměř povinný, protože takové potahy se velmi rychle zašpiní. Obecně preferujte méně citlivé textilie, potahy se zipy, které se snadno sundávají a perou, a tmavší a přirozenější barvy.

    6. Cena pohovek

    Ceny pohovek závisí na mnoha faktorech, včetně tvaru, rozměrů, materiálů, barev, výrobců, sérií, modelů atd. 

    Cenové rozpětí je opravdu velké. Za klasické, základní verze pohovky, které patří do nejnižší cenové kategorie, zaplatíte mezi 6.000 a 13.000Kč. Do střední třídy patří ty s hodnotou kolem 25.000, nejdražší verze stoupají k 80.000Kč. Ceny na trhu se natolik liší, že i tento odhad je pouze orientační. Vše záleží na výrobci, materiálech, popř. designérovi; modely známých designérů, architektů a renomovaných výrobců mohou dosáhnout neuvěřitelných čtvrt milionu.

    Odborný článek 185
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérový design?

    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design
    9.7
    0

    PAHAMONT s.r.o.


    9.8
    0

    Ateliér Železný


    10
    0

    HS - INTERIÉR s.r.o.


    9.7
    0

    Clearmont, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena