V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Plánovače koupelen, programy na návrh koupelny

    Tento článek si přečetlo více než 1414+ uživatelů
    Než se pustíte do rekonstrukce koupelny, měli byste si udělat plán s 2D nebo 3D náčrtky. Je to opravdu nutné? Mějte na paměti, že dodavatelé nemohou přesně vědět, co chcete dělat, aniž by měli podrobné pokyny. Nemohou ani odhadnout kolik to všechno bude stát. Dobrý plán koupelny řeší mnoho problémů předem a systematizuje a zpřehlední průběh prací. Chcete-li zjistit, jaký program doporučujeme a jak by to vše mohlo být provedeno, přečtěte si následující článek.
    Odborný článek 1414
    pocitacovy program
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    1. Plán koupelny a stávající instalace

    Plán koupelny je vždy založen na analýze stávající situace. Je nutné určit stav instalací, přítoku vody, odtoků, elektroinstalací a sanitárních zařízení. V této fázi se určuje, jaké změny bude nutné provést. Musíte také vědět, zda je při navrhování nové koupelny možná úplná svoboda, nebo některé věci budou muset zůstat beze změny. Přemístění instalací v zásadě není problém a není nejdražší položkou při rekonstrukci koupelny. Pokud jste s rozložením prvků spokojeni a instalace jsou v dobrém stavu, pak změny nemusí být komplexní a můžete tak dost ušetřit. V opačném případě bude podrobný plá

    Dobře vyrobená koupelna si vyžaduje přesné plánování
    Dobře vyrobená koupelna si vyžaduje přesné plánování

    n koupelny ještě důležitější, a to jak kvůli práci, tak kvůli šetření času a penězů.

    2. Plánování koupelny na vlastní pěst

    Pokud se jedná pouze o drobné úpravy, tedy pouze kosmetické změny, a máte zkušenosti s technickým kreslením, můžete si náčrty udělat i sami. Je důležité, abyste znali základy, protože každý technický návrh je do určité míry standardizován a dělá se v měřítku 1:50 nebo 1:20. Chcete-li nakreslit koupelnu v počítačovém programu nebo ručně, budete potřebovat: obyčejný nebo laserový měřič, tužku, papír, pravítko a popř. počítač. Počítačový program pro technické kreslení je vždy lepší, protože automaticky vypočítává povrchy, pokud víte, jak jej používat. Krok za krokem vysvětlíme, jak se plánek vytváří.

    2.1. Měření koupelny

    Poté, co vyhodnotíte stávající situaci a určíte, jak má nová koupelna vypadat, následuje možná nudná, ale důležitá část: měření. Zde je nutná zvláštní přesnost, protože vše, co budete dělat dále, bude záviset na správném měření. Musíte změřit všechny stěny, všechny výčnělky na nich, rohy, trámy, pilíře, výšku prostoru, polohu okenních a dveřních otvorů a jejich velikost, vzdálenosti mezi pevnými (např. radiátory) a pohyblivými prvky apod. Výsledky měření můžete zapisovat ručně nebo v počítačovém programu. Pro další vypracování koupelny bude potřeba půdorys a průřez. Pokuste se, aby měření bylo co nejpřesnější, aby bylo odrazem skutečného stavu prostoru. Pokud nebudete posouvat instalace, musíte přesně označit polohu vedení a potrubí, připojení pro kotel, dřez, toaletu, sprchu nebo vanu, stejně jako zásuvek a vypínačů.

    2.2. Výkres koupelny - půdorys

    Když dokončíte měření, můžete začít kreslit novou koupelnu. To znamená, že vybavení koupelny vložíte do plánů, které jste nakreslili ručně nebo počítačem. Takto definujete půdorys koupelny. Mějte na paměti, že pro kreslení koupelny musíte být obeznámeni se skutečnými rozměry každého prvku v ní! Vzhledem k tomu, že měření stávajícího stavu je zakresleno v určitém měřítku, musí být samozřejmě vše ostatní vloženo ve stejném měřítku, a to vyžaduje znalost skutečných dimenzí. Rozměry většiny prvků najdete také v jejich technických listech. To samozřejmě znamená, že než začnete kreslit, musíte vědět, jaký druh sanitárního vybavení vůbec chcete. Na druhou stranu před výběrem sanitárních prvků musíte provést měření, protože určují typ zařízení a způsoby instalace. Nemůžete si například koupit vanu dlouhou 250 cm, ať se vám líbí jakkoli, pokud se do koupelny vůbec nevejde.

    2.3. Kótovaný výkres koupelny

    Při definování půdorysu a průřezu koupelny s rozmístěním sanitárního vybavení následuje tzv. kótování poloh. To znamená, že na výkresu by měly být pro dodavatele vyznačeny přesné míry a polohy, tj. kóty, aby věděly, kam kterou část zařízení umístit. Přitom dávejte pozor na standardní odchylky požadované jednotlivými prvky - například kolik místa musí být ponecháno nad toaletou, aby bylo možné normálně sedět a vstát a neuhodit se přitom do stropu nebo nějakého prvku; v jaké výšce by mělo být umístěno umyvadlo, aby nebylo ani příliš nízké, ani příliš vysoké atd. Informace o tom najdete ve stavebních a architektonických příručkách a na internetu.

    2.4. Plán designu a keramické obklady

    Pokud jste opravdu odvážní, můžete nakreslit každou zeď jednotlivě, designovat rozložení dlaždic a rozmístění dalších dekorativních prvků. Načrtnutí koupelnových obkladů, pokud chcete vytvořit speciální vzor nebo tvar, vyžaduje nakreslení každé dlaždice samostatně. Pouze tak bude obkladač vědět, kam každá dlaždice patří, směřuje a jaký konečný vzor chcete. Takový profesionální design koupelny sice vyžaduje hodně práce a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Pro takovou práci je plánovač téměř nenahraditelný. Pokud je to všechno pro vás příliš náročné, rozhodněte se pro něco jednoduššího. Jednobarevnou stěnou rozhodně nic nezkazíte.

    Počítačový program umožňuje přesnější náčrty
    Počítačový program umožňuje přesnější náčrty

    3. Který program použít

    Můžete si navrhnout vlastní koupelnu pomocí bezplatných plánovacích programů, jako jsou například:

    • Plánovač koupelen IKEA
    • Roomsketcher
    • Google SketchUp

    Slabinou těchto programů je, že jste omezeni úzkým výběrem prvků, které jsou již v plánovači předdefinované, a že strávíte spoustu času učením se příkazů. Takový návrh však může být dobrým výchozím bodem, orientací pro profesionální poradce ve specializovaných obchodech, architekty nebo řemeslníky. Koneckonců, počítačový program vám poskytne lepší představu o tom, co máte v úmyslu dělat, než kdybyste si plánek malovali tužkou.

    4. Nabízejí obchody náčrt koupelny?

    Krátká odpověď zní: ano, specializované obchody nabízejí počítačové plánování. Plánování a kreslení koupelny v salonu se obvykle provádí zdarma nebo za poplatek do 1000Kč, což je považováno za zálohu, pokud se rozhodnete koupit si materiál u nich. Před odchodem do obchodu si připravte alespoň jakýs takýs plánek. Podívejte se na některé návrhy koupelen na internetu. Konsultant vám poradí a nakreslí koupelnu s vybavením a obklady, které nabízejí v obchodě. Koupelnové a kuchyňské salony většinou používají program 3D Visoft (software visualisation). Slabinou těchto plánů je, že jsou vyráběny většinou prodejci a ti jsou v první řadě obchodníci a obecně nejsou speciálně vyškoleni k navrhování a projektování prostoru a stejně jako vy jsou omezeni nabídkou hotových prvků, které salon aktuálně má k dispozici.

    5. Architektonický plán koupelny

    Pokud si přejete z vaší obyčejné koupelny udělat umělecké dílo, doporučujeme vám navštívit architekta nebo interiérového designéra, který se postará o kvalitní a funkční design koupelny a bude vědět, jak tento prostor nejlépe využít. Není v jejich zájmu prodat vám co nejvíce vybavení nebo co nejvíce drahých obkladů. Obchod vám s největší pravděpodobností poradí pokrýt celý dům, od podlahy až ke stropu, dlaždicemi, i když moderní koupelny tak vůbec nevypadají. Architekt bude schopen vyvážit povrchy pokryté dlaždicemi a stěny natřené živými barvami, čímž vytvoří mnohem teplejší a příjemnější prostor. S řešeními na míru bude možné využít každou část koupelny a s prakticky navrženým osvětlením získáte koupelnu, kterou lze přirovnat k wellness centru. Všichni architekti používají 2D a 3D programy, takže plány budou profesionální a milimetrově přesné. A pamatujte si, že detaily jsou vždy zásadní! Dobře umístěná květina nebo polička dovedou divy.

    Dobře provedená koupelna vyžaduje pečlivé a přesné plánování. Pokud se rozhodnete pro renovaci koupelny, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také architekty a návrháře, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1414
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérový design?

    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design
    9
    0

    Atelier Brůha


    9.3
    0

    Lukas Arch


    9.6
    0

    SCHAUFLER-ROSKOVEC, s.r.o.


    9.9
    0

    Avanta Systeme spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena