V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Zelená stěna: nepostradatelný prvek moderního interiérového designu

    Pravděpodobně jste slyšeli o zelených stěnách. Jedná se o stěny, které jsou „vyrobeny“ z vegetace a většinou se nacházejí v interiéru. Říká se jim též vertikální zahrada, živá stěna, vegetační stěna, zelená zeď, zelená fasáda… Tento prvek dělá každé prostředí krásnějším a vizuálně bohatším, čistí a ochlazuje vzduch a snižuje hluk. Se svým udržitelným pozitivním dopadem na životní prostředí jsou jedním ze základů zelené architektury a trendovým prvkem interiérového designu.
    Odborný článek 427
    zelene steny
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    1. Jaké je složení zelené stěny?

    Zelené stěny se skládají z rostlin, které jsou umístěny v truhlíku, nádobě, plochém panelu…někdy jde o rostliny, které vyrůstají v prostředí s umělou závlahou nebo v hydroponii (pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku). Truhlíky mohou být různých tvarů, velikostí, barev a jsou vyrobené z různých materiálů. Ať už je vymyšleno jakékoli konstrukční řešení, při návrhu zelených stěn je třeba zohlednit váhu jednotlivých částí budoucí stěny. Ve většině případů se rostliny nesázejí do země, ale do růstového média sestávajícího ze speciálních vláken kamenné nebo skleněné vaty, aby co nejdéle zadržely vodu a živiny. Rostliny jsou přizpůsobeny životu těchto tzv. pěstebních substrátech. Na takových stěnách se nejčastěji vyskytují bylinky, které slouží k obohacení vůně pokrmů (máta, bazalka, rozmarýn, pažitka…) nebo okrasné rostliny či sukulenty.

    2. Instalace zelené stěny

    2.1. Zelená stěna je tvořena panely

    Tento typ stěny ve skutečnosti není stěnou v pravém slova smyslu, ale spíše skeletovou konstrukcí, na kterou jsou upevněny panely s rostlinami. Její montáž je jednoduchá, protože se provádí tzv. „klik-klak“ systémem - panely lze tedy k sobě snadno spojovat bez jakéhokoliv nářadí. Pro interiérové ​​zelené stěny se doporučuje zvolit klasický systém s hliníkovými truhlíky připevněnými k panelům. Až rostliny dostatečně povyrostou, truhlíky už nebudou vidět, ale pokud se rozhodnete pro menší vegetaci jako je například mech, existují i ​​systémy perforovaných hliníkových panelů. Panely mají obecně rozměry 100x100 nebo 50x50 cm.

    2.2. Ruční zavlažování

    Podle konstrukce a návrhu zelené stěny je také určeno, jak se budou rostliny zalévat a živit. Existují dvě možnosti: ruční a automatické. Ruční zavlažování se provádí pomocí rozprašovače, který rovnoměrně distribuuje kapky vody po povrchu. Tento zavlažovací systém je vhodný pouze pro menší prvky.

    2.3. Automatické zavlažování

    Pokud se rozhodnete zalévat rostliny automaticky, povrch stěny musí mít systém přívodu vody a dobře vyřešené odvodnění. Pokud se tedy rozhodnete pro větší zelenou stěnu, rozhodně doporučujeme instalaci automatického nebo integrovaného zavlažovacího systému, protože ušetří spoustu času a energie a nebudete muset dávat klíče sousedům, když budete na dovolené, aby vám stěna nezvadla.

    Jak tedy funguje automatické zavlažování? Zelená stěna se vyrábí v několika variantách a modelech, z nichž jeden je modulární. Nejvyšší prvky v takové konstrukci mají zabudovaný dávkovací kanál; zajišťuje rovnoměrný průtok vody přihrádkami do všech modulů zelených stěn. Přebytečná voda je odváděna do sběrače s hadicí, která umožňuje snadné vypuštění zbývajícího množství vody. Systém je cyklický, což znamená, že přebytečnou vodu lze využít k opětovnému zavlažování. Tímto způsobem se ušetří velké množství vody a nastolí se ekologický způsob zavlažování, kterého ručním zavlažováním dosáhnout nelze.

    Automatický zavlažovací systém má funkci udržování přiměřené úrovně vlhkosti a živin v půdě.

    01.jpg

    02.jpg

    3. Živá zelená stěna zvyšuje kvalitu života

    3.1. Nic nezkrášlí interiér víc než bohatá zeleň

    Vertikální zahrady se používají v uzavřených prostorách, kde lidé tráví hodně času a pro které je kvalita prostředí velmi důležitá. Rostliny jsou dnes základním prvkem interiérového designu, a ještě odvážnějším tahem je zeleň, která oživí a obohatí celý povrch stěny místo sem tam umístěných květináčů. Rostliny svými pozitivními vlastnostmi v pracovním prostředí zvyšují efektivitu, kreativitu, relaxují a pohled do svěží zeleně uleví očím.

    Svou vizuální přitažlivostí jsou vertikální zahrady ideálním doplňkem monotónních interiérů.

    3.2. Zelená stěna slouží jako dodatečná izolace

    Pozitivní vlastností vnějších stěn obohacených o zeleň je jistě to, že rostliny stěnu dodatečně izolují! Mají velký vliv na zvukovou izolaci, protože země a listí tlumí zvuky. Zelená stěna tak může být výborným řešením pro místnosti se špatnou zvukovou izolací, kde je zesílen průchod hluku mezi místnostmi. Vegetace také účinně zmírňuje výkyvy teplot a pohlcuje UV záření. Rostliny nacházející se ve vertikálních zahradách zlepšují kvalitu vzduchu a svěžest, protože přeměňují oxid uhličitý na kyslík a odvádějí další znečišťující látky z místnosti.

    Zelená stěna snižuje hladinu CO2 ve vzduchu až o 40% a obsah pevných částic o 60%.

    4. Zelená stěna ovlivňuje stávající konstrukci

    Pokud chcete pokrýt celou stěnu rostlinami, měli byste si uvědomit, že taková stěna je kvůli většímu množství zeminy, rostlin a podkladu poměrně těžká. Pokud stěna nebyla navržena na tak velké dodatečné zatížení, může realizace zelené stěny ovlivnit statiku celé zdi. Chcete-li mít v interiéru skutečně velkou vertikální plochu zelené stěny s hustou výsadbou, musí statik nejprve provést výpočty a analýzu únosnosti zdi při zvýšeném zatížení způsobeném zelenou stěnou.

    Velké zelené stěny nejsou v žádném případě vhodné pro sádrokartonové konstrukce, které nejsou schopny unést takové dodatečné zatížení. V tom případě doporučujeme uvažovat o menší zelené ploše.

    5. Trvanlivost živé zelené stěny

    Vzhledem k tomu, že se jedná o novou technologii, která vznikla teprve v posledních dvou desetiletích, není dostatek údajů, které by nám pomohly přesně předpovědět jejich životnost. Na základě dosavadních zkušeností lze říci, že životnost zelené stěny je cca 20 let, což však neznamená, že každá rostlina vydrží tolik. V průběhu dvacetiletého cyklu je bude třeba několikrát přesadit, přičemž jasným signálem k tomu bude stagnace a vysychání rostlin, kdy kořenový systém již nemá dostatek prostoru pro další růst. V tomto okamžiku je třeba rostliny rozdělit a rozmnožit, aby se zmenšil jejich objem a objem kořenového systému. Tím se rostliny omladí a lépe porostou.

    Vytrvalé rostliny rostou ve stěně asi 10 let, během této doby je třeba je několikrát prořezat. Po tomto období se může stát, že ani tento postup nestačí, takže se určitě dostanete do situace, kdy budete muset celou část stěny vyměnit.

    6. Druhy rostlin pro živé zelené stěny

    Na živé zelené stěny se hodí mnoho druhů rostlin, od klasického břečťanu a vavřínu přes bylinky jako jsou oregano nebo bazalka až po buxus a různé popínavky, trávy, kapradiny, kaktusy apod. Kvetoucí rostliny obecně nejsou vhodné, protože jejich vertikální růst není přirozený, a kromě toho byste museli z podlahy neustále odstraňovat opadané části rostlin. Květiny navíc mohou být problematické pro lidi náchylné k alergiím. Můžete se také rozhodnout pro povrchový nízký porost a vybrat si různé druhy mechů, které se obzvláště snadno udržují. Při výběru rostlin musíte dbát i na podmínky, ve kterých bude vegetace růst: některé potřebují více světla, jiným se daří v tmavších místnostech. Některé potřebují více péče, jiné méně.

    zelena-stena.jpg
    Zelené stěny mají blahodárný vliv na koncentraci lidí v dané místnosti i na jejich celkovou náladu. Navíc výrazně snižují hluk

    7. Údržba zelené stěny

    7.1. Zelená stěna vyžaduje pravidelnou údržbu

    Zelená stěna sice nevyžaduje zvláštní pozornost, která by se lišila od té, která se běžně musí věnovat pokojovým rostlinám v květináčích, ale údržba je složitější kvůli obrovskému množství rostlin. Složitější je i přesazování a zalévání, protože je nemůžete přesunout na terasu nebo balkon, abyste nezašpinili byt.

    7.2. Nářadí a nástroje pro údržbu zelené stěny

    K údržbě zelené stěny budete potřebovat nejrůznější nářadí a nástroje. Tento druh vegetace nemůžete zalévat hadicí nebo kbelíkem, který používáte na květiny v záhonech nebo květináčích. Zelené stěny jsou proto zpravidla zavlažovány vodou z láhve s rozstřikovačem, který rovnoměrně rozptýlí kapky vody na plochu cca 1 m2 a nesmáčí podlahu. Celá práce bude mnohem jednodušší, pokud bude instalován automatický zavlažovací systém.

    I rostliny v zelené stěně potřebují hnojivo, aby rostly rychleji a krásněji. Hnojiva lze získat ve specializovaných zahradnických prodejnách.

    8. Umělé zelené stěny

    8.1 Kdy je umělá zelená stěna tou správnou volbou?

    Pokud nemáte čas zabývat se údržbou, kterou vyžaduje „živá“ stěna, dobrou alternativou může být umělá, tedy zelená stěna s plastovými rostlinami. Dnes jsou tak realistické, že často ani pod prsty nerozeznáte, že nejsou pravé. Umělá zelená stěna může být vynikajícím řešením pro místnosti, kde z jakéhokoli důvodu není možné instalovat konstrukci s živými rostlinami. Jedná se například zcela tmavá, suchá a vlhká místa, kde se rostlinám vůbec nedaří.

    8.2. Umělá zelená stěna nevyžaduje údržbu

    Umělé zelené panely mají oproti přírodním mnoho výhod: rostliny jsou samozřejmě vždy zelené i bez vody nebo slunečního tepla a světla, listy nikdy neopadávají, nepřitahují hmyz, není potřeba přesazování, zalévání ani hnojení.

    Umělé panely jsou na trhu k dostání v obvyklých rozměrech 100x100 cm nebo 50x50 cm a výběr z nejrozmanitějších druhů a typů napodobenin rostlinných druhů, jako je vavřín, různé druhy břečťanu nebo předpřipravené kombinace různých rostlin, je téměř neomezená.

    8.3. UV ochrana umělé zelené stěny je nezbytná

    Pokud se rozhodnete pro umělou zelenou stěnu, radíme zvolit takovou s UV ochranou, jinak plastové rostliny časem vyblednou. Před nákupem se každopádně zeptejte výrobce, zda jsou panely dostatečně chráněny před slunečním zářením. Laciné stěny u nesolidních výrobců prakticky nemají smysl. Problémem není jen přímé slunce; v průběhu let vyblednou i panely, které přímému slunečnímu záření nebyly vystaveny nikdy.

    Odborný článek 427
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérový design?

    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design
    9.1
    0

    AND


    9.3
    0

    Lukas Arch


    9.2
    0

    ARCHITEKTONICKÉ STUDIO K4,s.r.o. zkratkou: K4,s.r.o.


    9.5
    0

    AK 99, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena