V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Překližka, dřevotříska (laminátová deska)

    Tento článek si přečetlo více než 857+ uživatelů
    Interiér ze dřeva je mimořádně příjemný, vyzařuje teplo, útulnost a domáckou atmosféru. Ceny masivního dřeva jsou vskutku vysoké, proto se lidé často rozhodují pro levnější náhražku. Častou volbou se tak stává překližka a dřevotříska. Překližka je tvořena z tzv. "kompozitního materiálu", tedy tenkých vrstev dřeva, zvaných dýhy. Dřevotříska se vyrábí z třísek a hoblin, které se promíchají s průmyslovým lepidlem a slisují v rovnoměrnou desku.
    Odborný článek 857
    preklizka
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Kdy se překližka a dřevotříska používají?

    Tyto materiály jsou dobré především na nábytek, ať už v soukromých nebo veřejných budovách. Nejčastěji se používají na kuchyňské a koupelnové prvky a nábytek do ložnic, kanceláří a obývacích pokojů. Neméně se však používá na kusy nábytku v nemocnicích, laboratořích, vybavení restaurací apod. Dokonce i obklady stěn mohou být vyrobeny z překližky, i když je to spíše výjimka.

    2. Vlastnosti překližky a dřevotřísky

    Povrchová vrstva obou typů těchto desek je hladká a celistvá a lze je dále zpracovávat - natírat, lakovat, dýhovat, lepit… Mohou být použity i v koupelně nebo prádelně, když je chráněna voděodolným nátěrem nebo lepidlem. Za tímto účelem je ideální koupit si nábytek přímo určený k použití ve vlhkých místnostech. Jedná se o materiál vyrobený z dřevního odpadu různého druhu (buk, dub, habr, lípa...), lepený různými syntetickými pojivy pod tlakem v několika vrstvách. V tomto „sendviči“ jsou tenčí vrstvy na okrajích a tlustší uprostřed. Velmi snadno se čistí, jsou mechanicky, tepelně a chemicky velmi odolné.

    3. Barvy

    Surové překližkové a dřevotřískové desky mohou být potaženy různými materiály, texturami a barvami. Melaminové fólie se nejčastěji používají v barvách a vzorech, které jsou imitací dřeva. Mohou být natřeny v jakékoli barvě nebo polepeny fóliemi různých tónů nebo odstínů. Jedním z běžných způsobů zpracování je lepení dýhy, tzv dýhovaná překližka, která je velmi krásná a má dlouhou životnost.

    drevotriska.jpg
    Na výběr je velké množství dřevotřískových desek

    4. Velikost desek

    Dřevotříska a překližka se řežou a prodávají v deskách různých velikostí a tlouštěk a každý výrobce má svůj vlastní standard. Na nábytek se nejčastěji používají tloušťky 16-18-22-25-28 mm, ale existují i ​​8-10-12-13 mm nebo silnější, 30-32-34-35 mm.

    5. Dřevotříska, překližka - cena

    Kolik stojí překližkové desky? Cena se většinou odvíjí od tloušťky a povrchové úpravy. Surové desky stojí 180 - 240Kč / m2 a ty s opracovaným povrchem 250 - 300Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete použít překližku, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 857
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.3
    0

    Truhlářství Poláček


    9.5
    0

    KLVAŇA - nábytek, s.r.o.


    9.6
    0

    Truhlářství Vild s.r.o.


    9.5
    0

    EUROFACE Interiéry


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena