V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vnitřní schodiště: konstrukce a cena

    Tento článek si přečetlo více než 2190+ uživatelů
    Vnitřní schody jsou nepostradatelnou součástí každého víceúrovňového bytu a vícepodlažního domu. Liší se nejen tvarem a materiály, ale také způsobem, jakým jsou postaveny. Existují v zásadě čtyři druhy postupů pro montáž vnitřních schodišť. Jaký si zvolíte závisí především na struktuře objektu a na přání zákazníka. Schodiště dělíme na plně podezděná, desková, schodnicová, vřetenová, zavěšená a visutá.
    Odborný článek 2190
    kamenne schodiste
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Moderní schodiště

    Pravděpodobně vás zajímá, jak rozpoznat moderní schodiště nebo jaké jsou nejnovější trendy v designu tohoto architektonického prvku? Zdá se, že v posledních letech jsou trendem ty, které jsou na jedné straně připevněny ke zdi a na druhé visí bez podpory. Do jisté míry se jedná o futuristicky navržené struktury, protože v prostoru působí lehce a elegantně. Jejich konstrukce je většinou skryta v samotných stupnicích. Moderní schody jsou také ty, kterým chybí zábradlí. Kruhové a točité se staly - dá se říci - zastaralými. K tomu došlo především kvůli tomu, že se po nich špatně chodí a že jsou obecně velice nepraktické. Pokud tomu nevěříte zkuste po nich přenést do druhého patra např. televizi. Pokud vás k nim tedy prostorová omezení nepřinutí, raději zvolte jinou možnost.

    2. Volně stojící (samonosné) schodiště

    2.1. Konstrukce a materiál pro volně stojící vnitřní schodiště

    Samonosné, nejčastěji dřevěné vnitřní schody, jsou nezávislou dřevěnou konstrukcí s bočními nosnými prvky, plnými boky a nášlapy. Samonosné nebo volně stojící schody jsou vyrobeny z masivního dřeva o tloušťce 40 mm, specifické tím, že je nalepeno na šířku. Účelem lepení dřeva na šířku je zabránit smršťování a roztahování masivního dřeva při nepříznivých teplotách a vlhkosti v místnosti a zachovat jeho původní tvar a vlastnosti.

    2.2. Tvary volně stojících vnitřních schodišť

    Samonosné schody lze tvarovat různými způsoby. Volba závisí na přání zákazníka a dostupnosti prostoru, ve kterém budou umístěny. Můžete se rozhodnout pro klasický nebo moderní styl. Schodiště může být rovné, obloukové, ve tvaru písmene L a U, točité, lomené apod.

    Dřevěné samonosné schody přinesou do každého domova pocit útulnosti
     Dřevěné samonosné schody přinesou do každého domova pocit útulnosti

    3. Vnitřní schody na betonovém podkladu

    3.1. Konstrukce a materiál pro vnitřní schodiště

    Dřevěná vnitřní schodiště s betonovým podkladem mají poměrně jednoduchý design. Obyčejnou betonovou konstrukci stačí obložit dřevem. Za tímto účelem lže použít jakýkoliv druh dřeva. Na nášlapy se nejčastěji používají parkety, dýha nebo masiv. Podstupnice a bočnice jsou obvykle obloženy stejným materiálem nebo alespoň natřeny identickou barvou. V případě, že se rozhodnete malovat podstupnice, doporučujeme vám vzít omyvatelné barvy, které se snadno udržují a čistí.

    3.2. Stupnice

    Vnitřní schody na betonovém podkladu lze provést dvěma způsoby. První způsob je klasický, kdy plošina bez nášlapné desky vyčnívá, takže je zde více místa pro chodidlo, což zajišťuje snadnější chůzi. Druhý způsob je použitelnější pro modernější schody - jedná se o modernější a náročnější design s ostřejšími liniemi, důrazem na estetiku a menším ohledem na použitelnost, takže tyto schody často nemají podstupnice ani bočnice.

    3.3. Obklad na nášlapy a podstupnice

    První možností obkladu je, že boky zůstanou otevřené nebo se jen natřou. Další možností je pokrýt všechny plochy deskami ze stejného druhu dřeva. Jak již bylo zmíněno, pokud zvolíte první způsob, tj. pouze montáž nášlapů, doporučujeme použít omyvatelné barvy, protože to usnadní čištění a údržbu. Pokud se rozhodnete schodiště zcela vyzdít, máte opět dvě možnosti: nášlap může být zakončen svislou lištou nebo může přesahovat.

    Podstupnice a bočnice betonových schodišť lze obložit kamenem, dřevem nebo různými kompozity
    Podstupnice a bočnice betonových schodišť lze obložit kamenem, dřevem nebo různými kompozity

    4. Vnitřní schody na ocelové konstrukci

    Tento typ schodů je považován za velmi moderní a elegantní. Často se používá nosná ocelová konstrukce z nerezové oceli, ke které jsou připevněny (dřevěné) desky. Ve srovnání s provedením na betonovém podkladu je ocelová konstrukce považována za transparentnější, protože neblokuje prostor a umožňuje průchod světla. Druhý typ konstrukce vnitřního schodiště na ocelové konstrukci obvykle zahrnuje celou obnovu již zchátralých schodů, vlastně výměnu všech uzavřených ploch. Při takovém postupu je na spodní straně obvykle udělán sádrový povlak. Je však důležité, aby celá konstrukce byla také dostatečně odhlučněna, aby vás v noci nebudilo dupání po schodech vašich spolubydlících.

    Provedení schodiště na ocelové konstrukci zanechává dojem otevřenosti a průzračnosti
    Provedení schodiště na ocelové konstrukci zanechává dojem otevřenosti a průzračnosti

    5. Moderní konzolové schodiště

    Konzolové schody jsou neobvyklé ale krásné řešení pro novostavby. Vzhledem k tomu, že konzolová podkonstrukce je obvykle skrytá nebo maskovaná zdí, člověk má dojem, že schodiště opravdu plave v prostoru. Stěna, na kterou je konstrukce upevněna, musí být nosná (železobetonová), takže celá konstrukce je oproti klasickým schodům složitější, a ne každý stavbař to zvládne.

    5.1. Výhody konzolových schodišť

    Hlavní výhodou konzolových schodišť je otevřenost vnitřního prostoru, jednoduchost a transparentnost celé konstrukce, která se přenáší do samotného prostředí. Z tohoto důvodu jsou považované za vhodnější pro moderní budovy, kde svou estetikou doplňují a obohacují prostor. Často dokonce připomínají uměleckou instalaci v prostoru.

    5.2. Instalace konzolových schodišť

    Konzolové schodišťové stupnice mohou být vyrobeny ze dřeva nebo kovu (oceli). Každý nášlap je připevněn ke zdi, která musí být také podepřena železobetonem. Do každého nášlapu je instalována kovová spodní konstrukce bez viditelných spojů a podpěr, což vytváří iluzi, že schody „levitují“ v prostoru. Nášlapy lze také připevnit na skryté nosníky ve zdi, i když první způsob provedení je běžnější a řemeslníci jsou v něm již zběhlí.

    Konzolové schodiště je synonymem pro modernost
    Konzolové schodiště je synonymem pro modernost

    6. Interiérové schodiště - cena

    Cena interiérových schodů závisí na způsobu výstavby (instalace), použitém materiálu, rozměrech a samozřejmě na dodavateli. Cena moderních schodů (např. konzolových) je vždy o něco vyšší než cena klasických schodů. 

    Cena dřevěných schodů závisí na výšce podlaží, druhu dřeva, typu konstrukce, náročnosti dekorativních prvků a samozřejmě na dodavateli. Nabídky na výrobu masivních dřevěných schodů na míru jsou různorodé. Cena rovných dřevěných schodů s dřevěnými stupni pro jedno podlaží se pohybuje od 35.000 - 160.000Kč.

    Cena kovových schodů taktéž závisí na výšce patra, typu schodiště (rovné, točité, lomené…), typu madel a materiálu nástupnic. Cena výroby a montáže jednopodlažních točitých kovových schodů s práškovým lakováním se pohybuje kolem 60.000Kč

    Cena nerezových schodů závisí na výšce podlaží, typu schodiště, typu zábradlí a materiálu nástupnic. Cena za dodávku a montáž nerezových točitých schodů je něco přes 100.000Kč.

    Konzolové schody jsou považovány za nejdražší variantu schodiště kvůli své náročnosti na konstrukci.

    Pokud se rozhodnete budovat vnitřní schodiště, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také architekty a stavitele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 2190
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.5
    0

    Vlastimil Konšel


    9.5
    0

    NEMEC interiors s.r.o.


    9.6
    0

    LIGNUM H&J s.r.o.


    9.1
    0

    Tomáš Přikryl


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena