V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Správné provedení prací v koupelně: spárovací hmota, lepidlo na dlaždice a hydroizolace

    Potřebujete rekonstruovat vaší koupelnu? Chcete novou, modernější, která vám bude sloužit mnoho let? Pokud rekonstruujete nebo stavíte novou koupelnu, musíte se seznámit s postupem prací. V tomto článku bychom rádi poukázali na to, na co je třeba dát zvláštní pozor: hydroizolace koupelny je klíčová záležitost, stejně jako výběr správné spárovací hmoty a lepidla.
    Odborný článek 360
    prace v koupelne
    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna:

    1. Proces provádění prací v koupelně

    Po dokončení všech instalatérských, kanalizačních a stavebních prací přichází na řadu práce obkladačské, které je nutné provádět podle souboru pravidel, který později umožní bezproblémové užívání koupelny.

    Práce obkladače se vlastně skládá z pěti částí, které pouze společně dávají nejlepší výsledky; jsou to:

    • • 1. Příprava povrchu / podkladu
    • • 2. Hydroizolace, která ochrání beton před nežádoucím zatékáním vody
    • • 3. Lepení obkladů kvalitním a odpovídajícím lepidlem
    • • 4. Spárování hmotou odolnou vůči vodě a plísním
    • • 5. Tmelení vodorovných, svislých a šikmých spár
    Vybírejte kvalitní produkty, které odpovídají přesně tomu účelu, pro který se chystáte je použít. Nepoužívejte například obklady určené pro interiér do exteriéru.
    01.jpg
    Nezbytnou součástí výbavy pro pokládku dlažby jsou distanční prvky

    2. Příprava podkladu

    Je velmi důležité správně připravit podklad, protože bez toho je veškerá práce málo platná. V první řadě byste si měli ověřit, jak je podlaha rovná a v jakém stavu je potěr. Pokud je potěr velmi špatný, doporučujeme nainstalovat nový. Poté zkontrolujte rovnoměrnost a jednotnost podkladu. Posledním krokem při přípravě podkladu je jeho zbroušení, které z povrchu odstraní ostré částice a případné hrudky. Stejný postup platí pro stěny.

    Plochy, na které se budou obklady lepit, musí být pevné, neporézní a dostatečně vlhké. V případě potřeby se sanace a ochrana povrchů před lepením provádí prostředky k tomu speciálně určenými. Produktů tohoto typu je na trhu nespočet, proto je vhodné se před nákupem poradit s odborníkem.

    3. Hydroizolace koupelny

    Poté následuje hydroizolace koupelny. Každá koupelna musí být dobře izolována, aby v případě přetékání voda nezatékala na mezipatro nebo na nosnou stěnu. Pokud k tomu přeci jen dojde, můžete očekávat oxidaci ocelové výztuže v železobetonu; což oslabí nosnou konstrukci. Hydroizolace by se neměla provádět všude, ale pouze na těch místech, která budou skutečně v kontaktu s vodou - vana/ sprchový kout, přičemž vždy ošetřete o něco širší plochu, než jsou skutečné rozměry těchto koupelnových částí. Při provádění hydroizolace je třeba použít dvousložkovou cementovou maltu pro pružnou hydroizolaci a ochranu betonu. Jen tak lze účinně zabránit pronikání vlhkosti do povrchu betonu.

    02.jpg
    V oblasti sprchy a vany je nutná kvalitní hydroizolace

    4. Pokládka obkladů

    Když je povrch připraven, můžete začít s lepením. Nejprve se na základnu nanese cementová malta a poté se položí první dlaždičky. Při jejich pokládání jsou umístěny distanční křížky. Na místech, kde se nachází, bude později vyrobeno spárování. Samotné dlaždice se fixují jemnými údery dřevěným nebo gumovým kladívkem. Toto pokračuje, dokud není pokryta celá koupelna nebo její určitá část. Před zahájením montáže se doporučuje vytvořit plán lepení dlaždic, což je důležité zejména tehdy, pokud obklady vytváří nějaký vzor.

    Dobrý obkladač vždy spočítá, na kterém místě začít, aby bylo co nejméně řezaných dlaždiček a odpadu.
    03.jpg
    Pokuste se, aby všechny obklady byly stejně velké

    5. Lepidlo na obklady

    5.1. Lepidlo na velkoformátové obklady

    V současné době jsou v módě velké formáty obkladů, které vyžadují určitý druh lepidla, jelikož vlastní hmotnost těchto obkladů je větší než u klasických rozměrů. Pro tento typ práce jsou vhodné nejpevnější typy lepidel, tedy ty určené pro daný typ výrobku, které mají většinou označení C2TE-S1. Lepidlo na standardní obklady má označení C2TE. V každém případě se doporučuje před nákupem se zeptat a poradit se s odborníkem na keramiku!

    5.2. Lepidlo závisí na materiálu

    Při samotném výběru lepidla si také musíte uvědomit, že různé materiály jako jsou žula, porcelán, mramor, mozaika a další vyžadují specifická lepidla. Lepidlo na kamenné nebo keramické mozaikové obklady rozhodně není stejné.

    6. Spárování

    Jedním z posledních kroků je spárování obkladů. Pokud byly všechny předchozí práce provedeny správně, neměl by to být žádný problém. Při výběru spárovací hmoty se kromě vhodné barvy zohledňuje také její odolnost proti vlhkosti, opotřebení a plísním. Existují také určité přísady do spár, které zlepšují výkon, přizpůsobivost a odolnost proti vodě. Nesou označení CG2. Po zvolení druhu a barvy spárovací hmoty následuje samotný postup spárování. Spáry musí být dostatečně velké, aby umožnily „dýchání“ materiálu vlivem teplotních rozdílů, a pokud jde o větší místnosti (více než 12 m2 plochy), je třeba počítat i s dilatací.

    Dilatace jsou speciální mezery mezi obklady, vyplněné různou (dilatační) elastickou hmotou, která umožňuje dodatečné rozpínání a smršťování materiálu.

    7. Utěsnění spojů

    Na úplný závěr je důležité řádně utěsnit všechny spáry mezi obklady a koupelnovými prvky. Všechny spoje mezi sprchovým koutem nebo vanou s podlahou a stěnami musí být utěsněny, stejně jako spoje mezi umyvadlem a stěnou a záchodovou mísou a podlahou. Pokud při čištění silněji drhnete, může dojít k poškození hmoty, což může vést k úniku vody na podlahu. V tomto případě musí být místa úniku co nejdříve opravena. Pro tento účel by měly být použity prostředky odolné vůči vodě, plísním a dalším faktorům prostředí. Pokud se do takové situace dostanete, doporučujeme poradit se s prodejcem nebo odborníkem.

    04.jpg
    Jako poslední se provádí těsnění
    Odborný článek 360
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Koupelna?

    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna
    9.5
    0

    Truhlářství FAMI


    9.4
    0

    Truhlář Kácha


    9.5
    0

    Truhlářství Budil - Průcha


    9.2
    0

    Aleš Rella


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena