V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Existují tři základní typy schodišť v závislosti na jejich tvaru. Výběr závisí především na prostoru, který je k dispozici. Proto je prvním kritériem při plánování vnitřního schodiště velikost obydlí. Kolik místa bude potřeba, závisí také na náročnosti a estetickém provedení schodiště. Ve starších klasicky řešených půdorysech bývá schodiště odděleno od obytného prostoru v odlehlé části budovy spojené se vstupem, předsíní, chodbou apod. V moderních půdorysech se role schodiště zcela změnila, stalo se součástí obytných prostor (obývací pokoj, jídelna, kuchyně) a funkčně i esteticky propojuje celý interiér.
    Odborný článek 282
    tocite schodiste
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Přímé schodiště

    Jednoramenné nebo dvouramenné

    Přímá schodiště se dělí na jednoramenná a dvouramenná. Jednoramenná vedou v jedné linii ze spodního do horního patra. V jednom schodišťovém rameni může být maximálně 18 schodů, přičemž šířka ramene závisí na typu budovy a velikosti prostoru.

    Dvouramenná schodiště jsou praktičtější a umožňují větší flexibilitu. Tento typ je zpravidla konstruován s opěrným bodem, který slouží ke změně směru pohybu, protože v tomto bodě se osoba pohybující se po schodech otočí o 180°. Dvouramenné schodiště může být podle představ designéra symetrické nebo asymetrické. Může být i zalomeno do písmene L.

    Trojramenné

    Zvláštním typem je tzv. trojramenné schodiště. Jedná se o speciální typ konstrukce pro překonání většího výškového rozdílu než u standardního schodiště, takže schodiště má dvě podesty, což prakticky znamená, že se člověk pohybující se po schodech otočí dvakrát o 90°. Trojramenné schodiště může být stejně jako dvouramenné schody symetrické nebo asymetrické.

    2. Zakřivené schody (lomené do tvaru L, U)

    Chůze po zakřivených schodech je dost náročná. Tento typ schodiště volíme v případě, že máme problémy s přístupem nebo nedostatek místa. Je možné je zvolit i z estetických důvodů. Je důležité je naplánovat tak, aby byly dostatečně široké a umožňovaly běžnou chůzi a vynášení větších kusů nábytku. Hlavním rozdílem oproti výše uvedeným jednoramenným, dvouramenným a trojramenným schodům je souvislý (polo)kruhový tvar schodů bez podest.

    Půlkruhové schody

    Jak již název napovídá, u tohoto typu schodiště jsou podesty uspořádány do půlkruhu. Z hlediska rozměrů jednotlivých stupňů je hloubka podesty na vnější straně schodiště o něco větší než na straně vnitřní. Šířka půlkruhového schodiště závisí na prostoru, který je k dispozici. Přesto by měly být co nejširší, aby umožňovaly bezpečnou a pohodlnou chůzi.

    Točité schody

    Zvláštností točitého schodiště je, že se schody vinou kolem středového nosného sloupu a zábradlí je umístěno pouze na vnější straně. V porovnání s půlkruhovými schody se točité schody liší velikostí jednotlivých nášlapných ploch. Šířka schodů je na vnější straně větší, zatímco uvnitř je plocha minimální a pro chůzi prakticky nepoužitelná. Výhodou točitých schodišť je, že zabírají velmi málo prostoru a představují mimořádně efektivní způsob propojení dvou podlaží. Hlavní nevýhodou je, jak již bylo zmíněno, nepohodlná, obtížnější chůze a přenášení větších kusů nábytku.

    Točitá schodiště se proto obvykle nepoužívá jako hlavní komunikační osa v domě. Pokud však mají být použity jako hlavní schodiště, je třeba dbát na to, aby jejich poloměr kolem středové osy byl dostatečný, přesněji řečeno, aby odpovídal minimálním předepsaným rozměrům.

    3. Shrnovací a skládací schody

    Toto je zvláštní kategorie schodů, protože se používají pro přístup do podkroví, sklepa nebo různých jiných méně využívaných místností. Hlavní výhodou tohoto typu žebříkových schodů je, že jsou zabudovány do stropu a nezabírají moc místa. Jejich nevýhodou je, že mají příliš velký sklon, a proto se po nich velmi špatně chodí a nejsou bezpečné, zejména pro seniory a děti.

    Jaký tvar schodiště si vybrat?

    Výběr typu schodiště závisí především na vašich přáních a na prostoru, který máte v domě nebo bytě k dispozici. Bez ohledu na tvar schodiště a na to, zda je spíše klasické nebo futuristické, je třeba dbát na výběr správných materiálů, které budou ladit s interiérem a jeho vybavením, aby vše dohromady vytvářelo příjemné a pohodlné prostředí pro život.

    01.jpg
    Dvouramenné schodiště, kde se osoba pohybující se po něm otočí o 180°
    02.jpg
     Klasické jednoramenné schody
    03.jpg
    Točité schody zabírají nejméně místa
    Odborný článek 282
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.5
    0

    HM build s.r.o.


    9.3
    0

    Zdeňka Kolíbalová


    9.4
    0

    Josef Fajtl


    10
    0

    Hpinteriéry


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena