V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    2022 Česko - trendy a ceny obkladačských prací

    Tento článek si přečetlo více než 1238+ uživatelů
    V Daibau.cz sledujeme vývoj cen za výrobky a služby na stavebním trhu. Pro zvýšení transparentnosti a bezpečnosti pro české spotřebitele pravidelně upravujeme informativní ceníky a kalkulačky na našich stránkách.
    Odborný článek 1238
    CZ Keramika FOTO

    Vývoj cen keramických obkladů a obkladačských prací

    Ceny pokládky keramiky se odvíjejí od mnoha faktorů: pořizovací ceny výrobků a surovin, velikosti a členitosti plochy, rozměrů obkladů, toho, zda se jedná o interiérové nebo exteriérové prvky atd.

    Větší plocha nebo množství odpovídajícím způsobem snižuje náklady na montáž obkladů. Cena za metr čtvereční v malé koupelně může být až 2x vyšší než pokládka ve velkém obýváku. Dalším velkým faktorem, který určuje cenu, je velikost jednotlivých prvků. Instalace obkladů většího formátu je dražší, protože vyžaduje větší přesnost provedení. V současné době je průměrná cena instalace obkladů ve formátu 50 x 50 cm 420Kč /m2, nejnižší cena u větších formátů obkladů (60+ cm) se pohybuje kolem 550Kč/m2. V naší cenové kalkulačce si můžete zkontrolovat všechny aktuální ceny montáže obkladů a dalších prací prováděných obkladači.

    Ceny pokládky dlaždic se v jednotlivých městech liší

    Ověřili jsme si také, jak se liší ceny pokládky v několika českých městech. Vyšší kupní síla v centrech měst znamená vyšší cenu pro zákazníky, ale ani venkov nemusí být nutně levnější, protože celkovou cenu ovlivňují i ​​náklady na dopravu. Cena za pokládku standardních obkladů je nejvyšší v Praze. Zajímavostí je, že se ceny se liší i podle městských částí, přičemž obkladači si nejvíce účtují za Staré Město, Nové Město, Dejvice a Vinohrady. Poněkud nižší ceny za pokládku obkladů a dlažeb jsou v Brně, pohybují se řádově kolem 420Kč / m2. Ostravané si metr čtvereční mohou obložit za cca 390Kč /m2. Ceny za montáž velkoformátových obkladů a mozaiky jsou pochopitelně všude o něco vyšší.

    Jaké jsou ceny v Rakousku a Slovinsku?

    Ze zajímavosti jsme prověřili ceny obkladačských prací v Rakousku a Slovinsku. Náš průzkum ukázal, že rakouské ceny jsou, podle očekávání, vyšší. Prováděli jsme ho ve Vídni, Štýrském Hradci, Linci a Salcburku. Ceny za instalaci obkladů běžné velikosti se pohybují od 30 do 70 € /m2. Pokud se jedná o Slovinsko, porovnávali jsme ceny v Lublani, Mariboru a na pobřeží Koperu. Podle našeho průzkumu nejvyšší ceny, které ve Slovinsku najdete, začínají od 28 €/m2 za dlaždice o rozměrech 50 x 50 cm, naopak nejnižší ceny jsou na menších místech a pohybují se mezi 14-20 €/m2, což je více méně srovnatelné se situací v Česku.

    Konstantní zdražování a nekončící krize

    Od začátku roku 2020 se v některých zemích ceny základních surovin, jako jsou ocel, hliník, měď, bitumen a dřevo, zvýšily až o 20%! Přestože se ceny obkladačských prací v jednotlivých zemích liší, dá se říci, že se v poslední době došlo ke zdražení všude. Problémy ve stavebnictví nejsou zapříčiněny jen situací v naší zemi. Pociťujeme přetrvávající příznaky pandemie COVID-19, která snížila výrobu a narušila dodavatelské řetězce ve stavebnictví. Kvůli extrémnímu rozvoji Číny pociťujeme i dopad zvýšené poptávky po stavebních materiálech právě v této zemi, ale i v evropských zemích, do kterých Číňané investují. Další zdražování způsobila energetická krize kvůli situaci na Ukrajině - energie je klíčovou součástí každé průmyslové výroby. Konflikt a sankce vůči Ruské federaci tak okamžitě zapříčinili i nárust cen všech stavebních materiálů a služeb.

    Odborný článek 1238
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ostatní?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Ostatní
    9.5
    0

    TECHNIHOR s.r.o.


    9.7
    0

    GEOSTAVBY s.r.o.


    9.2
    0

    VOSTAV s.r.o.


    9.4
    0

    Alfred Klaus


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena