V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Spotřebitelský úvěr: kdy o něj požádat?

    Pokud nutně potřebujete půjčku na neodkladné výdaje, musíte si zjistit, jak rychle vám může věřitel poskytnout hotovostní půjčku a jakou maximální částku můžete očekávat. Určitě vás také zajímá, zda se vůbec vyplatí vzít si tento typ úvěru a jaké jsou podmínky jeho splácení.
    Odborný článek 253
    spotrebitelsky kredit

    1. Hotovostní půjčka - co to je?

    Hotovostní půjčka se nejčastěji využívá k úhradě naléhavých a často nepředvídaných výdajů, u nichž se přirozeně předpokládá, že na účtu nemáte dostatek peněz na jejich pokrytí. V takových případech se spotřebitelský úvěr jeví jako jednoduché a rychlé řešení. Tyto peníze můžete použít na cokoli od nákupu předmětů denní potřeby, vybavení domácnosti nebo opravy auta až po cestování a dovolenou. Nesmí však jít o úvěr na koupi nebo rekonstrukci bydlení. Spotřebitelské úvěry jsou poskytovány v řádově mnohem nižších částkách než úvěry na bydlení.

    2. Jak rychle banka schválí hotovostní půjčku?

    Na tuto otázku nelze přesně odpovědět, protože tato doba se v jednotlivých bankách liší. Ovlivňuje jí mnoho faktorů. Před poskytnutím úvěru banka nejprve prověří vaši úvěruschopnost a na jejím základě stanoví výši úvěru. Stejně jako u jiných půjček platí, že pokud jste ve špatné finanční situaci, není zaručeno, že vaše žádost o půjčku bude schválena, ani že finanční prostředky budou vyplaceny tak rychle, jak jste očekávali.

    3. Spotřebitelské úvěry a úrokové sazby

    3.1 Hotovostní půjčky mají vyšší poplatky a úrokové sazby 

    Vzhledem k tomu, že se jedná o rychlou půjčku určenou na osobní výdaje, mají hotovostní půjčky obvykle vyšší úrokové sazby a poplatky, zejména ve srovnání s úvěrem na bydlení. Z tohoto důvodu doporučujeme, abyste si půjčku dobře rozmysleli a využili ji pouze na neodkladné výdaje, které nemůžete splatit jiným způsobem, protože následky mohou potenciálně ohrozit váš každodenní život a finanční stabilitu. Patří sem naléhavé opravy domů a aut, náklady na léčení atd. Tato půjčka se vyplatí i tehdy, pokud seženete nějaký drahý výrobek v akci, která nepotrvá příliš dlouho. Například se může jednat o automobil nebo televizi.

    3.2 Rychlejší schválení úvěru - vyšší úrok

    Je důležité si uvědomit, že rychleji schválený (poskytnutý) spotřebitelský úvěr obvykle znamená také vyšší úrok, což je pro dlužníky méně výhodné. Rychlé půjčky, které vyžadují krátkodobé splacení, vás mohou stát hodně peněz. Je sice pravda, že náklady můžete splatit ihned, ale nakonec zaplatíte mnohem více, než kolik činí skutečné náklady na vypůjčenou částku. Doporučujeme vám proto, abyste se těmto půjčkám vyhýbali a využívali je pouze v případě, že opravdu neexistuje jiné řešení.

    01.jpg
    Jaký typ úvěru vám bude nabídnut záleží zejména na vaší bonitě

    4. Výše hotovostní půjčky a doba splácení 

    Výše půjčky obecně závisí na bonitě dlužníka. Aby byl úvěr považován za spotřebitelský, musí splňovat ještě některé zákonem vymezené podmínky, např. nesmí být nižší než 5.000Kč a vyšší než 1.880.000Kč.

    5. Hotovostní úvěr: typy spotřebitelských úvěrů

    Spotřebitelské úvěry dělíme na kontokorentní, revolvingové, úvěry z kreditní karty a koupi na splátky.

    5.1. Rychlá půjčka

    Rychlá půjčka je typem rychlé osobní půjčky, která obvykle činí několik tisíc korun, které vrátíme z příští výplaty. Banky, které nabízejí rychlé půjčky, si za tento typ hotovostní půjčky často účtují velmi vysoké poplatky. Rychlé půjčky lze prodloužit nebo obnovit pouze za poplatek za půjčku, který navýší vaše celkové náklady. Tento cyklus žádostí o rychlý spotřebitelský úvěr a jeho obnovování vás může rychle dostat do začarovaného kruhu.

    5.2 Spotřebitelský úvěr na nákup automobilu

    Hotovostní půjčka na nákup automobilu je další poměrně drahou krátkodobou půjčkou. Jedná se o typ zajištěného úvěru, kde je jako zástava použito vaše auto. To znamená, že vlastnictví nebo registrace vašeho vozu zůstává věřiteli až do úplného splacení úvěru. Pokud úvěr nesplácíte podle dohody, může vám být vozidlo zabaveno.

    5.3 Zastavárny a půjčky

    Chcete-li získat půjčku od zastavárny, musíte jako zástavu použít cenný předmět, kterým půjčku zajistíte. Zastavárna odhadne hodnotu předmětu a ponechá si jej jako zástavu za půjčku. Jako zástavu pro získání tohoto typu úvěru můžete použít šperky, hudební nástroje, elektroniku a další předměty vysoké hodnoty. Podmínky půjček v zastavárnách se liší a často zahrnují vysoké úrokové sazby.

    02.jpg
    Rychlé spotřebitelské úvěry mají obvykle vyšší úrokové sazby a poplatky. Dostat se do začarovaného kruhu dluhů je snazší, než se zprvu zdá.

    6. Alternativní spotřebitelské úvěry?

    Pokud máte obavy, zda budete schopni pokrýt své náklady, ale zároveň si nemůžete dovolit hotovostní půjčku, protože se obáváte, že ji nebudete schopni splácet, existují užitečné alternativy. Níže se dozvíte, co byste měli vědět, pokud máte problém získat maloobchodní půjčku.

    6.1 Spotřebitelský úvěr podepsán spoludlužníkem

    Pokud máte problém získat půjčku, existuje alternativní způsob, jak se vyhnout vysokým nákladům na zadlužení: požádejte někoho s dobrou bonitou (například rodiče nebo manžela/manželku), aby vám půjčku spolupodepsal jako ručitel.

    6.2 Použití kreditní karty

    Jedná se o jeden z nejjednodušších způsobů, jak si zajistit dodatečné finanční prostředky, pokud se jedná o malé částky do několika tisíc korun. Pokud máte kreditní kartu, můžete ji použít k pokrytí neočekávaných výdajů, protože umožňuje čerpat úvěr až do výše limitu schváleného bankou. Tato karta umožňuje provádět platby a výběry hotovosti z bankomatu. Držitel kreditní karty může čerpat úvěr po určitou dobu bez úroků, obvykle 30 až 50 dní. Na konci tohoto bezúročného období musí zaplatit minimální splátku ve výši 5 až 10 % čerpané částky. Zůstatek úvěrového limitu lze využít v následujícím období. 

    7. Pojištění úvěru

    Hotovostní půjčku si můžete i pojistit. Pojištění se sjednává snadno během procesu jednání o úvěru. Pomůže vám překlenout problémy se splátkami v tíživé životní situaci, zejména při ztrátě zaměstnání, hospitalizaci, invaliditě a neschopnosti pracovat z důvodu úrazu. V tomto případě banky nabízejí možnost krytí na 6 až 12 měsíců.

    Odborný článek 253
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ostatní?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Ostatní
    9.8
    0

    AGPOL s.r.o.


    9.4
    0

    Jaroslav Buřič


    9.3
    0

    Václav Špaček


    9.7
    0

    Gabriel s.r.o.

    Kopisty 208
    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena