V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Legalizace budovy je nezbytná pro zápis budovy do listu vlastnictví. Dokonce ani přístavbu, nadstavbu, koupi nebo prodej nelze provést, pokud je nemovitost nelegální. Legalizace černé stavby je nutná také v případě, že stavba nesplňuje podmínky uvedené ve stavebním povolení a v neposlední řadě při žádosti o různé typy dotací.
    Odborný článek 319
    legalizace stavby

    Stavební zákon hovoří o pojmu nepovolená stavba. Stavební firmy a úřady častěji používají termín černá stavba, což znamená jakoukoli stavbu postavenou bez stavebního povolení nebo v rozporu se stavebním povolením na pozemku, který vlastníte.

    Postup legalizace stavby

    Legalizace stavby je proces získání příslušného platného stavebního povolení k legalizaci stavby, která byla postavena nestandardním nebo nepovoleným způsobem. Legalizace může být provedena za předpokladu, že je stavba postavena v souladu s územními předpisy a jsou splněny všechny podmínky pro získání stavebního povolení. Legalizaci nelegální stavby je třeba provést, pokud chcete nemovitost prodat nebo pokud chcete na stejném pozemku postavit další stavby související se stávající nelegální stavbou nebo pokud plánujete nelegální stavbu rekonstruovat. Když začnete zasahovat do nelegální stavby, problém spočívá v tom, že nemáte platné stavební povolení na stavební práce. Navíc každá legální stavba má větší hodnotu. Jakmile je vaše budova legální, můžete uzavírat různé právní úkony, žádat o hypoteční úvěr, zapsat budovu do katastru nemovitostí a prokázat tak její vlastnictví.

    Stavební úřady nabízejí všem vlastníkům černých staveb možnost dodatečné legalizace. V souvislosti s tímto procesem je nutné splnit určité podmínky a předložit požadované dokumenty, na jejichž základě může příslušný stavební úřad vydat dodatečné stavební povolení.

    Pro vyřízení dodatečného stavebního povolení jsou vyžadovány tyto dokumenty:

    • žádost o dodatečné stavební povolení
    • kopie projektové dokumentace pro konkrétní stavbu
    • důkaz odborné způsobilosti autora stavebního projektu
    • stanovisko okresního úřadu a dodavatelů energie
    • další dokumenty, které jsou vyžadovány i pro běžné stavební povolení

    Legalizaci černé stavby doporučujeme přenechat odborníkům, zkušeným architektům nebo stavebním projektantům a právníkům. Právník vám lépe poradí s právním a formálním pozadím legalizace, lépe vyloží zákon, zejména pokud se jedná o velmi náročné a složité legalizační postupy, kde je nutné znát legislativu do detailu, jinak postačí rada zkušeného projektanta.

    Výsledkem legalizace černé stavby, kterou provádí stavební úřad na základě žádosti o dodatečné povolení stavby, je vydání rozhodnutí o dodatečném povolení stavby - jakési dodatečné stavební povolení. Pokud vlastník nepovolené stavby splnil všechny zákonem stanovené podmínky a v řízení nebyl prokázán rozpor stavby s veřejnými zájmy, vydá stavební úřad výše uvedené rozhodnutí. Vlastník černé stavby zaplatí správní poplatek za žádost o dodatečné stavební povolení, který se vypočítá jako násobek poplatku za standardní stavební povolení.

    Legalizace - cena

    Náklady na legalizaci domu závisí především na velikosti budovy a složitosti právní situace. Projektová dokumentace za rodinný dům se pohybuje v rozmezí cca 40 - 70 tis. Kč, může však stát i více. Za pasport (zjednodušená dokumentace) rodinného domu zaplatíte 5000 - 15000 Kč.
    Geometrický plán pro rodinný dům vyjde na 4000 - 6000 Kč. Radonový průzkum vyjde na 3000 Kč. Hydrogeologický posudek na 5000 - 8000Kč. Geologický posudek může stát až 20.000Kč. Dalším nákladem může být samozřejmě pokuta za černou stavbu, jejíž výše závisí na druhu přestupku a přísnosti úředníků. Posledním výdajem jsou správní poplatky, zejména za vyřízení stavebního povolení.

    Pokud se rozhodnete pro legalizaci černé stavby, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také stavební firmy, se kterými spolupracujeme a které na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 319
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ostatní?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Ostatní
    9.6
    0

    SILSTAP - silniční stavební práce, s.r.o.


    9.2
    0

    BATIMA ALU okna, s.r.o.


    8.9
    0

    Luboš Kulka


    9.7
    0

    GEOSTAVBY s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena