V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Čerstvé trendy z Milánského design weeku a veletrhu Salone del Mobile budou brzy v našich domovech!

    Milánský Design Week je oslavou umění interiérového designu a architektury, které toto italské město ovládne každé jaro. Tisíce značek a designérů z celého světa letos představilo své nejnovější nabídky na různých instalacích, akcích a výstavách po celém městě. Téměř čtvrt milionu návštěvníků mezitím zaplavilo veletrh RHO, kde se koná světoznámá výstava nábytku Salone del Mobile - událost, která se po dvou letech rušení a odkládání vrátila v plné síle.
    Odborný článek 169
    milanske trendy
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    Procházeli jsme celé město i samotný veletrh křížem - krážem (krokoměr na telefonu nelže), abychom rozpoznali všechny náznaky nadcházejících trendů: od textury, která bude na vaší nové pohovce, až po odstín který bude dost možná na stěnách vašeho bytu. Jestliže se v posledních letech vše točilo kolem pohodlí a života doma (jelikož jsme byli nuceni tam trávit více času, než bychom chtěli), letos se pozornost přesunula na touhu stěhovat se: do jiných časů, do jiných zemí, nebo jednoduše z interiéru kamkoliv ven.

    1. Buklé

    Víte, co je buklé? Je to vlastně příze nebo plošná textilie s povrchem ztvárněným smyčkami, očky nebo nopkami. Původ tohoto slova je třeba hledat ve francouzském bouclé, což znamená oblouček. Jsou to měkké vázané textilie, které se v posledních letech přesunuly z bund firmy Chanel do pohovek a křesel! Letos v Miláně jsme zaznamenali nejnovější, opravdu osvěžující verze této látky. Jak by také ne, když zářila tolika lákavými barvami! Po letech, kdy se do popředí zájmu dostaly kombinace šedé a bílo-béžové, se začaly objevovat výraznější odstíny inspirované přírodou - například mechově zelená od italské značky Arflek, poté rezavohnědá od holandské firmy Montis a zlatá od návrháře Saba. A co víc, nové, výrazné a atraktivní jsou nejen barvy, ale přibývá nových variant samotné textury, které se vymykají běžnému buklé, stejně jako jemný mohér, luxusní kašmír a tvíd inspirovaný pánským oblečením.

    Salone-di-mobile.jpg
     Nové verze buklé jsou barevné
    01.jpg
    Zlaté buklé

    2. Návrat koberců

    Ano - koberce jsou zpět! Nejen, že se vracejí na scénu v plné síle, ale jsou výraznější, odvážnější a dokonce - chlupatější! Luca Guadagnino, režisér, designér a trend-setter spolupracoval s grafickým designérem Nigelem Peakem ze Severního Irska na vytvoření koláží, vlněných a hedvábných koberců v základních barvách - estetice, kterou Guadaggino v tiskové zprávě nazval „a bit rock-and-roll.“

    02.jpg
    Trochu rokenrolu, Luca Guadagnino v milánském Spazio RT

    Barva byla ovšem jen začátek: některé společnosti také představily mnohem zábavnější koberce - nadýchanější i chlupatější - než jsme zvyklí. Benny Rugs prezentoval spolupráci se stylistou Colinem Kingem, kolekci v hořčičných a krémových odstínech. CC-Tapis zase na veletrhu ukázal ručně tkaný koberec podle návrhu Duccia Maria Gambiho, vyrobený z barevné himalájské vlny, která připomíná prstenec plyšového lesního mechu. Belgická společnost Evolution21 si také pohrála s chuchvalci vlny; jejich ručně tkané koberce mají měkké, nadýchané skvrny připomínající mořské sasanky.

    03.jpg
    CC-Tapis na veletrhu ukázal ručně tkaný koberec, který navrhl Duccio Maria Gambi

    3. Nohy a podnože nábytku

    Nohy stolů a židlí, kterých jsme si dříve sotva všimli, jsou nyní docela nápadné! Z obyčejného nábytku rázem udělají unikátní kousek. Křeslo Archibald z limitované série Poltron Frau je výsledek spolupráce s argentinsko-španělským umělcem Felipem Pantoneem. Je to kombinace překvapivě „tekutého“ rámu s barevným koženým čalouněním. Atelier Oi mezitím našel inspiraci pro základ stolu Metropolis v obloucích římských paláců (pro Fendi Casa).

    04.jpg
    Limitovaná série Poltron Frau - křeslo Archibald

    Veletrh Salone Satellite je místem, kde se objevili mladí designéři, kteří svou kariéru teprve začínají, a tak mexické duo Design VA představilo sérii hravých židlí Walky s antropomorfními dřevěnými „botičkami.“ Na stejném místě také značka z Lagosu představila dílo Olufisaye Bakare: barevnou židlí z recyklovaného dřeva s nohou vyřezanou ve tvaru ptáka, který symbolizuje mýtického beninského prorockého živočicha.

    05.jpg
    Walky; řada hravých židlí s antropomorfními dřevěnými nožičkami

    4. Vlivy Japonska

    Zájem o japonskou senzibilitu a design nikdy nebyl větší, i když samotná země je zahraničním návštěvníkům stále do značné míry uzavřena. Firma Cassina pokryla své křeslo Soriana japonským denimem (džínovinou) pro exkluzivní sérii tohoto oblíbeného křesla.

    06.jpg
    Cassina odvážně čalounila své křeslo Soriana japonským denimem

    AB Concept se však spojil s Calico Wallpaper a vytvořili Forest of Reflection, kolekci uklidňujících tapet inspirovaných měnícími se ročními obdobími v japonských vysočinách. Společnost Duravit a Sebastian Herkner na veletrhu mezitím převedli minimalistickou estetiku Japonska do své řady koupelen Zencha. Skutečně poutavá čtvercová vana byla inspirovaná rituálem japonských čajových obřadů.

    07.jpg
    Calico Wallpaper a Forest of Reflection, kolekce uklidňujících tapet inspirovaných měnícími se ročními obdobími v japonských horách

    5. Nastavitelné stoly

    Modulární sedací prvky jsou v trendu již dlouhou dobu a velké značky představují rok co rok nové tvary a způsoby přeměny pohovek. Nyní je zcela zřejmé, že konferenční nebo noční stolky, se do značné míry personalizovaly. Ohromující je například série Planck B&B Italia, která do obývacího pokoje přináší spoustu barev a radosti.

    08.jpg
    Planck B&B Italia do obývacího pokoje přináší svěží barvy a trochu zábavy

    Musíme zmínit i mramorové stolky Callisto Porada, pomocí kterých lze vytvářet různé kamenné mozaiky. Se svým puzzle stolem z červeného travertinu a černé žuly doplnilo studio Luca Guadagnino trend jiným, „architektoničtějším“ způsobem a Molteni&Co přidalo jemnější vrstvy s kolekcí Cleo.

    09.jpg
    Molteni&Co a ucelená kolekce konferenčních stolků Cleo

    6. Konec dominance zelené?

    Jsme si vědomi, že o dominanci zelené barvy jste již pravděpodobně četli desítky článků. Soudě podle nabídky na milánském Design Weeku je jasné, že tento trend pomalu vyhasíná. Od pohovky v limetkové barvě Paula Smithe ve spolupráci s De Padovou až po jedovaté zelené spreje podávané na recepcích časopisu Pin-Up.

    10.jpg
    Pohovka Lime - Paul Smith ve spolupráci s De Padova

    Všimli jsme si i speciálního segmentu: bledě zelené. Je to mírně sepraná verze lesní zeleně, kterou jsme v nedávné minulosti viděli hodně. Někteří ji popisují jako barvu jehličnanů nebo alpskou zeleň. Objevila se také v látkách Luke Edvard Hall pro Rubelli, stejně jako čalouněné kousky z kolekce Kartell - nemluvě o zelených teracových podlahách po celém Miláně. Zdá se, že neutuchající vliv zelené souvisí i s kolektivní potřebou znovu se spojit s přírodou.

    11.jpg
     Zelená čalouněná pohovka Kartell

    7. Sedmdesátá léta

    Po téměř dvou letech strávených v domech byli designéři více než připraveni se posunout - a to bylo během milánského týdne designu vidět na každém kroku. Dětské tvary a barvy inspirované karikaturami a hnutím Memphis jsou pryč. Na jejich místo přichází nábytek, který nenápadně evokuje diskotéky, Halstonovy fotografie a design ze 70. let. Právě takové prostředí vystavilo Dimore Studio ve své galerii Dimore Milano (koberec s potiskem leopardí kůže, kouřové sklo a třpytivý chrom).

    12.JPG

    V galerii Rossana Orlando v Miláně vytvořili různí designéři pro Studio Se celou místnost s tématem diskotéky

    Fixace na tuto dekádu tím však neskončila. Lee Broom představil sérii šesti lamp inspirovaných brutalistní architekturou 70. let. Studio Se zařídilo celý pokoj s disko tématikou (s nepostradatelnou disko koulí) v galerii Rossana Orlandi v Miláně. Součástí této instalace je pohovka od slovinského designéra Nika Zupance. Na veletrhu RHO byl showroom Baxter plný ladných, nízkých kusů nábytků v odstínech šedé a lilkově fialové. Na Diorově zahradní párty byl vzduch doslova nasycený sedmdesátými léty, a to i díky zvuku Italo-funku.

    8. Na kameni kámen

    Jedinečné kamenné povrchy jsou bezesporu trendy na všech kusech nábytku, stejně jako na površích podlah a stěn v domácnosti. Co je ještě nového v tomto prehistorickém materiálu? Barva! Mnoho barev. Nejpůsobivějším příkladem toho byla Alcova, kde firma, která pracuje výhradně s přírodním kamenem Solid Nature, ve spolupráci s architektonickým studiem OMA a holandskou designérkou Sabine Marcelisovou převzala spodní patro bývalé průmyslové prádelny. Vstupní portál výstavy byl v podobě kamenného oblouku v barvách bonbónů, vytvořeného z devíti různých plátů polychromatického onyxu, se rozhodně stal jedním z nejfotografovanějších objektů celé události.

    13.jpg
     Koupelna Sabine Marcelis je vyřezána ze světle růžového onyxu (Solid Nature)

    Sabine Marcelisová představila koupelnu vyřezávanou ze světle růžového onyxu. Barevný odstín typický pro 50. léta zde působí nádherně a neuvěřitelně moderně. Kromě kamenné postele OMA vystavila i krásnou knihovnu z mramoru Satin Verde, s policemi z pruhovaného onyxu, prodchnutého žilkami v barvě mandarinky. Výstava jasně ukázala, že kámen není nutně jen povrch, ale také obrovské pole pro experimentování.

    14.jpg
    Kromě kamenné postele studio OMA vystavilo i krásnou knihovnu z mramoru Satin Verde, s policemi z pruhovaného onyxu, prostoupeného žilkami v barvě mandarinky (Solid Nature)

    9. Vysoký lesk

    Letošní Salone se opravdu blýskl. V galerii Nilufar ukázala francouzsko-libanonská designérka Flavie Audi svá sochařsky zarámovaná zrcadla s barevnými pryskyřičnými prvky. Tom Dixon zaplnil palác Serbelloni, kde britský designér oslavil 20. výročí své značky, chromovanými lustry Melt. Dokonce i Dům Dior se svolením Philippa Starcka znovu představil ikonické křeslo Medallion, tentokrát v novém, lesklém hávu.

    15.jpg
    Tom Dixon prostoupil palác Serbelloni leskem

    10. Česká účast na Salone del Mobile

    Pochopitelně i naše země měla na této manifestaci své zastoupení. Jedná se o světelné studio PRECIOSA LIGHTING, sklářské společnosti BOMMA a LASVIT, nábytkářskou firmu TON, stavbařskou společnost TINY COMPANY a studenty představuje UMPRUM.

    Všechny tyto společnosti přispěly novým možnostem využití designu a prezentovaly nové funkce a materiály, ale také péči o udržitelnost a zdravé životní prostředí. Všechny se vyznačují tím, že odhalují pozadí vzniku produktů a touhu propojit člověka s komunitou prostřednictvím dobrého designu. Svými díly chtěli ukázat, že design a krása, přes obrovské množství výzev, před kterými stojí dnešní svět, má potenciál spojit lidi bez rozdílů vyznání, postojů a názorů.

    Preciosa.jpg
    Světelný prvek nebo hudební nástroj? Zdroj: https://www.fuorisalone.it/en/2022/events/1726/Composition-in-Crystal-by-Preciosa-Lighting
    Odborný článek 169
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérový design?

    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 226 realizátorů v oblasti Interiérový design
    9.4
    0

    BATICOM s.r.o.


    9.2
    0

    ARCHITEKTONICKÉ STUDIO K4,s.r.o. zkratkou: K4,s.r.o.


    9.7
    0

    ADR, s.r.o.


    9.2
    0

    TMS PROJEKT


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena