V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vodoměrná šachta, cena provedení

    Tento článek si přečetlo více než 959+ uživatelů
    Pro všechny rodinné domy a podobné menší soukromé objekty je zapotřebí zřídit vodoměr a vodoměrnou šachtu. Jaké jsou jejich vlastnosti? Jak, kde a jakým způsobem se vyrábějí a kolik stojí? Jak je ochránit před mrazem? V tomto textu zkusíme odpovědět na všechny tyto otázky.
    Odborný článek 959
    vodomerna sachta
    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér:

    1. Vodoměrná šachta

    Vodoměrná šachta je vyrobena tak, aby ji samotná konstrukce chránila před zamrznutím, i když je odběr vody pozastaven. Šachta nemá dno, takže teplo může bez překážek procházet ze spodních vrstev země přes tepelně izolační vrstvu šachty. Zde se akumuluje a zabraňuje tak zamrznutí vodoměru a všech připojených instalací. Vnitřek šachtové instalace tvoří polypropylenové trubky a spojky. Pokud je vše správně nainstalováno, polypropylenová konstrukce zaručuje životnost až 50 let. Použití různých spojovacích prvků a trubek zajišťuje, že konstrukce nereziví a polypropylen nebude vydávat nepříjemné pachy. Vnitřní plochy šachty jsou hladké, a proto se na nich netvoří usazeniny. Výhodou vodoměrných šachet je snadnější přístup k vodoměrům a jejich jednoduchá výměna v případě poruchy, stejně tak výměna tepelně izolačního materiálu bez jakýchkoli výkopů. Samotná žebrovaná konstrukce zabraňuje deformaci šachet.

    1.1. Betonová šachta

    Betonová šachta je určena pro velmi zatěžované pojezdné plochy a odolá tlaku i nákladní dopravy. Měla by bez problému vydržet až 15 tun. Kvůli větším rozměrům mívá žebřík a odvodňovací otvory. Celá betonová šachta tohoto typu váží až 3 tuny!

    1.2. PVC šachta

    Venkovní PVC vodoměrná šachta je velmi častou volbou, a to především kvůli velmi příznivé ceně. Doprava a montáž nejsou příliš náročné, a pokud je šachta chráněna před přímým slunečním zářením, může vydržet i desítky let.

    2. Jak se dělá šachta?

    Šachta pro vodoměr se zhotovuje dvěma způsoby, podle typu povrchu, i když samotná práce se zásadně neliší.

    2.1. Pojezd (příjezdová cesta, dvůr)

    Do vyhloubené jámy o rozměrech cca 100 x 100 x 115 cm se nasype štěrk s frakcí mezi 0-4 mm a výšce mezi 10 a 15 cm. Tato vrstva musí být dobře zhutněná. Na takový podklad je umístěn betonový rám, ve kterém je umístěna šachta. Poté následuje napojení všech potrubí - pro přívod vody od vodovodu a rozvodu ke spotřebiteli. Když jsou všechny trubky správně připojeny, jáma je vyplněna zeminou, která poskytuje lepší tepelné podmínky než písek a štěrk. Zemina se nalije do vrstev po 20 cm a zhutní se, přičemž je třeba věnovat zvláštní pozornost tomu, aby nedošlo k poškození instalačních trubek. Nakonec se povrch vydláždí nebo asfaltuje, až k vnější hraně šachty.

    Vodoměrná šachta umožňuje snadný přístup k hlavním vodovodním ventilům a měřičům
    Vodoměrná šachta umožňuje snadný přístup k hlavním vodovodním ventilům a měřičům

    2.2. Pochozí povrch (trávník, zahrada)

    Při umístění vodoměrné šachty na nepojezdovém povrchu, jako je trávník, se nepoužívá betonový rám a nerezové madlo. Vzhledem k tomu, že šachta nemusí nést velké zatížení, namísto ocelového nebo litinového krytu může být nainstalován obyčejný PE kryt. Zbytek postupu je identický.

    3. Jak je šachta chráněna před mrazem?

    Vodoměr a instalace v šachtě jsou před mrazem chráněny především správnou konstrukcí a montáží. V praxi to vlastně znamená, že šachta musí mít dostatečnou hloubku a na dně musí být tepelně izolační materiál. Samotný vodoměr je navíc chráněn dodatečnou tepelnou izolací - obvykle se za tímto účelem využívají pásy nebo vaky plněné tepelně izolačním materiálem ve formě granulí.

    Je jen na majiteli, aby šachtu pravidelně kontroloval, čistil a udržoval. To umožňuje dlouhou životnost zařízení, jeho správný provoz a také snadnější přístup a bezproblémové měření spotřeby.

    4. Šachta - cena

    Kolik vodoměrná šachta stojí? Ač se to na první pohled nezdá, tyto šachty jsou poměrně drahé. Dají se sehnat za 5000 - 8000 Kč, bez montáže. Cena se liší v závislosti na modelu, materiálu, přístupnosti vašeho domu a samozřejmě na dodavateli. Standardní šířka šachty je 55 cm a výška 110 cm.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci vodoměrné šachty, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele šachet, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 959
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Instalatér?

    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér
    9.7
    0

    TOP TEAM, s.r.o.


    10
    0

    V.I.P. Energy s.r.o.


    9.7
    0

    PAVELKA - VTP s.r.o.


    9.4
    0

    Zdeněk Pospíšil a syn


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena