V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vodovodní potrubí a vodoměr

    Tento článek si přečetlo více než 1214+ uživatelů
    Vodovodní síť tvoří dálková a místní vedení, která jsou vedena ve veřejných prostorách, a to tak, aby bylo možné snadno provádět opravy, nejčastěji souběžně s komunikacemi. Vodu, kterou denně používáme v domácnosti, získáváme z veřejného vodovodu. K přívodnímu potrubí vede hlavní potrubí a síť rozvodných potrubí. Síť vede k jednotlivým přípojkám, jako jsou vodovodní potrubí kolem domu.
    Odborný článek 1214
    vodomer
    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér:

    1. Vodovodní potrubí

    1.1. Vodovodní potrubí v domě

    Vodovodní potrubí jsou všechna potrubí, která jsou součástí vodovodní sítě a která zásobují vodou jednotlivé domácnosti. Vodovody jsou součástí infrastruktury veřejných služeb a instalací bytů a domů. Systémy podlahového vytápění nebo stropního chlazení, přestože jimi protéká voda, neřadíme k vodovodu.

    1.2. Komu patří vodovodní potrubí?

    Veřejný vodovod tvoří objekty a zařízení, které slouží veřejné potřebě a umožňují hromadné zásobování obyvatelstva a dalších uživatelů vodou. Vodoměr umístěný na vodovodní přípojce je majetkem provozovatele vodohospodářské infrastruktury. Veškeré vodovodní potrubí položené pod silnicemi a jinou veřejnou infrastrukturou a inženýrskými sítěmi taktéž. Vlastníkem vodovodní přípojky je vlastník připojeného pozemku. Vodoměr je instalován na jednotlivých budovách nebo bytových jednotkách před přípojkou. Veškeré instalace, které vedou z vodoměru do vašeho domu, jsou vaším majetkem. Vodoměr se obvykle nachází v šachtě před budovou.

    2. Vodoměr a další zařízení

    2.1. Hlavní ventil

    V místě, kde končí potrubí veřejné infrastruktury a začínají instalace pro dům, se nachází hlavní ventil pro otevření nebo uzavření vody v celé budově. Tento ventil má bezpečnostní charakter a používá se velmi zřídka, nejčastěji v případě poruchy potrubí, jehož oprava vyžaduje vypnutí vody.

    2.2. Vodoměr

    Vedle hlavního ventilu se nachází vodoměr, tedy zařízení k měření průtočného objemu vody. Množství spotřebované vody měřené vodoměrem je základem pro výpočet měsíčního poplatku za vodu. Majitelé mohou pomocí měřiče kontrolovat a zaznamenávat množství skutečně použité vody a nepropustnost vnitřních vodovodních potrubí. Doporučuje se čas od času zkontrolovat vodoměr a jeho stav; může se porouchat a vést k nekontrolovanému účtování nespotřebované vody. K vyšší položce na účtu může dojít i kvůli úniku vody, o kterém ani nevíte.

    Vodoměr
     Vodoměr

    2.3. Redukční ventil

    Na vodovodních potrubích vedle vodoměru je umístěn redukční ventil. Zajišťuje odpovídající úroveň tlaku vody v potrubí. Nesprávný tlak může poškodit potrubí nebo zničit nainstalovaná zařízení. Kromě redukčního ventilu na domácí instalaci lze instalovat zařízení, pomocí kterého se pomocí určitých chemikálií reguluje tvrdost vody.

    3. Potrubí v domácnosti

    Hlavní součástí domácí instalace jsou vodovodní potrubí, která jsou instalována vertikálně (svislice) nebo horizontálně. Horizontální trubky jsou položeny v podlaze nebo stropu a je důležité, aby měly patřičný sklon. Pokud sklon nelze navrhnout z důvodu nadměrné vzdálenosti nebo jiných architektonických překážek, jsou nainstalována čerpadla, která podporují tok vody. Svislé vodovodní potrubí je umístěno ve stěnách, v samotné konstrukci nebo v izolační vrstvě.

    4. Instalace vodovodního potrubí

    Vodovodní potrubí se instaluje do stěn a podlah (popř. do stropů). Potrubí umístěné nad zdmi nebo pod stropy jako otevřené konstrukce (stropy typu Armstrong) se snadněji udržuje a opravuje, protože pevné části konstrukce nemusí být vrtány ani bourány. Tento otevřený koncept stavby je více využíván u veřejných a kancelářských budov a těch, kde jsou stropy vysoké a mohou se vyrobit sádrokartonové podhledy. Vodovodní potrubí může být kovové, ale stále častěji se používá kvalitní plast, který má delší životnost a nerezaví. Plastové potrubí se navíc poněkud snadněji vyměňuje, méně praská a neprosakuje.

    Pokud se rozhodnete pro jakékoliv instalatérské práce, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také instalatéry, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1214
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Instalatér?

    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér
    9.2
    0

    1.M.stavební společnost s.r.o.


    9.4
    0

    Vladimír Prášil


    9.2
    0

    Instalaterství-topenářství Hájek


    10
    0

    TOPEN, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena