V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kanalizační šachty, poklop (beton, PVC)

    Tento článek si přečetlo více než 1498+ uživatelů
    Každý dům připojený k veřejné kanalizaci musí mít nainstalovaný hlavní revizní šachtu, která umožňuje větrání, čištění, údržbu a přístup ke kanalizačnímu potrubí. Musí být na místě, které umožňuje přístup k jednotlivým kanalizačním odbočkám, aby odpadní vody mohli hladce odtékat. Aby byla šachta zajištěna a chráněna, je zapotřebí pořídit kvalitní pochůzný poklop.
    Odborný článek 1498
    kanalizacni sachta
    Máme 569 realizátorů v oblasti Instalatér:

    1. Kanalizační šachty

    Revizní šachta, je nezbytnou součástí kanalizačního systému. Na trhu existuje mnoho různých typů kanalizačních šachet. Většinou se k jejich výrobě používají beton a plasty (polyester, polyethylen, polypropylen). Na našich webových stránkách najdete kontakty na různé dodavatele, kteří vám poradí s výběrem šachty s potřebným průměrem, výškou a dalšími vlastnostmi.

    1.1. Klasická šachta

    Šachta se obvykle buduje klasickým způsobem. Jde vlastně o betonovou rouru, do které se podle pokynů projektanta vyvrtají otvory o určitém průměru pro spojení trubek. Hlavním rozdílem mezi šachtou pro odvod dešťové vody a tou kanalizační je typ poklopu. U kanalizační šachty kryt musí být nepropustný, aby se nešířil nepříjemný zápach!

    1.2. Kaskádová šachta

    Kaskádová šachta je vyráběna většinou na zvláštní žádost dozorčího orgánu. Od obyčejné šachty se liší pouze tím, jak do ní vstupuje spojovací potrubí. Kanalizační šachty jsou klasické konstrukce, takže potrubí ze spodní části jedné šachty jde do spodní části druhé. Kaskádová konstrukce však znamená, že potrubí vstupuje z horní části jedné šachty a vede na dno další šachty a pak se totéž opakuje u další dvojice (z horní části jedné šachty na dno další šachty).

    2. Montáž kanalizační šachty

    Šachta se dá vyrobit několika způsoby a existuje několik druhů. Kanalizační šachty se také liší podle výrobců, takže při jejich instalaci je třeba přísně dodržovat obdržené pokyny. Existují tedy vestavěné a polomontované druhy. Ty mají lepší kvalitu, protože jsou nepropustné, instalují se rychleji a jsou levnější.

    2.1. Výkop jámy pro kanalizační šachtu

    Kanalizační šachtu lze správně nainstalovat, pouze pokud je nejprve vykopána jáma vhodné velikosti a hloubky. Do něj se nalije štěrk nebo písek určité frakce, aby se vytvořil základ. Díky své nízké hmotnosti lze plastové šachty instalovat také ručně, zatímco betonové kanalizační šachty vyžadují použití strojů a betonování dna. Aby byla šachta silná, stabilní a bezpečná, musí mít dobrou základnu, přičemž zvláštní pozornost se musí věnovat vyplňování a zhutňování materiálu v místě, kde bude její dno. V opačném případě může být šachta snadno poškozena.

    2.2. Připojovací potrubí

    Všechna připojovací potrubí pro kanalizační šachtu musí být řádně utěsněna, aby se zabránilo deformaci instalovaného materiálu a úniku vody. Výška šachty je přizpůsobena okolnímu terénu a na její vršek se připevní poklop.

    2.3. Konstrukce a sklon

    Na místě, kde se protínají odvody pro fekálie a dešťovou vodu, prochází vodovodní potrubí nebo dokonce elektrická instalace. Zde je zvláště důležité respektovat správné pořadí instalace. Nejprve se instaluje šachta, potom se pokládá kanalizační potrubí, ale takovým způsobem, aby potrubí i všechny spoje měly sklon nejméně 2%.

    3. Betonové nebo PVC šachty?

    Kanalizační šachty se vyrábí pouze ze dvou typů materiálů: betonu a plastu. Betonové šachty se používají nejen pro odpadní vody, ale také pro příjem dešťové vody. Jsou zdaleka nejlevnějším řešením. Šachty z PVC jsou dražší, ale jejich výhodou je, že se díky hladkému vnitřnímu povrchu velmi snadno čistí. Šachty z PVC mají kvalitnější spoje. Pokud pracujete s betonovou šachtou, je třeba věnovat zvláštní pozornost kvalitě těsnicích spojů. Kvalita spojů je klíčová pro dlouhou životnost celého prvku, který by měl bez problémů vydržet desítky let.

    Poklop je jednou ze základních součástí každé šachty
    Poklop je jednou ze základních součástí každé šachty

    4. Poklopy

    Poklop šachty je klíčovou součástí konstrukce, protože zakrývá a zajišťuje a současně maskuje šachtu, která se většinou nachází na viditelném místě ve dvoře. Tady už máte více možností. Kryt je obvykle vyroben z kovu, i když výjimkou ani beton a plast. Poklop šachty musí být snadno přístupný a otevíratelný. Současně by měl být dostatečně těžký, pochůzný a bezpečný, aby nepředstavoval překážku ani potenciální nebezpečí. Doporučujeme vybrat takový poklop, který bude vizuálně splývat s okolním povrchem, nebo na něj umístit květináče, které jej skryjí a dají se, v případě potřeby, snadno odstranit.

    5. Kanalizační šachty - cena

    Kolik stojí šachta? Cena kanalizační šachty s ochranným krytem a rámem, s instalací a připojením, se pohybuje kolem 15000Kč. Samotná šachta by neměla být dražší než 2000Kč. Cena závisí především na tom, zda se jedná o betonovou nebo PVC šachtu, ale také na způsobu instalace a připojení a na tom, jak je váš dům vzdálen od dodavatele.

    Pokud se rozhodnete instalovat kanalizační šachtu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

     

    Odborný článek 1498
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Instalatér?

    Máme 569 realizátorů v oblasti Instalatér:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 569 realizátorů v oblasti Instalatér
    10
    1

    Josef Sedláček


    9.4
    0

    MitoTech


    9.2
    0

    1.M.stavební společnost s.r.o.


    10
    1

    Martin Zapletal


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena