V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jak vyčistit ucpaný odtok - 7 jednoduchých způsobů

    Tento článek si přečetlo více než 761+ uživatelů
    Každý se alespoň jednou setkal s ucpaným odtokem. Pokud nebudete ignorovat první varovné signály, jako je pomalejší odtok vody nebo nepříjemný zápach, můžete úplnému ucpání předejít. Pokud však dojde k ucpání nebo dokonce vytékání vody, doporučujeme zkusit těchto pár jednoduchých triků.
    Odborný článek 761
    cisteni roury
    Máme 569 realizátorů v oblasti Instalatér:

    1. Pokuste se předejít ucpání

    Prevence je lepší než léčba. Toto platí v každé situaci, tedy i když jde o čištění odpadů, stok a potrubí. Můžete se vyhnout ucpání (nebo jej alespoň oddálit) dodržováním několika jednoduchých pravidel pro údržbu a čištění. Dřez, umyvadlo a jejich výpustě mějte vždy zakryté mřížkou a nikdy do nich nevhazujte pevné kusy nebo drobné zbytky jídla.

    To platí i pro kávovou sedlinu nebo velké množství tuku, které může ve studených trubkách ztuhnout a vytvořit ucpání. Z vymaštěného nádobí nejprve setřete papírovou utěrkou co nejvíce mastnoty. I když máte myčku, naplňte nejdříve mastnou nádobu vodou a jarem, pokud možno s přídavkem jedlé sody. Vodu nechte dojít k bodu varu a uvidíte, že se pak snadno odstraní veškerý tuk a také připálené zbytky. Alespoň jednou za měsíc nasypte do odpadní trubky hrnek jedlé sody a soli a zalijte třemi litry vroucí vody.

    Urzba-odvodu.jpg

    2. Jak můžete sami vyčistit ucpaný odtok?

    Pomocí několika jednoduchých technik můžete opět zvýšit průtok v potrubí nebo odstranit drobné ucpání.

    2.1. Gumový zvon - vakuový systém

    Gumový zvon je nezbytným nástrojem každé domácnosti. Nejprve zakryjte přepad umístěný pod baterií na dřezu nebo umyvadle. Poté sejměte mřížku a umístěte podtlakovou gumu tak, aby byla zakryta celá výpusť. Poté začněte pracovat rytmickými pohyby nahoru a dolů.

    2.2. Prostředek pro uvolnění ucpaného odtoku

    Chemický čistič na odpady a potrubí zakoupíte v každém obchodě a je určen pro běžnou údržbu i čištění drobných ucpání. Takových přípravků je nyní na trhu nespočet a víceméně všechny jsou účinné. Jedná se zpravidla o zdraví škodlivé kyseliny, proto bezpodmínečně dodržujte pokyny výrobce uvedené na obalu!

    Upozornění: Většina čisticích prostředků jsou velmi silné a zdraví škodlivé chemikálie, proto s nimi zacházejte velmi opatrně a uchovávejte je mimo dosah dětí!

    2.3. Vroucí voda

    Jedním z nejjednodušších postupů je pomalé nalévání vařící vody do odtoku. Není vždy účinné, ale za pokus to stojí.

    Upozornění: Vroucí voda může poškodit citlivou keramiku a gumičky a těsnění v potrubí.

    2.4. Coca-Cola

    Coca-Cola nebo jakýkoli jiný nápoj s vysokým obsahem kyseliny fosforečné je dobrý odmašťovač pro domácí použití. Dva litry tohoto nápoje nalijte do odtoku a nechte působit asi 2 hodiny. Nakonec odtok propláchněte horkou vodou.

    Cola.jpg

    2.5. Prostředek na mytí nádobí

    Smíchejte velké množství prostředku na mytí nádobí a vroucí vody a pomalu nalévejte do dřezu. Tato metoda funguje dobře i při uvolňování záchodové mísy.

    2.6. Jedlá soda a sůl

    Velmi účinnou metodou je směs stejného množství soli a jedlé sody. Nasypte je do odtoku a po půl hodině zalijte vařící vodou. Chemická reakce mezi solí a sodou vyčistí potrubí.

    2.7. Jedlá soda a ocet

    Velmi silným odmašťovacím prostředkem je také směs jedlé sody a octa. Smíchejte 50 gramů sody a 80 - 100 mililitrů octa a nalijte je do odtoku ihned, protože jejich bouřlivá vzájemná reakce začne během chvilky. Nejprve můžete do odtoku nalít sodu a poté přidat ocet. Přidávejte ocet, dokud se nevytvoří bubliny a neuslyšíte "kloktání".

    Nechte působit alespoň hodinu, pokud možno i déle. Aby byla procedura co nejúspěšnější, nejprve výpusť ucpěte zátkou. Do dřezu nebo umyvadla nalijte horkou vodu. Pak náhle zátku vytáhněte. Tlak vody se postará o rychlé mechanické čištění.

    Upozornění: Exotermní reakce mezi octem a sodou může poškodit PVC trubky a těsnění.

    3. Odborníci na uvolnění odtoků

    Když je ucpání příliš velké nebo dojde k vytékání vody, kontaktujte co nejdříve profesionály, kteří rychlou reakcí zabrání většímu poškození potrubí nebo dokonce celé budovy. Instalatéři mají k dispozici stroje, nářadí a zařízení jako jsou: různé kabely a lana pro čištění tvrdých usazenin v potrubí, kanalizační pera a pružiny, zvona, různé nástavce pro čištění sifonů a vysokotlaké čističe, ale i potřebné chemikálie a kyseliny.

    cisteni-roury.jpg

    Instalatéři navíc mohou celou délku instalace zkontrolovat kamerou, která dokáže přesně určit místo, kde problém nastal, a určit tak optimální způsob uvolnění či opravy.

    Pokud se rozhodnete pro čištění odvodu, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také instalatéry, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým

    DaiBau.cz

    Odborný článek 761
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Instalatér?

    Máme 569 realizátorů v oblasti Instalatér:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 569 realizátorů v oblasti Instalatér
    9.4
    0

    Jaroslav Coufal


    9.9
    0

    Jikoterm, s.r.o.


    8.8
    0

    Voda - Topení - Praha s.r.o.


    9.6
    0

    Modesto green s. r. o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena