V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Spárování zpevněných ploch

    Tento článek si přečetlo více než 1620+ uživatelů
    Ať se jedná o dlažbu vymývanou, zatravňovací, zámkovou nebo skladebnou, velmi důležitý bude způsob, kterým je budeme spárovat. Kromě velké pečlivosti budeme muset vybrat i vhodnou spárovací hmotu. V následujícím textu se pokusíme udělit vám pár rad a tipů na toto téma.
    Odborný článek 1620
    sparovani
    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Spárování zpevněných ploch - obecná pravidla

    Existuje mnoho materiálů, kterými lze vyplnit mezery mezi prvky (desky, bloky, kostky): od běžného písku a cementové malty až po dvousložkové epoxidové pryskyřice. I když slouží k témuž účelu, návody k použití se u různých výrobců mohou značně lišit. Před zakoupením a použitím výrobku byste si je vždy měli pečlivě přečíst.

    Při výběru nejvhodnějšího typu a značky spárovací hmoty je třeba vždy zohlednit následující faktory: typ dlažby, podklad, požadovaný estetický vzhled, životnost, povětrnostní podmínky a samozřejmě rozpočet.

    Na propustné (porézní) podklady můžete použít téměř všechny druhy spárovacích hmot, ale na nepropustné se používají jen některé. Spárovací hmota může zanechávat skvrny na porézním přírodním kameni, proto je třeba ji nanášet opatrně, protože skvrny (zejména zaschlé), se obtížně odstraňují.

    Kdy je vhodná doba na spárování?

    V některých případech je nutné spárování provádět za suchého počasí, protože některé druhy spárovacích hmot nesmí být až do dokončení prací navlhčeny. Spárování musí být každopádně provedeno v souladu s pokyny výrobce.

    Když spárovací hmota zaschne, přebytečné množství se smyje z vydlážděné plochy
    Když spárovací hmota zaschne, přebytečné množství se smyje z vydlážděné plochy

    Spárovací hmota - obecné vlastnosti

    Spárovací hmota vždy vytváří pružný spoj. Kvalitní hmota je většinou odolná proti erozi, ale zabraňuje prorůstání trávy a plevele mezi deskami. Spárovací hmota se používá snadno, a navíc se jednoduše opravuje v případě poškození zpevněného povrchu, ke kterému časem pravděpodobně dojde.

    Spárovací hmotu lze použít na dláždění zahrad, parkovišť, cest, veřejných venkovních ploch, ale pouze v případě, že se nepředpokládá jejich velké zatížení, tj. pokud se jedná o pochozí plochu a ne pojezd.

    Spárovací hmota - druhy

    Jednosložková polymerová spárovací hmota

    Skoro se dá říci, že tento produkt má univerzální použití. Dá se s ním spárovat skoro každý typ dlažeb. Nanáší se nasypáním suché hmoty na mokré desky, bloky nebo kostky a následně vtlačením nástroji (hladítka, štětce, spárovací pistole, gumy atd.) do spár. Obecně lze říci, že jednosložkové polymerové spárovací hmoty jsou poměrně cenově výhodné a dostupné v různých barvách. Pro delší životnost tohoto typu spárování se dlažba pokládá na propustný cementový podklad.

    Dvousložková spárovací hmota na bázi epoxidových pryskyřic

    Tyto typy spárovacích hmot se vyrábí z kameniva na bázi písku a pryskyřice, které se mísí na místě pokládky. Poté se stejně jako ty jednosložkové vtlačují do spár přes mokrou zpevněnou plochu pomocí nástrojů (hladítka, štětce, spárovací pistole, gumy atd.).

    Pryskyřice zpevňuje kamenivo, díky čemuž je odolnější a vhodné například pro tlakové mytí. Tyto spárovací hmoty jsou obvykle poněkud dražší a mají delší životnost (minimálně 10 let). Dvousložkové epoxidové pryskyřice jsou dostupné v různých barvách, takže jimi lze doplnit jakýkoli z materiálů zvolených pro pokládku.

    Před spárováním je zvláště důležité chránit přírodní kámen a jiné porézní povrchy. Ochrana zabraňuje pronikání pryskyřice do kamene a zanechávání skvrn na jeho povrchu. Navíc se doporučuje pracovat co nejrychleji, takže to většinou provádí dva lidé. Jako produkt na bázi písku mají dvousložkové epoxidové pryskyřice zrnité složení, což se odrazí na vzhledu celkové plochy.

    Spárovací hmota na venkovní dlažbu

    Tento typ spárovací hmoty má velmi hladkou a jemnou texturu, takže je ideální na porcelán a broušený přírodní kámen. Směs je ve formě prášku a prodává se v pytlích, takže se rozpouští ve vodě, v poměru doporučeném výrobcem. Nanáší se na zpevněný povrch, dokud nejsou vyplněny všechny spáry.

    Aplikace vyžaduje trochu více cviku a času než jiné typy spárování. Aby byl výsledek co nejlepší, měly by být samotné spáry co nejsušší. Jakmile je hmota nanesena, je nutné povrch otřít vlhkou houbou (nejpozději do 30 minut), a proto se doporučuje tuto práci provádět ve dvou. Dlážděná plocha se omývá diagonálními tahy, aby ze spár nevymáčkla potřebná hmota.

    Spárování je považováno za cenově výhodnou variantu, zejména proto, že spárovací hmoty jsou k dispozici v několika barvách a vždy se najde ta, která dokonale ladí s dlaždicemi. Protože vypadají elegantně, hladce a moderně, jsou tyto spoje obvykle vyrobeny z přírodního kamene nebo porcelánu.

    Spárovací hmota na bázi cementu

    Tyto druhy spárovacích hmot se prodávají hotové. Na místě se pouze dolévá voda. Takto získaná směs se vtlačí do spár a po 30 minutách schnutí se důkladně vyčistí. Jejich výhodou oproti jednosložkovým polymerním směsím je, že vytvářejí poněkud pevnější vazbu a jsou vhodné na propustné i nepropustné podklady.

    I tato hmota se musí rychle nanést, proto i v takových případech doporučujeme, aby práci prováděli dva lidé. Jejich životnost je minimálně 10 let a takové spoje snesou tlakové mytí. Barev je ale jen omezené množství a zaschlé spáry působí lehce zrnitě, což nemusí vyhovovat každému typu dlaždic.

    Obyčejná malta

    Směs písku a cementu se nanáší ručně špachtlí. Maltu lze použít na propustné i nepropustné podklady. Výsledný vzhled většinou odpovídá tradičním typům dlažeb, jako je ručně broušený přírodní kámen nebo betonové náhražky, tedy imitace antického stylu.

    Spárování zpevněných ploch - postup

    Před začátkem práce je třeba vydlážděnou plochu důkladně omýt tlakovou vodou a poté nechat vyschnout. Poté se hmota rovnoměrně rozprostře mezi spáry po celé ploše. Pro zajištění důkladného vyplnění spár je třeba použít vibrační desku. Nakonec se vyplní místa, kde je to ještě potřeba, aby byly všechny spáry vyplněny rovnoměrně.

    Posledním krokem je navlhčení celé dlážděné plochy. Je nutné počkat 10 až 15 minut, aby malta při kontaktu s vodou zareagovala a zaschla. Poté následuje důkladné omytí, aby se z desek, bloků nebo kostek odstranily zbytky hmoty.

    Co radí odborníci?

    Jaký je postup práce se spárovací hmotou?

    Spárování dlaždic je relativně nový systém, který se díky svým vlastnostem a zejména barevným možnostem používá stále častěji. Do určité fáze je postup naprosto stejný jako při použití spárovacího (zásypového) písku:

    Po vydláždění povrchu se do spár vtlačí spárovací písek nebo jednosložková spárovací hmota. Po vyplnění všech spár vibrační deska zhutní spárovací hmotu v každé spáře tak, aby byla nakonec rovnoměrně vyplněna. Jelikož vibrační deska vždy část písku vyžene ze spár, je zapotřebí jej vrátit.

    Spárování má zajistit rovnoměrné vyplnění všech spár. Teprve když má dlážděný povrch tento vzhled, začne proces smáčení (některé typy spárovacích hmot lze použít i na mokré povrchy).

    Křemenný písek lze jednoduše zamést zpět do spár, ale u spárovacích hmot tomu tak není. Spárovací hmota vyžaduje pozornost a přesnost, protože na deskách, tvárnicích a kostkách se hmota nesmí zadržet, protože ztvrdne a vytvoří hrudky.

    Spárování má zajistit, aby všechny spáry byly pěkně vyplněné a rovnoměrné. Teprve když dlážděný povrch nabude takového vzhledu, začíná vlhčení (některé druhy spárovacích hmot lze použít i na mokré povrchy).

    Když se do jednosložkové malty přidá voda, začne tvrdnout. Proto je důležité provádět spárování za příznivého počasí (nesmí pršet). Je třeba dbát na to, abyste z povrchu desek odstranili přebytečnou hmotu dříve, než na nich ztvrdne. Po zpevněné ploše se dá ihned jezdit autem. Den po spárování se doporučuje celý povrch znovu namočit. Takový povrch však bude plně použitelný až po 2 až 3 dnech.
    Jaké jsou výhody spárovací hmoty oproti spárovacímu křemičitému písku?

    Spárovací hmota má alkalický pH faktor, což znamená, že je sama propustná pro vodu, i když inhibuje růst rostlin (plevele). Výhodou spárovací hmoty je, že nevytahuje sůl ze země a je odolná vůči mrazu. Další plus souvisí s estetikou, protože hmota se vyrábí ve větším množství barev a odstínů, zatímco písek může být pouze přírodních barev, případně světlejších nebo tmavších odstínů.

    Jak je to s opravou spár?

    Pokud již musí být provedena oprava, je třeba upozornit, že bude trvat déle, protože spárovací hmota musí být fyzicky odstraněna ze všech spár na celé ploše. Proto je odstraňování křemičitého písku mnohem jednodušší a rychlejší.

    Je důležité při výběru spárovací hmoty zohledňovat typ podkladu (zemina, potěr...) a také materiál a tvar desek, bloků nebo kostek (přírodní kámen, beton...)

    Tvar a materiál použitý pro podklad nehrají velkou roli. Umístění přímo na zem však není žádoucí řešení. Podklad dlažby musí být dobře a řádně připraven. Zde je příklad správně připraveného podkladu:

    Velmi důležitá je příprava podkladu - zleva doprava: křemičitý písek, dlažba (desky, tvárnice, kostky) vrchní vrstva jemnějšího granulátu (cca 5 cm), vrchní vrstva geotextilie, základní násep granulace 0-32, spodní vrstva geotextilie, zemina a obrubník
    Velmi důležitá je příprava podkladu - zleva doprava: křemičitý písek, dlažba (desky, tvárnice, kostky) vrchní vrstva jemnějšího granulátu (cca 5 cm), vrchní vrstva geotextilie, základní násep granulace 0-32, spodní vrstva geotextilie, zemina a obrubník

    Vzdálenost mezi dvěma deskami, bloky nebo kostkami by neměla být širší než cca 2 cm; požadovaná hloubka je alespoň 4-5 cm. Zároveň je třeba zdůraznit, že návody jednotlivých výrobců spárovacích hmot se od sebe liší, neboť samotné hmoty se liší složením. Je důležité dodržovat pokyny výrobce.

    Liší se spárovací hmoty složením?

    Stejně jako u všech ostatních produktů ve stavebnictví, existuje mnoho druhů a typů spárovacích hmot a mohou se výrazně lišit složením a strukturou (krystaly oxidu křemičitého, cement, metanol, kyseliny…).

    Pokud se rozhodnete pro spárování, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dlaždiče a pokladače, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 1620
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dlažba?

    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba
    9.5
    0

    David Středa


    9.7
    0

    Stavební firma Jindra Jaromír


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    9.2
    0

    DUMIVA s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena