V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Panuje přesvědčení, že k přípravě dokumentace potřebné pro stavební povolení potřebujeme architekta. Pravda - architekt připravuje projektovou dokumentaci, ale není to jeho hlavní činnost. Architekti se většinou zaměřují na návrh prostoru, budovy, racionální uspořádání místností, vytvoření bydlení podle našich přání, potřeb a samozřejmě finančních možností.
    Odborný článek 191
    architekt
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Projektová dokumentace

    Pro zahájení stavby domu je nutné stavební povolení, ale ještě předtím je třeba kontaktovat architekta, který připraví projektovou dokumentaci. Architekt nejprve vypracuje koncepční návrh, ve kterém definuje myšlenku a základní koncept samotné budovy. Určí přibližné půdorysy a orientaci domu a oken. Aby mohl architekt zahájit práci, bude potřebovat zprávu geodeta a územně plánovací informace.

    Jakmile získáte stavební povolení, můžete začít stavět, ale potřebujete realizační dokumentaci stavby, kterou rovněž vypracuje architekt. Ta obsahuje podrobné architektonické plány se všemi detaily, jako jsou plány TZB, tedy mechanické a elektrické instalace. V praxi se často setkáváme s názorem, že schválená projektová dokumentace je vhodná i pro realizaci a že RDS není nutná. Rozhodně se však doporučuje, protože dodavatelé nemohou zahájit práce bez podrobných plánů a pokynů.

    Architekt zná podrobně všechny fáze procesu, legislativu a především ví, jak navrhnout a umístit stavbu tak, aby vyhovovala vašim potřebám, kontextu a platným nařízením.

    Racionalizace nákladů

    Vezměme si například stavbu domu na klíč ze středně kvalitních materiálů o velikosti 150 m2 a ceně za m2 28.000 až 35000Kč. Dům bude stát přibližně 4 miliony korun.

    K tomu je třeba připočítat cenu pozemku, různé poplatky a další nepředvídané náklady. Pokud jde o služby architekta, který připraví veškerou dokumentaci, pohybují se ceny jednotlivých projektů v závislosti na nákladech na výstavbu nemovitosti kolem 1-2% z celkové hodnoty investice. Architekt může a umí racionalizovat a navrhnout samotnou budovu, tj. její půdorys, tak, aby celková čistá plocha byla nakonec menší, než se předpokládalo, a aby bylo zachováno hospodárné uspořádání, funkčnost a využitelnost prostor. Vysoké náklady na stavbu často nejvíce ovlivňují zbytečné metry čtvereční, které lze eliminovat rozumným uspořádáním jednotlivých místností. Cena kompletní dokumentace vypracované architektem se rovná ceně za metr čtvereční toalety, malé koupelny nebo chodby!

    Architekt může racionalizovat i náklady na další položky. Pokud si například neobjednáte projekt s výpočtem stavebních konstrukcí, dojde z důvodu předimenzování stavby k drastickému nárůstu nákladů. V plánu je však vždy přesně uvedeno, kolik cihel, betonu a výztuže je potřeba, takže nebudete platit za nadbytečný materiál.

    architekt-plan.jpg

    Budova šitá na míru

    Samozřejmě máte vždy možnost ušetřit na návrhu a objednat si standardizovaný plán, který se vašim potřebám a prostředí dá přizpůsobit jen minimálně. Navíc přizpůsobení typového plánu bude stát podobně jako návrh na míru, takže je velká otázka zda to má význam.

    Stavba domu bude pravděpodobně vaší největší životní investicí, takže se nevyplatí ušetřit pár tisícovek za architektka.

    Nemovitost na míru je přizpůsobena vašemu životnímu stylu a zohledňuje váš denní rytmus od okamžiku, kdy se probudíte, až po okamžik, kdy jdete spát. Je tedy téměř nemožné, aby stejný koncept (půdorys) vyhovoval více rodinám na vícero různých pozemcích.

    Design prostoru

    Architekt navrhuje budovy, které neslouží pouze k bydlení a uspokojování základních potřeb a funkcí, ale navrhuje prostor tak, abyste se v něm cítili příjemně. Vykouzlí vám prostor, do kterého se budete rádi vracet. Hlavní myšlenka se dnes vždy točí kolem propojení interiéru s exteriérem, tedy s přírodním prostředím. Zároveň navrhuje jednotlivé místnosti tak, aby byly co nejfunkčnější a nejpříjemnější. 

    Kromě toho, že se zvýší hodnota domu, bude se v budoucnu snadněji prodávat, pokud bude navržen smysluplně a komplexně.

    Pokud se rozhodnete najmout si architekta, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také architektonické kanceláře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,
    DaiBau.cz

    Odborný článek 191
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Architekt, architektura?

    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura
    9.2
    0

    Atelier Stoeckl s.r.o.


    9.5
    0

    ATX Architekti, s.r.o.


    9.7
    0

    MS architekti s.r.o.


    9.6
    0

    LILA-architektonický ateliér, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena