V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Je montovaný dům opravdu levnější než zděný?

    Když se rozhodnete postavit si vlastní dům, jedním z prvních dilemat, kterým budete čelit, je, zda zvolit klasický cihlový dům, nebo ten montovaný. Pro určitý typ domu se rozhodujeme na základě svých potřeb, přání a samozřejmě i dostupného rozpočtu, resp. finančních prostředků, které jsme ochotni na budoucí dům vyčlenit. Abychom vám toto důležité rozhodnutí trochu usnadnili, probereme v tomto článku výhody a nevýhody každého z těchto dvou typů staveb z hlediska ceny, způsobu platby, doby a způsobu výstavby, energetické účinnosti, vlivu na životní prostředí a životnosti.
    Odborný článek 333
    montovany dum
    Máme 1008 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    1. Srovnání cen dvou typů výstavby

    Pro porovnání cen běžných a montovaných domů je prvním předpokladem nabídka stejné velikosti obou typů domů. Cena závisí také na fázi výstavby, ve které je dům převzat, proto je důležité porovnat cihlový a montovaný dům na klíč. Přesto je obtížné určit přesný poměr cen mezi oběma typy, protože se staví z různých materiálů za použití různých technologií. Užitečnou informací pro potenciální kupce montovaných domů je, že nejlevnější nabídky těchto domů jsou obvykle v zimě.

    2. Cena zděného domu

    2.1 Stavba zděného domu

    Cena zděného domu na klíč zahrnuje náklady na výkopové práce, základy, kanalizaci, vodovod, stavbu obvodových stěn, betonáž schodiště, pokrývačské a klempířské práce, výstavbu fasády, montáž oken a vchodových dveří, uzavření stěn a stropů, podlahu (potěr), hrubé a jemné elektroinstalace, instalace vodovodních a kanalizačních zařízení a přípojek, uvedení do provozu topných a chladicích zařízení, malování interiérů, parketářské práce, lepení obkladů a dlažeb, instalace sanitárního vybavení, osvětlení a montáž interiérových dveří.

    Cena za zděný dům je zhruba 35 - 85.000 / m2. Dům o rozloze 75m2 tak stojí v průměru kolem 2.600.000 až 6.000.000 Kč.

    Podívejte se na jednotlivé náklady zahrnuté v této odhadované ceně.

    • Zhotovení základové desky se všemi potřebnými vrstvami (tepelná izolace, hydroizolace...) představuje přibližně 10% celkové hodnoty novostavby, v tomto případě cca 430.000Kč.
    • Podíl vnějších nosných stěn činí přibližně 15% hodnoty celé budovy, což je přibližně 650.000Kč.
    • Dalším prvkem, který představuje větší podíl na celé budově, je střecha. Ten činí přibližně 11% hodnoty, což je asi 480.000Kč. Tato částka připadá na běžnou střechu s dřevěnou konstrukcí, 25 až 30 cm tepelné izolace a taškami jako střešní krytinou.

    2.2 Co není zahrnuto v ceně zděného domu

    Hovoříme-li o ceně za m2 stavby cihlového domu, je důležité si uvědomit, co je v této ceně zahrnuto. Uvedené ceny zahrnují všechny fáze výstavby, včetně všech maleb, vnitřních dveří, keramiky a sanitární keramiky, ale nezahrnují např. náklady na vestavěný nebo mobilní nábytek. Výše uvedené částky rovněž nezahrnují výkup pozemku ani povinné poplatky, které v některých Česka mohou představovat velký výdaj.

    2.3 Fasáda zděného domu

    - Hodnota fasády cihlového domu činí přibližně 8% celkové hodnoty investice, tedy přibližně 340.000Kč, pokud vezmeme jako příklad kontaktní fasádu, která je považována za nejčastěji používanou povrchovou vrstvu pro domy v Česku.

    - Okna a dveře jsou posledním prvkem domu, který představuje větší podíl na celkové hodnotě stavby, přibližně 9%, tedy asi 370.000Kč.

    2.4 Dokončovací práce na zděném domě

    Zbývajících přibližně 45% nákladů připadá na dokončovací práce: patří sem výstavba schodiště, podlah a jejich povrchová úprava, výstavba příček, omítky, elektroinstalace, topení, voda a kanalizace, interiérové dveře, koupelna... Tento výpočet samozřejmě bere v úvahu budovy stejné velikosti a stejných tepelněizolačních vlastností obálky budovy.

    01.jpg
    Stavba zděného domu trvá o několik měsíců déle než stavba montovaného domu; doba výstavby závisí také na složitosti projektu

    3. Cena montovaného domu

    3.1 Průměrná cena montovaného domu

    Na trhu je mnoho dodavatelů montovaných domů, jejichž ceny se přehnaně neliší. Průměrná cena tohoto typu stavby nízké a střední třídy se v roce 2022 pohybovala kolem 30.000Kč /m2 a nejčastěji u těch podle systému „na klíč“ někde kolem 40.000Kč /m2. Nejlevnější montovaný dům střední třídy velikosti 100m2 by tak stál kolem 4 mil.

    3.2 Co není zahrnuto v ceně montovaného domu

    Uvedené ceny zahrnují všechny fáze výstavby, včetně podlah, keramiky, malby, vnitřních dveří a sanitárního vybavení, ale nezahrnují vestavěný nebo movitý nábytek.

    Je také důležité si uvědomit, že stejně jako u stavby zděného domu cena nezahrnuje pozemek a úhradu povinných poplatků. Na rozdíl od cihlového domu není v ceně zahrnut výkop stavební jámy, který je nutný pro případnou výstavbu sklepa, neboť dodavatelé montovaných domů výstavbu sklepa zpravidla nenabízejí. Náklady na výkop a přípravu půdy pro stavbu sklepa (suterénu) závisí především na geologickém složení půdy. Pokud se rozhodnete mít sklep, je třeba k investici za standardní výkop připočítat dalších 20-25%.

    4. Rozdíly mezi montovanou a zděnou stavbou

    Hlavní rozdíl mezi různými třídami montovaných domů je ve výběru, povrchové úpravě a montáži materiálů, tvaru a zajištění komfortu bydlení. U montovaných domů není nikdy tolik možností a volby designu jako u zděného, který si můžeme navrhnout přesně podle našich představ. Montované nabízejí o něco větší architektonický výběr ve vyšších kategoriích, kde jsou možné různé úpravy, a v konečném důsledku stojí zhruba stejně jako zděné domy. Montované domy ve vyšší cenové kategorii jsou tedy designově o něco modernější, propracovanější do detailů a vyrobené z kvalitnějších materiálů.

    Největší výhodou montovaných domů je jejich rychlá a čistá výstavba. Stěhovat se můžete přibližně za 6 měsíců, zatímco u zděného domu to trvá minimálně 12 až 18 měsíců, často i více než dva roky.

    Nicméně montované domy všech cenových tříd poskytují pohodlné bydlení a dostatečně velký disponibilní prostor. Jejich ceny se také odvíjejí od toho, zda se rozhodneme pro nejdražší variantu montovaného domu na klíč nebo jen pro nejlevnější, základní variantu do dokončení 3. fáze výstavby. Více informací o jednotlivých fázích a provedeních montovaných domů naleznete v dalších článcích na našich webových stránkách.

    Nyní se blíže podíváme na rozdíly v jednotlivých kategoriích těchto dvou typů domů.

    5. Systém plateb u obou typů výstavby

    Způsob platby za zděný dům se výrazně liší od způsobu platby za montovaný dům. Montovaný dům vyžaduje platbu předem. Zděný dům nevyžaduje zaplacení celé částky najednou, platba probíhá podle jednotlivých fází výstavby. Pro většinu potenciálních majitelů zděného domu je největší výhodou, že takový dům je na začátku výrazně levnější a mezi stavebními pracemi nebo fázemi lze dělat velké, i několikaleté přestávky. 

    K hlavním výhodám cihlového domu patří i to, že dům tohoto typu je považován za dobrou investici do budoucna, pokud jej budete chtít prodat. Zděné domy mají na trhu s nemovitostmi vyšší hodnotu než domy montované.

    Montovaný dům se staví technologií suché výstavby, betonuje se pouze základová deska nebo sklep.   

    6. Montovaný dům se staví rychleji

    6.1 Zděné domy - mokrá výstavba

    Zděné stavby se nazývají také mokré stavby, protože stavební pojiva obsahují vodu (malta, beton...), která se při stavbě odpařuje. Proto se běžná zděná stavba skládá z jednotlivých stavebních fází, po nichž trvá, než se voda z konstrukce zcela odpaří.

    6.2 Montované domy - suchá výstavba

    Naproti tomu montovaný dům se staví technologií suché výstavby, což znamená, že se jedná o montáž hotových prvků domu, neboť komponenty montovaného domu jsou předem vyrobeny ve specializovaném výrobním závodě. Výhodou montáže komponentů montovaného domu je, že práce jsou nezávislé na vnějších povětrnostních vlivech a probíhají plynule podle stanoveného harmonogramu. V tomto případě jsou prefabrikované komponenty dodány a smontovány na místě.

    Montovaný dům vyžaduje betonáž pouze pro stavbu základové desky a suterénu.

    V souvislosti se způsobem výstavby montovaného domu je třeba zmínit, že všechny instalační pozice musí být předem určeny, protože je prakticky nemožné je dodatečně měnit, protože veškeré instalační rozvody jsou již integrovány do prefabrikovaných systémových konstrukčních sestav.

    02.jpg

    6.3 Doba výstavby zděného domu je podstatně delší

    Z hlediska doby výstavby jednoznačně vítězí montovaný dům. Jedinou podmínkou je vhodně připravený stavební pozemek a dobře realizované napojení na veřejnou infrastrukturu. Pokud jsou všechny práce provedeny podle plánu, je možné se nastěhovat po 4 až 5 měsících. Právě z tohoto důvodu dnes řada lidí dává přednost montované stavbě před zděným domem.

    Pozor! Výrobci montovaných domů často před podpisem kupní smlouvy jaksi "zapomínají" uvést jednu velmi důležitou skutečnost, a to kdy se na vás dostane řada. To může trvat až 6 měsíců.

    Cihlový nebo klasický dům můžete stavět postupně a přizpůsobit ho svým finančním a časovým možnostem, což je jistě jedna z velkých výhod.

    Výstavba klasického, zděného domu bude trvat minimálně rok, ale může trvat i 2 a více, v závislosti na finančních prostředcích, které máte k dispozici na nákup stavebního materiálu v jednotlivých fázích výstavby, nebo na složitosti projektu domu. Zde je třeba poznamenat, že platba za různé fáze zvlášť nemusí nutně znamenat vyšší náklady na výstavbu.

    7. Rozdíly v konstrukci

    7.1 Jsou cihlové domy stabilnější než montované domy?

    Mezi lidmi stále panuje mylná představa, že cihlové domy jsou stabilnější. Moderní montovaný dům lze z hlediska stability a nosnosti zcela srovnat s tradičním zděným domem. Bez ohledu na to, který způsob výstavby si vyberete, jsou pro stavební povolení důležité i výpočty statika, takže stabilita domu je zaručena.

    Montované domy jsou dobře chráněné a odolné proti požárům a zemětřesením.

    7.2 Výstavba zděných a montovaných domů 

    U klasického, zděného domu je základní skladba přibližně následující: vápenocementová omítka -> cihly -> tepelná izolace -> cementová omítka -> fasádní omítka.

    Konstrukce montovaného domu je pak tato: sádrovláknité desky -> parozábrana -> nosná dřevěná konstrukce s tepelnou izolací -> vodorovné laťování -> sádrovláknité desky -> polystyren -> vyztužená omítka -> fasádní omítka. Vnější stěna hotového montovaného domu má oproti vnější stěně zděného domu určitou výhodu v paropropustnosti.

    03.jpg
    Zděné domy jsou v Česku stále nejrozšířenější

    8. Srovnání energetické účinnosti

    8.1. Zděné domy mohou být i energeticky úsporné

    Většina lidí stále pochybuje o energetické účinnosti cihlových domů. Je třeba si uvědomit, že podle nové legislativy již jednoduše není možné stavět domy, které spotřebovávají příliš mnoho energie, což znamená, že všechny nové budovy jsou z hlediska úspory energií v pořádku. Z energetického hlediska je důležité, aby byla zděná budova co nejdříve pokryta fasádou a aby byly detaily řádně naplánovány již ve fázi návrhu (projekt pro stavbu), aby nevznikaly tepelné mosty. 

    8.2 Montovaný dům a akumulační schopnost fasády

    Tepelnou akumulaci lze definovat jako schopnost materiálu zadržovat teplo a předávat tepelnou energii z období přebytku do období nedostatku. Stěna, která je schopna absorbovat teplo, ho může postupně předávat zpět, když se prostor ochlazuje. Vnější stěna cihlového domu se přes den zahřívá mnohem pomaleji než vnější a v noci pomalu odevzdává teplo do interiéru. Montované domy tuto možnost nemají, protože vnější stěny se přes den zahřívají okamžitě a v noci při poklesu okolní teploty uvolňují všechno teplo najednou.

    Co se týče akumulační schopnosti stěn, vnější stěny zděného domu jsou v zimě teplé, i když se v místnostech již netopí, zatímco v létě jsou chladné.

    Energetická výhoda prefabrikovaného domu se projevuje v tom, že součinitel prostupu tepla obvodové stěny je lepší nebo nižší, což se projeví v nižších měsíčních nákladech na vytápění.

    8.3 Vliv na životní prostředí

    Z hlediska dopadu na životní prostředí mají montované domy výhodu. V porovnání se zděnými domy mají minimální spotřebu energie při výstavbě a zanechávají podstatně menší množství odpadu. Kromě toho je větší část konstrukce tvořena dřevem, které je ekologicky šetrným materiálem a umožňuje recyklaci. To vše je umožněno tím, že montované domy (prefabrikované prvky) jsou vyrobeny v továrně, dodány a smontovány na líci staveniště.

    Neměli bychom opomíjet ani skutečnost, že montované domy jsou lepší z hlediska dopadu na životní prostředí. K jejich výrobě se používají přírodní, ekologické a recyklovatelné materiály.

    9. Životnost zděného domu nemusí být nutně delší

    Životnost montovaného domu, pokud je správně navržen, vyroben ze správných materiálů a řádně udržován, je zcela srovnatelná s běžnou cihlovou stavbou, neboť jeho životnost je v průměru 50 let. Kromě toho mají některé prvky montovaného domu, například lepené dřevo použité na střešní konstrukci, někdy delší životnost než prvky zděného domu.

    Je třeba také zmínit, že dnešní domy jsou již skutečnými high-tech výrobky, vyrobenými ze sofistikovaných, nových materiálů a zabudovaných systémů. Právě z tohoto důvodu budou domy, zejména montované, v budoucnu v důsledku rychlého vývoje materiálů a systémů mnohem rychleji zastarávat. Bez ohledu na to, zda je dům zděný nebo panelový, jsou nezbytné pravidelné kontroly a opravy střechy, okapů, oken a dveří, fasády a dalších prvků budovy, aby se odhalily a následně opravily případné zjištěné nedostatky a prodloužila se tak životnost budovy.

    10. Montovaný nebo zděný dům - který si tedy vybrat?

    Toto rozhodnutí není vůbec jednoduché. Zděné i montované domy mají totiž své nesporné výhody i nevýhody. Nejjednodušší rada v tomto případě zní: pokud nemáte čas a máte peníze pohromadě, je pro vás správným rozhodnutím montovaný dům. Pokud však čas máte a chcete pro svůj budoucí domov atypické, jedinečné řešení, měli byste se rozhodnout pro klasický, zděný dům.

     

     

    Odborný článek 333
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sádrokarton?

    Máme 1008 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1008 realizátorů v oblasti Sádrokarton
    9.6
    0

    Malířství Nespěšný


    9.5
    0

    René Grulich


    9.7
    0

    TRITON MALBA spol. s r.o.


    9.2
    0

    Tomáš Viktorini


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena