V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Obvykle se tepelná izolace instaluje na vnější straně budovy, je to totiž nejúčinnější způsob izolace. Existují však případy, kdy to není možné. Tento problém vzniká především při rekonstrukcích, například když je budova chráněna jako kulturní památka nebo je naprosto nepřístupná.
    Odborný článek 301
    izolace zevnitr
    Máme 1007 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    1. Proč je obtížnější umístit izolaci zevnitř?

    Instalace izolace uvnitř budovy může být z různých důvodů obtížnější. Pokud se jedná například o menší budovu, umístění izolace zmenší její objem a užitnou plochu prostoru. Navíc třeba provést novou omítku, obložení a někdy i nové stropy a podlahy.

    Větším problémem tohoto typu prací jsou však tepelné mosty. Ty se mohou vyskytovat například ve spárách mezi stěnou a podlahovou deskou. Pokud se tepelné mosty neřeší, vzniká kromě tepelných ztrát také problém s vlhkostí a plísněmi, které mohou později proniknout hluboko do konstrukce. Při izolaci stěn zevnitř se musíme také ujistit, že stávající stěny nejsou vlhké. Pokud ano, je třeba nejprve najít zdroj vlhkosti. Vlhké stěny se nesmí zakrývat, protože by mohlo dojít k poškození konstrukce a zvlhnutí izolace. Jedním z možných řešení v místnostech s vysokou vlhkostí je instalace speciálního izolačního systému s parotěsnou zábranou, která zabraňuje kondenzaci vodní páry v izolaci.

    2. Různé typy izolace používané k izolaci stěn zevnitř

    K izolaci vnitřní strany budovy lze použít desky z extrudovaného nebo pěnového polystyrenu, zejména pokud mají být vnitřní stěny omítnuty. Desky musí být ke konstrukci připevněny vhodnými lepidly. Na již instalované panely se pak nanáší speciální malta a následně výztužná síť. V případě potřeby se nanese další vrstva malty, pak vyrovnávací vrstva, a nakonec finální omítka.

    Při použití sádrokartonových panelů k obložení vnitřních stěn se místo pevné izolace obvykle používá izolace z minerální vlny. I v tomto případě je třeba dbát na správnou instalaci a utěsnění speciální membrány proti vodním parám. Nakonec lze namontovat sádrokartonové panely.

    Dřevovláknité desky lze použít také jako izolaci na vnitřní straně budovy. Na vnitřní straně konstrukce se nejprve přilepí dřevovláknité desky, na které se připevní parozábrana, a poté sádrokarton.

    Různé typy izolace určují různé tloušťky ochranné vrstvy. Izolační vrstva však musí být v souladu se směrnicemi o energetické náročnosti budov nejméně 10 cm.

    3. Čemu věnovat zvláštní pozornost

    Při izolaci vnitřních prostor budovy je třeba věnovat zvláštní pozornost správné izolaci trámů a okenních parapetů. Styk okna s konstrukcí může vytvářet tepelné mosty.

    01.jpg
    Průřez izolací na vnitřní straně budovy

    Pokud se rozhodnete pro vnitřní izolaci, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,
    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 301
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sádrokarton?

    Máme 1007 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1007 realizátorů v oblasti Sádrokarton
    9.2
    0

    1.M.stavební společnost s.r.o.


    9.3
    0

    Zednictví Petr Šimek


    9.6
    0

    Tomáš Vlk


    10
    1

    Jiří Řezáč - Tesa


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena