V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Sádrokartonové desky jsou často nejlepším dostupným řešením pro suchou výstavbu, a to nejen v novostavbách, ale i při rekonstrukcích. Odborníci považují tento typ výstavby za vynikající z hlediska vlastností samotného materiálu, rychlosti a bezpečnosti práce a ceně. Aby se však investice vůbec vyplatila, je třeba pečlivě dodržovat posloupnost jednotlivých kroků - jinak může vynechaný krok, jako je například vyztužení sádrokartonové desky bandáží, ohrozit celou konstrukci.
    Odborný článek 264
    bandazovani
    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    1. Značka Knauf jako symbol sádrokartonu

    Německá společnost Knauf Gips KG existuje od roku 1932 jako rodinný podnik specializující se na výrobu stavebních materiálů. Postupem času se jejich sortiment rozšířil natolik, že dnes stavbaři celou řadu prvků používaných v suché výstavbě nazývají jednoduše "knauf".  

    2. Suchá výstavba sádrokartonem

    Knauf umožnil celý systém pro suchou výstavbu, izolaci a obklady v exteriéru i interiéru. V závislosti na typu, vlastnostech, rozměru a tloušťce se proto sádrokartonové desky spolu s příslušenstvím nejčastěji používají při stavbě a rekonstrukci panelových domů, stále častěji však i na střechy, fasády, dřevěné a rámové konstrukce, stropy, stěny a podlahy. 

    Pokud se nejedná o montovaný dům ze sendvičových panelů, začíná se s montáží sádrokartonových desek až po dokončení hrubé stavby. Montáž desek na různé podklady a konstrukce slouží k vyrovnání a přípravě před malováním. Protože se nepoužívají žádné mokré díly a nic nemusí schnout, je montáž desek jednoduchá a rychlá. Navíc, případné chyby se rychle odstraní. Ani případná výměna celé desky nás finančně nezruinuje.

    iStock-1432241449.jpg

    3. Montáž sádrokartonových desek

    Bez ohledu na to, jaký typ desek se instaluje, je důležité dodržet postup a posloupnost prací, aby nebyla ohrožena kvalita, trvanlivost a bezpečnost domu.

    Způsob montáže desek je obvykle určen prvkem, který má být vyroben. Řemeslníci je obvykle vizuálně označují provázkem nebo fixou. Montáž se obvykle začíná od nejvzdálenějšího a nejnižšího bodu a desky se přišroubují (ke stěnám nebo podlaze) nebo ukotví (pokud se jedná o střešní konstrukci nebo fasádu) pomocí speciálních hmoždinek. Nosníky jsou obvykle hliníkové a s perforací pro usnadnění fixace. Pro fanoušky přírodních materiálů jsou dostupné i dřevěné nosníky.

    02.jpg

    4. Vyztužení a bandáž

    Sádrokartonové desky jsou obecně velké. Jedná se o monolitické prvky, jejichž spoje mohou být obzvláště problematické. Všechny spoje mezi deskami musí být provedeny tak, aby byly zcela rovné a odolné vůči změně velikosti vlivem teplotních změn. Aby bylo zajištěno správné provedení těchto spojů, musí být nejprve použity výztužné pásky. Ty zajišťují, že desky drží pohromadě, ale zároveň umožňují jejich roztažení v důsledku přirozeného roztahování smršťování.

    Tento proces se provádí speciálními bandážemi a páskami, které jsou dostatečně pružné, aby umožnily roztažení desek, a zároveň dostatečně pevné, aby neohrozily kvalitu provedené práce. Bez tohoto kroku se desky samy začnou deformovat, což oslabí a ohrozí celou konstrukci.

    Další velmi důležitou věcí, kterou nelze opomenout, je výskyt plísní a vlhkosti. Pokud spoje mezi deskami zůstanou neutěsněné, ať už z vnější nebo vnitřní strany konstrukce, změny teplot a vlhkosti vedou k tvorbě plísní a ohrožují tak zdraví obyvatel domu a stabilitu konstrukce. Riziko těchto problémů o to je větší, pokud se jedná o plochy s vodovodními nebo kanalizačními trubkami.

    5. Cena bandáže na sádrokarton

    Bandáže a lepící pásky pro sádrokarton stojí zhruba 25 - 75Kč / ks. Metr čtvereční vyztužování sádrokartonových desek nás vyjde na zhruba 40Kč.

    Odborný článek 264
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sádrokarton?

    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton
    9.2
    0

    Radek Horký


    9.4
    0

    DOMAŽLICKÁ MALBA s.r.o.


    9.4
    0

    Stavební práce Pavel Krejčí


    9.4
    0

    Roman Rozsíval


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena