V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sádrokartonové stropy: knauf nebo armstrong?

    Tento článek si přečetlo více než 728+ uživatelů
    Sádrokartonové stropy tedy tzv. podhledy se nejčastěji vyrábějí, když je prostor příliš vysoký a když je tedy třeba snížit jeho výšku. Podhledy jsou také skvělým řešením, když je v místnosti spousta instalací, které je třeba nějak zamaskovat. V neposlední řadě může podhled skrýt poškozené části a nepravidelnosti, které nelze odstranit. Podhledy se provádějí dvěma způsoby: jako pevné - knauf nebo modulární - armstrong.
    Odborný článek 728
    Podhel ve verejnych budovach
    Máme 1007 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    1. Podhledy

    1.1. Kdy a kde se používá podhled?

    Podhledy se nejčastěji instalují ve veřejných budovách. Méně často v rodinných domech. Jejich primárním účelem je skrýt instalační vedení pod stropem, například elektroinstalace, klimatizace nebo ventilace, osvětlení a podobně. Existují případy, kdy je takový strop vyroben výhradně z estetických důvodů - hodně klientů si dnes přeje mít například LED osvětlení. Do podhledu lze schovat i leckteré přístroje, ať už jde o projektor nebo detektor kouře.

    1.2. Proč zvolit sádrokartonový strop?

    Sádrokartonový strop má smysl také tehdy, když je zapotřebí dodatečná tepelná izolace mezipatrové konstrukce; navíc zlepšuje i mezipodlažní zvukovou izolaci. Kromě skvělého funkčního řešení - skrytí instalací, které lze rychle a snadno měnit, přidávat a opravovat bez těžkých stavebních prací, je snížený strop také protipožární bariérou - a zároveň stylovým nebo estetickým řešením pro určitý prostor.

    Klasické využitý podhledu: LED osvětlení
    Klasické využitý podhledu: LED osvětlení

    2. Jak vyrobit sádrokartonový strop?

    Podhledy se vyrábějí suchou montáží ze sádrokartonu, takže se snadno a rychle instalují. Podkonstrukce je obvykle vyrobena z kovových stropních profilů, které musí být namontovány v předepsaných vzdálenostech. Nejprve jsou kotvy připevněny k nosným prvkům stropu a jsou k nim připevněny tzv. C profily. C profily se poté spojí s profily U a v případě potřeby se použijí spojovací prvky. Když je kovová konstrukce připravena, jsou do ní instalovány desky, nejčastěji vyrobeny ze sádry. Vzdálenost mezi fixátory nesmí překročit 17 cm.

    3. Vše o kazetových podhledech Armstrong

    3.1. Výhody podhledů Armstrong

    Podhled Armstrong je nejběžnější volbou pro obchodní domy, otevřené kanceláře a podobná velká a rušná zařízení; v rodinných domech a bytech se nachází pouze výjimečně. Působí totiž dost chladným dojmem.  

    3.2. Nevýhody podhledů Armstrong

    Podhled Armstrong vyžaduje výšku nejméně 25 cm, takže není vhodný pro prostory s nízkým stropem. Další slabinou je, že systém neumožňuje vytvoření vodotěsného povrchu, což znamená, že v případě úniku ze střechy vstupuje voda přímo do konstrukce.

    3.3. Instalace a podhledy Armstrong

    Velkou výhodou stropů Armstrong je, že se skládají z panelů, které lze v případě potřeby v důsledku poruchy nebo výměny jakéhokoli typu instalace jednoduše odstranit a po zásahu vrátit na místo. Místo panelu lze také nainstalovat kontrolní kryt nebo ventilační rozetu. To je také hlavní rozdíl oproti knaufu, které toto neumožňují, protože systém je uzavřen. Právě díky tomuto modulárnímu systému je strop Armstrong tak oblíbenou volbou pro větší a veřejné budovy, které vyžadují pravidelnou údržbu a časté opravy.

    Podhled Armstrong je nejběžnější volbou pro větší nebo veřejné budovy
    Podhled Armstrong je nejběžnější volbou pro větší nebo veřejné budovy

    4. Pevné podhledy Knauf

    4.1. Podkonstrukce pro Knauf

    Každý sádrokartonový strop vyžaduje podkonstrukci, ke které bude připevněn. Může být buď dřevěná nebo z složená z kovových profilů. Podkonstrukce musí být připevněna k nosné desce a při provádění těchto prací je třeba dodržovat veškeré pokyny výrobce. Výrobce určuje nejen typ desek a držáků, ale také konektory, šrouby a další montážní příslušenství.

    4.2. Výhody podhledů Knauf

    Podhled Knauf je ve skutečnosti strop vyrobený ze sádrokartonu. Knauf je nejslavnější společností, která takové stropy vyrábí, ale není jediná. Knauf je nejběžnější volbou pro výrobu sádrokartonových stropů, protože je to nejjednodušší a nejrychlejší způsob uzavření stropů z jakéhokoli materiálu. Na rozdíl od stropu Armstrong vypadá strop vyrobený z knaufu lépe, protože vytváří rovný a jednotný povrch. Knauf není modulární systém, takže síť nebo rám podkonstrukce nejsou na rozdíl od stropu Armstrong viditelné a nepotřebují specifickou výšku. Panely Knauf jsou také lepším zvukovým izolátorem podlahy.

    4.3. Nevýhody podhledů Knauf

    Knauf je dražší než Armstrong, protože se nejedná o modulární systém a jeho údržba nebo případné opravy a výměny budou dražší, protože je třeba jeho velkou část odstranit, abychom se dostali k instalacím. Poté je zapotřebí vše vrátit do původního stavu.

    4.4. Instalace a podhledy Knauf

    LED světla nebo rozety pro klimatizaci a ventilaci se často instalují do podhledů. Tento typ instalace se nazývá „flush“, protože se nachází v jedné rovině. Na rozdíl od podhledu Armstrong umožňuje sádrokartonový strop několik různých typů, tvarů a způsobů instalace osvětlení a světla lze uspořádat podle vašich přání a potřeb, protože síť podpěr nevyžaduje žádná omezení. Světla tak mohou být umístěna jednotlivě nebo ve skupině, ke čtení, práci nebo jako osvětlení okolí. Je však třeba mít na paměti, že opravy nebo úpravy instalací nebo světel nejsou tak snadné jako u stropů Armstrong - strop knauf není modulární, takže panely nelze vyjmout a poté je jednoduše vrátit. Každý zásah do knaufu vyžaduje další vyhlazení a nátěr, čemuž je třeba zabránit výběrem nejkvalitnějších a nejtrvalejších instalací a osvětlení.

    5. Podhledy - cena

    Sádrokartonový strop (což obvykle znamená kauf-strop), stojí asi 600Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro sádrokartonový strop, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také sádrokartonáře a dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 728
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sádrokarton?

    Máme 1007 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1007 realizátorů v oblasti Sádrokarton
    9.7
    0

    Stavební a pece, spol. s r.o.


    9.2
    0

    Erik Hauerland


    9.8
    0

    Petro Popovych


    10
    0

    Zednictví Lhoták


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena