V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sádrokartonové profily pro příčky (dělící zdi)

    Tento článek si přečetlo více než 899+ uživatelů
    Příčky v konstrukci budovy nemají funkci podpěry a slouží pouze k rozdělení prostoru. Proto je lze také montovat nasucho, tedy ze slabších materiálů. Tyto stěny jsou vyrobené ze sádrokartonu nebo sádrokartonových desek. Aby byly pevné a stabilní, mají spodní konstrukci z kovových nebo dřevěných profilů. Desky jsou umístěny na profily na obou stranách, zatímco instalace se dají provést přes střed. Desky a profily se kupují hotové a poté se z nich na místě sestaví příčka.
    Odborný článek 899
    knauf profil
    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    1. Co je potřeba pro dělící zeď?

    Dělící zdi jsou jednoduchým způsobem rozdělení obytného prostoru, tj. oddělení pokojů. Čím snadněji se instalují, tím rychleji je lze v případě potřeby odstranit. K budování příčky jsou kromě samotných panelů a odpovídajících profilů zapotřebí šrouby, podložky, hmoždinky, izolační materiál, spárovací a těsnicí pásky. Před instalací samotných příček jsou na podlaze, stropu a bočních stěnách vyznačeny potřebné rozměry a poloha stěny a také body, ve kterých bude upevněna.

    Profily pro sádrokartonové příčky jsou vyrobeny z kovu (ALU) nebo ze dřeva
    Profily pro sádrokartonové příčky jsou vyrobeny z kovu (ALU) nebo ze dřeva

    2. Profily pro sádrokartonové příčky

    2.1. Profily

    Jakmile je označeno umístění a rozměry dělící stěny, začíná příprava profilu. Profily by měly mít stejnou výšku jako příčka, popř. mohou být zhruba o centimetr nižší. Pokud jsou použity kovové profily, jsou nařezány na požadovanou délku speciálními nůžkami na plech. Spodní a horní části profilů jsou uzavřeny těsnicí páskou. Profily jsou připevněny k podlaze a stropu pomocí šroubů; pokud jsou použity kovové U profily, jsou umístěny v přiměřené vzdálenosti a mezi ně je umístěn C profil.

    2.2. Panely

    Dobře umístěná podkonstrukce je velmi důležitý prvek každé dělící stěny. Když je instalace profilu dokončena a tím je vytvořena struktura dělící stěny, začíná upevňování vnějších panelů. Ty by měly být asi o 1 cm nižší než výška místnosti. Když jsou sádrokartonové panely připraveny, jsou připevněny k profilům pomocí šroubů. Dělicí stěna není z obou stran uzavřena, dokud není umístěna izolace.

    3. Instalace v dělících stěnách

    Pokud instalace potřebují projít dělící stěnou, toto se provádí v následujícím kroku. Instalace jsou umístěny mezi panely, uprostřed stěny, kde jsou C-profily, a otvory pro spínače a zástrčky jsou vyříznuty v panelech na vyznačených místech. Proto je nejlepší určit a označit polohy spínačů a zásuvek předem.

    4. Izolace a utěsnění

    Když jsou dokončeny instalační trubky a elektrická vedení, přichází na řadu zvuková izolace dělící stěny. Obvykle se dělá tzv. měkká izolace, která se pokládá mezi sádrokartonové profily, a slouží jako tepelná a zvuková izolace zároveň. Vzhledem k tomu, že příčky se používají především k rozdělení prostoru, je důležitější, aby byly zvukotěsné než tepelně izolované.

    Nakonec jsou na řadě sádrokartonové panely na druhé straně, které prakticky uzavírají příčku. Vzhledem k tomu, že tento typ dělicí stěny je ve skutečnosti „sendvičem“ dvou vrstev panelů a instalací uprostřed, je velmi důležité, aby všechny prvky byly dobře upevněny. Každá chyba při instalaci vyjde brzy najevo.

    5. Závěrečná úprava příček

    Nakonec je třeba spáry vnějších desek ošetřit spárovací hmotou. Tato hmota se nejprve nanese podél spojů desek a poté přes ni přijdou těsnicí pásky. Pokud se používají samolepicí pásky, postup je obrácený a páska se instaluje jako první. V případě potřeby se spárovací hmota nanáší ve dvou vrstvách. Po zaschnutí je třeba povrch ošetřit a pečlivě přebrousit. Na suché spáry příček se nanese poslední tenká vrstva vyrovnávací hmoty. Nakonec je třeba příčky vygletovat. Po dokončení všech těchto prací je stěna připravena k nanesení požadovaného nátěru (malování).

    Je třeba upozornit, že spárování je třeba dbát na opatrnost, správné ošetření spár v sádrokartonových konstrukcích je skutečně nezbytné. Pokud není vše provedeno správně, mohou se na nové stěně objevit praskliny již za měsíc. Proto je nezbytné dvouvrstvé vyhlazování. Nesmíme zanedbat ani spáry mezi deskami a stěnami. Obvykle se řeší bílým nebo bezbarvým silikonem, takže i když se objeví praskliny, nebudou vidět. 

    Sádrokartonové příčky jsou nakonec ošetřeny finální vrstvou
    Sádrokartonové příčky jsou nakonec ošetřeny finální vrstvou

    Pokud se rozhodnete instalovat dělící zeď, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také sádrokartonáře a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 899
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sádrokarton?

    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1006 realizátorů v oblasti Sádrokarton
    9.5
    0

    Design Povrchy - Miroslav Vlasák


    9.2
    0

    WDMcolours


    9.3
    0

    HraběStav.cz


    9.4
    0

    Rekonstrukce Vinklárek


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena