V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    V dnešní době se už moc nesetkáme s tím, že si někdo postaví celý dům sám. Toto se děje snad jen na venkově, pokud jsou sousedé a příbuzní ochotni přiložit ruku k dílu. Jelikož je kvalita tohoto typu staveb sporná, odborníci jí příliš nedoporučují. Jaké jsou její výhody a jaké nevýhody, pokusíme se vysvětlit v tomto článku.
    Odborný článek 498
    stavba domu
    Máme 1118 realizátorů v oblasti Stavební práce:

    1. Co je to stavba svépomocí?

    Jedná se o velmi široký pojem, proto je třeba jej nejprve zúžit a objasnit. Výstavba svépomocí je proces výstavby domu, kdy investorem je jednotlivec a samotná výstavba probíhá za pomoci příbuzných, sousedů a přátel. To znamená, že se musíte sami podílet na vypracování projektů, získat potřebná povolení, najít dodavatele a řemeslníky a sami s nimi jednat. V konečném důsledku jste zodpovědní za veškeré náklady, bezpečnost a kvalitu. Na náročnější stavební práce jsou najímáni profesionální externí dodavatelé.

    Svépomocná výstavba domu znamená, že investorem je fyzická osoba a výstavba je realizována za pomoci příbuzných nebo sousedů
    Svépomocná výstavba domu znamená, že investorem je fyzická osoba a výstavba je realizována za pomoci příbuzných nebo sousedů

    2. Stavba svépomocí z hlediska zákona

    Stavebním zákonem není tato oblast nijak zvláště definována. §160 odst. 1 stavebního zákona stanoví, že provádět stavbu může jako zhotovitel stavební podnikatel, který při její realizaci zabezpečí odborné vedení provádění stavby stavbyvedoucím, pokud v odstavcích 3 a 4 není stanoveno jinak.

    Pokud se jedná o stavbu rodinného domu pro vlastní potřebu, a máte odborně zpracované projekty, návrhy, veškerou potřebnou dokumentaci, povolení a řešení, nikdo vám nebude bránit, pokud se rozhodnete chopit se práce sami, popř. ruku k dílu přihodí pár přátel. Navíc je známo, že člověk je vždy nejvíce hrdý na to, co vyrobí vlastníma rukama. Pro získání přípojek inženýrských sítí a kolaudačního povolení bude nakonec každopádně nutná odborná kontrola všech provedených prací. V žádném případě nedoporučujeme pouštět se do práce „na černo“, zejména bez stavebního povolení. Pokuty za toto jsou opravdu velké a může se stát, že příslušný úřad nechá vaše stavení celé zbourat.

    3. Stavba svépomocí - ano či ne?

    3.1. Stavba svépomocí - výhody

    Lidé se domnívají, že pokud si dům staví sami, hodně ušetří. Je pravda, že stavba svépomocí vás vyjde o 15 - 20% levněji než stavba na klíč, ale je to vlastně jediná hmatatelná výhoda. Stavba svépomocí má svá úskalí, a není jich málo.

    3.2. Stavba svépomocí - nevýhody

    Stavba svépomocí v tuzemsku upadá, což je vlastně dobrá zpráva, protože je lepší přenechat práci profesionálům. Toto neplatí snad jen pro bungalovy, které se, zvlášť po úpravě zákona z roku 2018. staví o něco více svépomocí.

    Obecně lze říci, že samostatná výstavba se nedoporučuje, protože kvality dosažené organizovanou a profesionální stavbou domu na klíč nelze nikdy dosáhnout. Lidé, které si přizvete, nejsou profesionálové. Možná jsou šikovní a zruční a vědí, jak se některé práce dělají, ale s největší pravděpodobností neznají detaily, které jsou takříkajíc klíčové pro pohodlí a optimální životní podmínky. Pokud se jim „povede“ vyrobit tepelný most nebo špatně nainstalují např. hydroizolaci, následky pocítíte až po nastěhování. Mějte na paměti, že stavební technika i technologie výroby materiálů, způsoby montáže apod. v poslední době hodně pokročily, vše je modernější a lepší než před několika lety, takže pro jednotlivce mimo profesi je jistě těžší toto sledovat a přizpůsobit se.

    Stavba domu svépomocí se nedoporučuje, protože nikdy nedosahuje kvality jako výstavba domu na klíč
    Stavba domu svépomocí může majiteli ušetřit 15 - 20%
    V praxi se stává, že díky příliš velkému množství času, úsilí a chyb se stavba svépomocí ukáže jako experiment, který se majiteli vůbec nevyplatí.

    I když je stavba domu svépomocí o něco levnější, musíte si být vědomi toho, že dozor a organizace práce zabere spoustu času a vyžádá si od vás mnoho úsilí. Měli byste si dobře rozmyslet, zda si můžete dovolit cca 100 hodin intenzivní práce na projektu měsíčně, zda jste dostatečně zruční a máte trpělivost a vůli hledat sousedy, přátele a známé, kteří by mohli provést určité stavební práce, popř. najít externí dodavatele s potřebnými stroji, zařízeními a nářadím pro některé speciální stavební práce.

    4. Stavba svépomocí - cena

    Nakonec vyvstává otázka, kolik by stavba svépomocí vlastně stála? Přesná cena se hodně liší a závisí na konstrukčním systému, složitosti terénu, zvolených materiálech, složitosti konstrukčních detailů a celé řadě dalších záležitostí. Postavit dům v Česku stojí v průměru 1.500.000 až 4.000.000 Kč. Pokud máte čas a odpovídající dovednosti, můžete při stavbě svépomocí ušetřit kolem 150.000 až 400.000Kč. To vše za předpokladu, že se vyhnete chybám, které budou vyžadovat následné opravy a zásahy do konstrukce.

    Pokud se rozhodnete stavět svépomocí můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také architekty a další odborníky, kteří vám rádi poradí a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 498
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební práce?

    Máme 1118 realizátorů v oblasti Stavební práce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1118 realizátorů v oblasti Stavební práce
    9.7
    0

    Alpin Mont Servis, s.r.o.


    9.5
    0

    Stavební firma Jiří Jelínek s.r.o.


    9.4
    0

    David Limberk


    9.5
    0

    FARAMO s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena