V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Vodovodní přípojka není obecně povinná, ale v mnoha případech je vyžadována zákony a předpisy. Například v některých zemích je povinností majitelů nově postavených budov, aby zajistili připojení k veřejné vodovodní síti a splnili tak požadavky na hygienické a zdravotní podmínky pro obyvatele a uživatele těchto budov. V některých případech mohou místní stavební předpisy a zákony vyžadovat, aby objekt měl vodovodní přípojku pro účely hasičské ochrany a bezpečnosti.
    Odborný článek 235
    kanalizacni pripojka
    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér:

    1. Vodovodní přípojka podle účelu

    Podle účelu existují dva typy vodovodních přípojek:

    Trvalé: zajišťují stálou dodávku vody pro domácí, průmyslové a veřejné použití (zalévání, čištění komunikací)

    Dočasné: určené pro dočasné potřeby zásobování vodou - poutě, kulturní akce, přípojky na staveništi apod.

    2. Základní podmínky a postupy pro připojení k vodovodní síti

    2.1 Připojení k vodovodní síti

    Po získání souhlasu s připojením podá žadatel žádost o připojení na veřejný vodovod. Na základě žádosti pak provozovatel (vlastník) veřejného vodovodu provede prohlídku terénu a zaznamená veškeré údaje. Během několika dní nakonec předloží nabídku na připojení k síti. Žadatel a provozovatel uzavřou smlouvu o připojení, dodávce, odběru a způsobu placení.

    2.2. Vodovodní přípojka procházející přes cizí pozemek

    Pokud vodovodní přípojka kříží pozemek, který není ve vlastnictví žadatele, musí žadatel získat souhlas majitele sousedního pozemku s vybudováním a údržbou vodovodní přípojky. Napojení na veřejný vodovod je možné jen, pokud jsou splněny všechny legislativní podmínky.

    Připojovaná nemovitost musí mít odpovídající systém likvidace odpadních a dešťových vod v souladu s právními předpisy.
    01.jpg
    Vodovodní potrubí

    3. Realizace vodovodní přípojky

    3.1. Části vodovodu

    Vodovodní přípojka je spojení mezi vodovodní sítí a konkrétním objektem (např. bytem, domem, průmyslovou budovou), které slouží k dodávání vody z veřejného vodovodu do tohoto objektu. Přípojka bývá realizována pomocí trubek a potrubních součástí, které jsou zapojeny do hlavního vodovodního řadu a vedou vodu až k domovnímu vodoměru. Připojení na vodovodní síť a výstavba vodovodní přípojky vyžaduje většinou povolení od místního vodohospodářského úřadu. 

    3.2 Výkop šachty pro vodovodní přípojku

    Napojení na vodovodní přípojku je podmíněno odvedením splaškových a meteorických vod v objektu. Vybuduje se stavební jáma o hloubce cca 120 cm; všechny hlubší výkopy se provedou tak, aby nedošlo k propadnutí bočních vrstev zeminy. Použijí se prefabrikované stěny, které jsou uspořádány ve směru vnitřního tření zeminy. Při horním okraji výkopu je nutné zajistit prostor o šířce cca 100 cm.

    Výkop pro potrubí musí být široký 40 cm a hluboký nejméně 120 cm. Jeho dno musí být vyplněno pískem o zrnitosti 0 až 4 mm, vrstva písku by měla být přibližně 10 cm.

    3.3 Pokládka vodovodního potrubí

    Potrubí musí být položeno v přímém směru, při jakékoliv změně vodorovného nebo svislého směru musí být poloměr minimálně 1 m. U standardních přípojek musí mít otvory ve stěnách a základech minimální průměr 10 cm. Na konci instalačních prací a po dokončení tlakové zkoušky musí být potrubí zasypáno pískem ve vrstvách silných 40 cm.

    02.jpg

    Rozvod vodovodního potrubí v domě

    4. Vodovodní přípojka - cena

    Cena vodovodní přípojky se může lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou lokalita, velikost a délka přípojky, použitý materiál, náklady na práci a další.

    V České republice mohou být ceny vodovodních přípojek poměrně vysoké a závisí na místních podmínkách. Obecně platí, že cena se může pohybovat v rozmezí od několika tisíc až 20.000Kč.

    Při instalaci nové vodovodní přípojky je třeba zohlednit také náklady na projektovou dokumentaci, stavební povolení a další poplatky spojené s vodovodním připojením.

    Odborný článek 235
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Instalatér?

    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 570 realizátorů v oblasti Instalatér
    9.4
    0

    MitoTech


    9.2
    0

    Instalaterství-topenářství Hájek


    9.7
    0

    Jurášek, spol. s.r.o.


    9.4
    0

    SINGO, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena