V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Výměna střešní krytiny: kdy je nutná rekonstrukce střechy?

    Pokud je střecha na vašem domě starší než 30 let, i když nevypadá opotřebovaně a zchátrale, je třeba vyměnit střešní krytinu, doplnit hydro a tepelnou izolaci, opravit okapy a provést další nezbytné pokrývačské a klempířské práce. Pokud budete s výměnou střechy čekat příliš dlouho, může dojít k trvalému poškození dřevěné konstrukce střechy, což výrazně zvýší náklady na opravu. Když se domy stavěly před několika desetiletími, byl výběr materiálů a technologií mnohem omezenější, zejména pokud jde o zateplení. Nezapomeňte, že téměř 30% všech energetických ztrát v nevhodně postavené budově připadá na střechu.
    Odborný článek 265
    vymena stresni krytiny
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    1. Výměna střešní krytiny

    1.1 Typy střešních krytin a jejich výměna

    Dřevěnou konstrukci staré střechy lze zachránit, pokud je ještě v dobrém stavu. V současné době se obvykle používá odvětrávaná střecha, kde se nad krokvemi a trámy umísťují latě a kontralatě, které vytvářejí vzduchový kanál. V závislosti na nosnosti konstrukce můžete volit například mezi lehkým plechem, klasickými taškami nebo tegolou.

    1.2 Rekonstrukce střechy - kdy ji provést?

    Je jen otázkou času, kdy bude nutné provést opravu střechy. Pokud dojde k menšímu poškození, obvykle stačí jen vyměnit tašky nebo oplechování. Každých 20 až 30 let je však čas na výměnu střechy celé. Jedním z nejnebezpečnějších příznaků jsou samozřejmě netěsnosti uvnitř budovy, mechy, lišejníky, odpadající tašky apod. Pokud zatéká do interiéru, v „čudu“ bude i hydroizolace.

    Pokud střechou zatéká, je rekonstrukce nevyhnutelná a nelze ji odkládat.

    2. Výměna střešní krytiny

    2.1 Střešní krytina: měl by být zvolen stejný materiál?

    Mnoho lidí řeší dilema, jakou střešní krytinu zvolit. Pokud vám ta stávající slouží již několik desítek let a vizuálně ladí s fasádou domu, doporučujeme zvolit stejnou. Pokud se stávající materiál příliš rychle opotřeboval nebo se jedná o zastaralý materiál, který se již ve stavebnictví nepoužívá, pak se podívejte po něčem novém.

    2.2 Výměna střešní krytiny 

    Při výběru střešní krytiny je třeba zvážit několik faktorů:

    Sklon a pevnost: Sklon střechy je nejdůležitějším kritériem při výběru nové krytiny, protože ne všechny materiály jsou vhodné pro všechny sklony. V praxi je pro všechny sklony vhodný pouze plech, zatímco tašky jsou použitelné pro sklony od 18° do 45°.

    Trvanlivost: různé střešní krytiny mají různou trvanlivost, a pokud chcete, aby vám střecha dobře sloužila 30 - 40 let, musíte zvolit obzvláště odolný materiál. Zeptejte se dodavatelů nebo výrobců na trvanlivost jednotlivých střešních krytin a jejich odolnost vůči povětrnostním vlivům a na záruky, které poskytují.

    Estetika: stejně jako je důležitý vzhled domu, je důležitý i vzhled střechy. Zvolte tak materiál, který je mimo jiné esteticky a stylově vhodný a tvoří harmonický celek se zbytkem stavby a okolní zástavby.

    Cena: Cena je pochopitelně jedním z rozhodujících kritérií při výběru střešní krytiny. Bez ohledu na to, co hledáte a co se vám líbí, mějte na paměti, že se jedná o investici na několik desetiletí a že se vám rozhodně nevyplatí šetřit a být přinucen měnit krytinu za 5 let.

    01.jpg
    Střešní krytina by se měla měnit každých 20 až 30 let. 

    3. Obnova střešní krytiny a typy materiálů

    3.1 Beton

    Přestože jsou betonové střechy většinou spojovány s minulostí, používají se i dnes. Největší výhodou betonové střešní krytiny je její mimořádná odolnost vůči povětrnostním vlivům, požáru a prakticky nulová absorpce vody. Jejich nevýhodou je hmotnost - beton je těžký materiál, což v praxi znamená, že tento typ krytiny nelze umístit na každý dům. 

    Betonová střecha se snadno realizuje, a proto se rychle vyměňuje a opravuje. Betonové střešní tašky mají obvykle obdélníkový nebo čtvercový tvar.

    3.2 Taška

    Cihlová taška je stále jednou z nejoblíbenějších střešních krytin. Důvodem je příznivý poměr kvality a ceny, protože se jedná o velmi odolnou a pevnou střešní krytinu za relativně přijatelnou cenu. Kromě toho dnes najdete tašky v různých barvách, od typické cihlově červené, přes oranžovou až po odstíny hnědé. Kromě toho, že jsou dlaždice ekologicky šetrné, jsou také nehořlavé a vodotěsné. Kromě široké škály barev jsou k dispozici také různé tvary a systémy pokládky vhodné pro všechny sklony.

    3.3 Dřevěné šindele

    Dřevo je v Česku tradičním a místně dostupným stavebním materiálem. Úzká břitovitá deska položená na střechu se nazývá šindel. V dnešní době je takové použití dřeva vzácné, protože není tak odolné vůči povětrnostním vlivům, a navíc je taková krytina drahá. Dřevěné střechy jsou však nesmírně krásné a nadčasově elegantní. Působí dojmem útulnosti a tepla...často až pohádkově. Šindele vydrží několik desetiletí, ale vyžadují náročnou údržbu a pravidelné opravy.

    3.4 Plech

    Největší výhodou plechové krytiny je samozřejmě její dlouhá životnost a odolnost. Je prakticky nezničitelná. K dispozici je mnoho variant, obvykle je vyrobena z hliníku. Často je vlnitá, jelikož z ní dobře odtéká voda. Plech lze položit na všechny sklony střechy! Některé typy kovů lze použít nejen na střechu, ale i na fasádu. Další výhodou plechové krytiny je relativně lehká, takže nepotřebuje masivní nosnou konstrukci - je vhodná i pro dřevostavby a třeba stodoly nebo přístřešky.

    Nevýhodou kovové střechy je, že je ze všech střešních krytin nejdražší.

    3.5 Zelená střecha

    Pokud chcete být obzvláště šetrní k životnímu prostředí a energeticky úsporní, je pro vás zelená střecha tou správnou volbou. Je na ní vysázena vegetace. V závislosti na typu konstrukce může být vegetace poměrně nízká (např. mechy a lišejníky) nebo o něco vyšší (např. nižší trvalky a tráva). Na střeše mohou být vysazeny i některé druhy keřů a stromků. Zelená střecha slouží jako další izolační vrstva a je vhodná i do městského prostředí. V zásadě se doporučuje na zelené střeše vysazovat nenáročnou zeleň.

    4. Obnova střechy: která část roku je ideální?

    Výměna střešní krytiny se doporučuje v teplejších a sušších měsících. Výměna střešní krytiny zpravidla trvá několik dní. Přestože je odhalená střešní konstrukce chráněna a zabezpečena kvalitními fóliemi, je důležité zvolit měsíce s nejmenším množstvím srážek.

    5. Cena

    Cena střešní krytiny závisí především na použitém materiálu, typu nebo sklonu střechy (plochá, šikmá nebo strmá), na velikosti plochy, konstrukci, členitosti a samozřejmě na pokrývači a dodavateli. Celkové náklady budou záviset také na tom, zda se jedná o novou střechu, nebo o rekonstrukci, která je samozřejmě dražší, protože zahrnuje také odstranění stávající krytiny a její odvoz.

    Cena střešní krytiny z vlnitého plechu je přibližně 350Kč /m2. Náklady na zhotovení klasické střechy se všemi tesařskými, klempířskými a pokrývačskými pracemi, jakož i na nákup a montáž plechové krytiny se pohybují kolem 2000Kč za m2.

    02.jpg
    Kovová střešní krytina je prakticky nezničitelná
    Odborný článek 265
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Střešní krytina?

    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina
    9.2
    0

    HPStřechy construction s.r.o.


    9.6
    0

    Radim Přibyl - Kompakt


    9.5
    0

    TECHNIHOR s.r.o.


    9.6
    0

    Modesto green s. r. o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena