V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Střešní taška: bitumenová střešní krytina nebo bitumenové šindele

    Tento článek si přečetlo více než 671+ uživatelů
    Bitumenová střešní taška, bitumenové šindele nebo italsky „tegola“ jsou komerční názvy téhož materiálu, který se stále více používá k pokrytí různých druhů budov. Bitumenová taška je vhodná zejména na zakrytí menších pomocných objektů. Na klasické střechy se používá jen výjimečně. Bitumen, který je základním prvkem tohoto materiálu, je směsí přírodních a uměle vytvořených uhlovodíkových sloučenin.
    Odborný článek 671
    bitumen
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    1. Bitumenová střešní krytina

    1.1. Bitumen

    Bitumen je černá, vodotěsná, hustá tekutina. Přírodní živice je vytvořena z částic dávno vyhynulých organismů, které se za tisíce let změnily na bitumen nebo na ropu (surovou naftu). Bitumen se od ropy zpravidla odděluje frakční destilací. Bitumenové šindele se vyrábí z bitumenu, vrstvy skelné vlny a minerálního kameniva. V přírodě není mnoho živičných zdrojů, ale je možné je získat separačním procesem z ropy.

    1.2. Historie bitumenu

    Bitumenové šindele se začaly používat jako krytina počátkem minulého století. Byly běžné hlavně na plochých střechách nebo střechách s velmi nízkým sklonem. Po druhé světové válce se začaly vyrábět bitumenové střešní tašky. Zpočátku byly nekvalitní, ale velmi levné, takže se většinou používaly na pokrytí pomocných objektů jako byly stáje a seníky; postupem času se však kvalita a vlastnosti zlepšovali, takže bitumenové tašky jsou dnes přijatelným materiálem i na pokrytí domů. I když se bitumenové prvky stále používají spíše na zakrytí menších objektů, dnes není neobvyklá ani jako střešní krytina na domech.

    2. Bitumenová střešní krytina - výhody

    Největší výhodou bitumenové střešní krytiny je její nízká hmotnost, váží totiž pouze 3 kg / m2, takže je vhodná na všechny typy staveb: dům, přístřešek, altán, stodola nebo garáž. Může být také umístěna na různé tvary střech, s různými sklony, od 3° do 90°, ale může být použita i na pokrytí nerovného povrchu. Bitumenové šindele jsou také odolné vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, mechanickému poškození a mají dlouhou životnost. Dnes se vyrábí v různých tvarech jako jsou bobrovka (plochá taška, která se klade ve dvou vrstvách), obdélníkový či polygonální tvar… Jsou k mání v různých rozměrech a barvách (nejčastěji červené, zelené a hnědé), které časem nevyblednou. Umístění tegoly na střechu je navíc jednoduché, umožňuje snadnou a rychlou práci. A v neposlední řadě musíme zmínit, že je cena tohoto materiálu velmi nízká.

    3. Pokládka (instalování, montáž) bitumenové střešní krytiny

    První věc, kterou musíte udělat před instalací bitumenu, je zkontrolovat, zda je povrch střechy zcela suchý. Pokud je to tak, nejprve třeba instalovat podkladové pásy, na které se kladou šindele, přičemž se přečnívající prvky pásů i šindele jednoduše odříznou. Tegola může být položena přímo na dřevěné bednění, spojovací desky nebo dřevotřískovou desku. Hřebíky se přibíjí přímo k podkladu. Vhodné jsou měděné, pozinkované nebo hliníkové hřebíky dlouhé asi 2 cm - 3 cm, s obzvlášť širokou hlavou. Okraje krovu, hřebeny a okapy se vyhotovují speciálně navrženými prvky, které se však dají bez problému sehnat.

    Bitumenová střešní krytina se dá velmi snadno namontovat
    Bitumenová střešní krytina se dá velmi snadno namontovat

    4. Bitumenová střešní krytina - cena m2

    Cena závisí nejvíce na podkladu, který může být z PVC nebo kartonu, na tloušťce bitumenu, druhu nátěru, velikosti, tvaru a samozřejmě na výrobci. Kolik může stát bitumenový šindel? Zhruba 240 – 300Kč / m2.

    Další informace o cenách naleznete v naší kalkulačce.

    Pokud se rozhodnete pro stavbu nebo rekonstrukci střechy můžete nás kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

     

    Odborný článek 671
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Střešní krytina?

    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina
    9.7
    0

    PARIO s.r.o.


    9.4
    0

    Jan Zabloudil STŘECHY - ZET


    9.5
    0

    Martin Leitgeb


    9.7
    0

    Střechy Dvořák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena