V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Betonové tašky, betonové střešní krytiny

    Betonová taška je díky svým jedinečným výhodám velmi oblíbenou střešní krytinou. V tomto článku se dočtete o výhodách a nevýhodách betonových tašek, které vám snad pomohou při správném rozhodování o koupi střešní krytiny.
    Odborný článek 371
    betonove sindele
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    1. Jak se betonová taška vyrábí?

    Betonové tašky se vyrábějí ze směsi písku, vody a pojiva. Kvalita betonu závisí především na kvalitě cementu, zrnitosti písku a množství přidané vody.

    Nejdůležitější je při míchání hmoty určit správný poměr složek, protože jen tak může být beton dostatečně pevný.

    Do betonové hmoty se přidávají speciální přísady, které zvyšují její odolnost vůči vnějším vlivům. Betonové tašky se vyrábějí ve výrobním závodě lisováním betonové hmoty do forem pod vysokým tlakem. Tím se získá vhodný tvar tašek. Ty jsou poté ošetřeny dodatečnou povrchovou ochranou. Betonová taška vysychá do správné tvrdosti přibližně 28 dní.

    2. Betonová taška - výhody

    Betonová střešní krytina je známá především svou vysokou tvrdostí a nosností. Beton je mimořádně odolný a trvanlivý materiál, proto střecha pokrytá betonovými taškami dosahuje také dlouhé životnosti. Betonové tašky jsou odolné vůči negativním povětrnostním vlivům, UV záření, kyselinám a mechanickému poškození. Kromě toho jsou tašky nehořlavé a mají vynikající tepelně izolační vlastnosti. Betonové tašky lze použít pro střechy se sklonem od 20° do 45°.

    Hmotnost betonové tašky je přibližně 45 kg/m2, což je srovnatelné s hmotností běžné cihlové tašky. Další výhodou je, že tento typ střešní krytiny je stabilnější ve větru. Dnešní konstrukce jsou plánovány tak, aby odolávaly výrazně vyššímu zatížení (hmotnost střechy, sníh, vítr, kroupy).

    3. Betonová taška - nevýhody

    Beton je náchylný k řadě problémů, včetně zarůstání mechem a výkvětu, které mohou při nesprávné údržbě výrazně zkrátit životnost celé střechy.

    3.1 Tvorba vápenných výkvětů

    Bílé usazeniny způsobené uhličitanem vápenatým se vyskytují na všech betonových výrobcích používaných ve stavebnictví. Ve skutečnosti to často vypadá, jako by beton vybledl, ale ve skutečnosti je výkvět výsledkem rozpouštění soli působením vody nebo vlhkosti obsažené v betonu. Ke vzniku eflorescencí může dojít také v důsledku vystavení tašek vlhkému počasí, zejména v zimě, kdy beton pomalu vysychá. Problém je častější u nově položených tašek než u těch položených před rokem nebo dvěma. Pokud se výkvěty (usazeniny) neobjeví v prvním roce, je nepravděpodobné, že by se objevily v následujících letech.

    Přirozené procesy vysychání (letní teplo) odstraňují výkvěty. Toto přirozené odstranění obnovuje původní barvu střešních tašek, vodotěsnost a pevnost výrobků. Ve většině případů se jedná spíše o vizuální problém než o něco vážného, čeho by bylo třeba se obávat.

    01.jpg
    Beton je mimořádně odolný a trvanlivý materiál, proto má střecha pokrytá betonovými taškami dlouhou životnost

    3.2 Změna barvy tašek 

    Dalším vizuálním problémem je způsob, jakým teplo působí na betonové tašky. Čím tmavší je taška, tím více tepla absorbuje. Změna barvy betonových tašek může přispět ke zkrácení životnosti střechy.

    3.3 Praskání tašek

    Prasknutí nebo rozbití betonových tašek může být způsobeno nárazem předmětů (větve, odlétávající předměty při silném větru, kroupy...). Zvláštní pozornost je třeba věnovat strmým částem střechy, zejména pod okenními otvory, protože tašky mohly být poškozeny žebříkem, který se o ně opíral při montáži.

    3.4 Vlhkost

    Půdní prostory mohou být vlhké. Příčinou jsou obvykle rozbité nebo prasklé betonové střešní tašky, kterými prosakuje dešťová voda. Je nutné pravidelně kontrolovat, zda nedochází k netěsnostem betonových tašek, které by mohly způsobit poškození střešní konstrukce a stropu vlhkostí. Je třeba zkontrolovat spodní stranu tašek, zda jsou suché. Vlhkost může vznikat také v důsledku kondenzace vodní páry.

    3.5 Mechový porost

    Pokud jsou betonové tašky porostlé mechem, ovlivňuje to volný odtok vody ze střechy. Existují střešní krytiny, kterým mech nevadí, ale jsou střechy, kde mech může způsobovat problémy. Proto je třeba růst mechu sledovat.

    4. Betonová taška - správná údržba

    Stav střechy a střešní krytiny je nutné nejen sledovat, ale je dobré si čas od času najmout odborníky, kteří se o ni budou řádně starat. Základní opravy nebo čištění tašek je třeba provádět správným způsobem. Betonové střešní tašky samozřejmě nemusíte kontrolovat každý den. Ve skutečnosti to stačí udělat dvakrát ročně v ročních obdobích, která by mohla tašky nejvíce ovlivnit nebo poškodit.

    4.1 Nedoporučuje se používat vysokotlaký čistič!

    Podle provedeného výzkumu se k odstraňování mechu a jiných nečistot z betonových střešních tašek nedoporučuje používat vysokotlaký čistič. Důvodem je skutečnost, že betonové tašky absorbují vodu, což může vést k erozi nebo praskání. Důležité je vědět, že mech nepoškozuje betonové tašky tolik jako některé agresivní chemické abrazivní prostředky. Dokonce se zdá, že dodává střeše atraktivní jedinečný vzhled.

    4.2 Odstraňování mechu ručně

    Lze to provést, ale šetrně. Mech a jiné nečistoty z tašek neseškrabujte, protože by mohlo dojít k jejich poškození nebo dokonce rozbití. To by pak znamenalo neustálé opravy a opakované odstraňování mechu.

    4.3 Chemické odstraňování mechu

    Chemické odstranění mechu je účinným řešením, ale musíte si najmout profesionála. Je však třeba upozornit, že chemické látky, které působí na mech, mají škodlivé účinky na ostatní živé tvory včetně člověka, proto je třeba s nimi zacházet opatrně.

    4.4 Měděný drát

    Dlouhodobějším řešením je použití měděného drátu. Ten se připevňuje na betonové střešní tašky, aby se zabránilo růstu mechu. Někomu se to může zdát překvapivé, ale jedná se o jednoduchý chemický proces - měď při dešti oxiduje a uvolňuje síran měďnatý, který brání růstu mechů.

    4.5 Pravidelné čištění okapů

    Kdykoli je to možné, odstraňte z okapů listí a jiné nečistoty. Zabráníte tak stagnaci vody a předejdete poškození betonových tašek.

    5. Trvanlivost betonové tašky

    Průměrná životnost betonové tašky je podle údajů výrobců přibližně 30 let. V praxi se však ukázalo, že tento typ tašek může při správné údržbě vydržet nejméně 60 let! V úvahu je třeba vzít také podmínky prostředí. V oblastech s velmi extrémními povětrnostními podmínkami, jako je silný vítr nebo krupobití, je třeba věnovat stavu betonových střešních tašek větší pozornost.

    6. Betonová taška - cena

    Kolik betonová taška stojí, závisí na typu nebo sklonu střechy, značce betonu, ale také na výrobci nebo dodavateli. Betonové tašky jsou vhodné pro střechy se sklonem od 17° do 67°. Při rekonstrukci střechy je kromě pokládky nové střešní krytiny nutné připočítat také náklady na demontáž a odstranění stávající krytiny. Cena betonových tašek se pohybuje kolem 25Kč /m2.

    02.jpg
    Chemické odstraňování mechu je účinným řešením, ale musíte si najmout profesionála

     

    Odborný článek 371
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Střešní krytina?

    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina
    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    9.6
    0

    Stavební klempířství Liberec s.r.o.


    9.3
    0

    Střechy LIPA s.r.o.


    9.5
    0

    Střechy Junek


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena