V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Plexisklo - cena, vlastnosti a použití akrylového skla

    Tento článek si přečetlo více než 1271+ uživatelů
    Plexisklo je hovorový termín převzatý z anglického jazyka pro akrylový plast (Polymethylmethakrylát - PMMA). Existuje mnohem více komerčních názvů, i když všechny znamenají totéž. Tento moderní materiál lze použít k různým účelům. Plexisklo nebo akryl se dnes nachází všude, dokonce i na stavbách, kde se běžně používají jako náhrada skla. Transparentní střešní krytina se stává stále oblíbenější volbou a plexisklo je pro toto skvělé řešení.
    Odborný článek 1271
    Plexisklo
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    1. Plexisklo (akrylové sklo) - vlastnosti a údržba

    1.1. Akrylové sklo - vlastnosti

    Akrylové sklo je termoplastický materiál, který se kromě průhlednosti vyznačuje nízkou hmotností a vysokou odolností proti nárazům, poškození a praskání. Díky těmto vlastnostem se plexisklo používá hlavně jako náhrada za běžné sklo. Ve srovnání se sklem je akrylát odolnější, pružnější a snáze tvarovatelný, navíc je kvůli specifickým polymerům skoro nerozbitný.

    Akrylové sklo se skvěle hodí jako střešní krytina nebo přístřešek
    Akrylové sklo se skvěle hodí jako střešní krytina nebo přístřešek

    Panely z plexiskla jsou velmi odolné proti UV záření, pevné a nejsou citlivé na změny počasí. Panely jsou také materiálem šetrným k životnímu prostředí, jelikož při zahřívání neuvolňují do ovzduší škodlivé látky. Kromě toho jsou vynikajícím tepelným izolátorem.

    1.2. Údržba plexiskla

    Ačkoli je akrylát velmi odolný materiál, ostrý předmět ho může poškrábat. Kvůli tomu je plexisklo v obchodě chráněno fólií, která je odstraněna ihned po instalaci. Existují panely z plexiskla, jejichž jedna strana je navíc chráněna před poškrábáním. Plexisklo je materiál, který se snadno udržuje. Lze jej čistit saponátem, ale je třeba se vyhnout abrazivním kapalinám, jako je například aceton. Existují také speciální prostředky pro čištění desek z plexiskla, které se často používají např. pro profesionální čistění plexiskla na hokejových helmách.

    2. Plexisklo ve stavebnictví

    Ve stavebnictví lze plexisklo použít k různým účelům. Ačkoli je jeho použití známé hlavně z jiných průmyslových odvětví, od automobilového průmyslu, konstrukce skleníků, až po výrobu akvárií a fotorámečků, je stále častější i ve stavebnictví.

    2.1. Průhledná střešní krytina a akrylový přístřešek

    Plexisklové panely se nejčastěji používají jako průhledná střecha k zakrytí teras, verand, přístřešků, pergol, zimních zahrad, skleníků a dalších přípojek nebo rozšíření obytných budov. Průhledná střešní krytina umožňuje kvalitní osvětlení místnosti a další energii v zimě. Střecha je pokryta deskami určitých rozměrů, které mají na koncích drážky.

    2.2. Nábytek z plexiskla

    Plexisklo lze také použít pro výbavu domácnosti. Může být použit se sanitární keramikou jako například jako doplněk k vaně nebo sprchám, pro různé skříně, zábradlí schodiště a mnoho dalšího Plexisklo se stále více používá v interiérovém designu v kombinaci s LED osvětlením.

    2.3. Fasáda z plexiskla

    Zejména ve veřejných budovách jej lze použít jako finální vrstvu fasády. K tomu se používají panely z plexiskla. Jedná se o výstřední, pokrokovou, odvážnou a moderní fasádu budovy.

    3. Plexisklo na míru - pořízení, typy, zpracování

    3.1. Plexisklo - druhy

    Plexisklo může být bílé, matné nebo průhledné, ale také v různých barvách. Nejčastěji se používá průhledné akrylové sklo, které se používá jako náhrada za klasické sklo. Samozřejmě existují i ​​průhledné nebo zcela neprůhledné barevné varianty a přírodní odstíny. K dispozici jsou např:

    • průhledné plexisklo

    • modré plexisklo

    • zelené plexisklo

    • žluté plexisklo

    • oranžové plexisklo

    • červené plexisklo

    • hnědé plexisklo

    • fialové plexisklo

    • bílé plexisklo

    • černé plexisklo

    3.2. Plexisklo - tloušťka

    Akrylové sklo je k dispozici v různých tloušťkách od 2 do 30 mm. Samozřejmě, v závislosti na tloušťce, se cena a váha zpracování také velmi liší:

    • tloušťka 2 mm

    • tloušťka 3 mm

    • tloušťka 4 mm

    • tloušťka 6 mm

    • tloušťka 8 mm

    • tloušťka 10 mm

    • tloušťka 15 mm

    • tloušťka 20 mm

    • tloušťka 25 mm

    • tloušťka 30 mm

    3.3. Plexisklo - rozměry

    Plexisklo lze obvykle zakoupit v panelech nebo lištách různých průměrů a různých velikostí. Panely jsou k dispozici v různých rozměrech, většinou do 150x300 cm. Poskytovatelé samozřejmě nabízejí plexiskla různých přizpůsobivých rozměrů. Nejběžnější formáty panelů jsou:

    • 50x50 cm

    • 50x100 cm

    • 50x200 cm

    • 100 x 100 cm

    • 100x200 cm

    3.4. Zpracování, gravírování a ohýbání plexiskla

    Mnoho dodavatelů zajišťuje řezání plexiskla do tvarů podle vašeho výběru pro nápisy, dekorace a podobně. Plexisklo o menší tloušťce (do přibližně 10 mm) lze také řezat laserem, takže lze získat různé vzory a otvory. Přesnost nebo tolerance řezání z plexiskla je mezi 0,5–1 mm.

    Kromě řezání je plexisklo možné i ohýbat a to je užitečné zejména pro nábytek a kancelářské vybavení.

    Gravírování plexiskla se běžně používá pro výrobu jmenovek, informačních tabulí a podobných grafických štítků.

    4. Plexisklo, cena za m2

    Cena plexiskla závisí hlavně na jeho tloušťce: cena se pohybuje od přibližně 250Kč za tloušťku 2 mm do 1800Kč za průhlednou desku o tloušťce 30 mm. Cena závisí také na objednaném množství a  způsobu zpracování plexiskla.

    Pokud se rozhodnete pro plexisklo, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také uchazeče a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1271
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Střešní krytina?

    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina
    9.6
    0

    LÖW - střechy, s.r.o.


    9.7
    0

    Pokrývačství Michal Packan


    9.8
    0

    Rastislav Herák


    9.5
    0

    Miloš Lejske Pokrývačství


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena