V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Střešní krytina podle sklonu střechy

    Střešní krytina je poslední, ochrannou vrstvou každého domu a jejím úkolem je zabránit mechanickému poškození ostatních vrstev střechy, pronikání vody, větru a teplotě. Na trhu existuje široká škála střešních krytin, z nichž každá je vhodná pro určité povětrnostní podmínky, tvar a sklon střechy. V tomto článku se budeme zabývat střešními krytinami rozdělenými podle sklonu střechy.
    Odborný článek 266
    stresni krytina
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    1. Rozdělení střech podle sklonu

    Střechy se obecně dělí do tří skupin podle sklonu: ploché, šikmé a strmé. Jak již název napovídá, první skupina střech je plochá a má sklon menší než 5°. Do skupiny šikmých střech patří střechy se sklonem od 5° do 30°. Pokud má střecha sklon větší než 30°, je klasifikována jako strmá.

    Toto dělení je pouze jedno ze základních, existují samozřejmě i další dělení, např. podle tvaru. Střechy mohou mít různé tvary a designy, které se liší v závislosti na klimatických podmínkách, architektonickém stylu, osobních preferencích a místních stavebních tradicích. Zde je několik běžných typů tvarů střech:

    1. Sedlová střecha: Je to nejběžnější typ střechy. Má tvar dvojitého svahu a vytváří trojúhelníkovou střešní plochu.
    2. Pultová střecha: Jedná se o jednostrannou střechu, která má sklon jen na jedné straně. Tento typ střechy je často používán na moderních budovách.
    3. Pultová střecha se sklonem: Podobná pultové střeše, ale s proměnným sklonem. Tento typ střechy může mít sklon na obou stranách, přičemž jeden sklon může být prudší než druhý.
    4. Mansardová střecha: Tato střecha má dva sklony, přičemž spodní část je prudší než horní část. Mansardové střechy umožňují využití podkroví jako obytného prostoru.
    5. Valbová střecha: Valbová střecha má čtyři sklony směřující k jednomu bodu, který je obvykle kulatý nebo může mít tvar hranolu.
    6. Štítová střecha: Tento typ střechy je charakteristický výrazným štítem, který se nachází na koncích budovy. Štítové střechy jsou často viděny na tradičních a historických domovech.
    7. Kónická střecha: Jedná se o kuželovitou střechu, která směřuje vzhůru až ke špičce. Je často viděna na věžích, kaplích nebo historických budovách.
    8. Plochá střecha: Ploché střechy mají minimální sklon a jsou často používány na moderních budovách. Mohou sloužit jako užitkové prostory nebo terasy.
      01.jpg
      Střechy se sklonem do 60° lze velmi snadno pokrýt obyčejnými taškami

       

    2. Jaká střešní krytina je vhodná pro různé sklony střech?

    2.1 Ploché střechy (2° - 5°)

    U plochých střech je vzhledem k výrazně pomalejšímu odtoku vody nutné použít krytinu, která účinně zadrží a odpuzuje meteorickou vodu, aby nepronikala do hlubších vrstev střešní konstrukce. Střešní krytina, která pokrývá plochou střechu, se musí skládat z několika samostatných prvků. U takových střech jsou problematické spoje mezi jednotlivými díly, protože v těchto místech se dlouhodobě zadržuje meteorická voda a je zde větší možnost podmáčení střechy. Pro takové minimální sklony se doporučuje plechová krytina - může to být trapézový nebo vlnitý plech.

    2.1.1. Bitumenová střešní krytina

    Velmi častou volbou pro plochou střechu je bitumenová krytina (svařované bitumenové pásy), pokrytá přírodní břidlicí nebo kamennou drtí, která prodlužuje její životnost a chrání ji před UV zářením. Bitumenová krytina je jedním z mála typů střešní krytiny, která je vhodná pro všechny typy sklonů, takže ji lze použít jak na plochých, tak na strmých střechách. Bitumen je černá lepivá hmota, která se vyznačuje vynikající odolností proti vodě. Ploché střechy jsou typické pro novostavby a jsou vhodné pro oblasti s nižším ročním úhrnem srážek a sněhu. Důvodem je pomalejší odtok meteorické vody a v důsledku toho možné přetečení.

    2.1.2. Plechová střešní krytina

    Plechová krytina se doporučuje i pro střechy s minimálním sklonem. Plechovou krytinu, stejně jako bitumenovou krytinu, lze použít k pokrytí střech se sklonem 6° a více a dokonce i k pokrytí nejstrmějších střech se sklonem až 90°. Plechová krytina může být vyrobena z měděného nebo pozinkovaného plechu. Můžete si vybrat mezi zcela plochou, trapézovou nebo vlnitou plechovou krytinou.

    03.jpg
    U plochých střech je vzhledem k výrazně pomalejšímu odtoku vody nutné použít střešní krytinu, která bude účinně odvádět meteorickou vodu tak, aby nepronikala do hlubších vrstev konstrukce

    2.2. Šikmé střechy (5° - 30°)

    Pro šikmé střechy se sklonem větším než 5° je nejvhodnější plechová krytina ve formě tašek. Na střechy se sklonem větším než 10° lze již instalovat plechovou krytinu. Střechy se sklonem větším než 20° lze pokrýt taškami. Na střechách se sklonem 20° až 45° se používá betonová krytina. Vláknocementová krytina je vhodná pro střechy se sklonem 15° a více.

    2.2.1. Tašky

    Nejčastěji používaným typem střešní krytiny jsou tašky, protože většina tradičních střech má sklon mezi 30° a 40°. Pro pokrytí střech se sklonem do 60° lze použít tašky typu bobrovka, je však třeba dbát na způsob pokládky. Střešní krytina bobrovka může být jednoduchá nebo dvojitá (vločková nebo korunová). Například při korunové pokládce je každá druhá řada tašek připevněna k hornímu okraji první řady. 

    2.2.2 Vláknocementová krytina

    Vláknocementová střešní krytina se vyznačuje nízkou hmotností. Tento typ střechy je mnohem lehčí než střecha pokrytá taškami. Taková krytina je vhodná pro střechy se sklonem větším než 15°. Pokud se rozhodnete pro vlnitou krytinu, může pokrývat i rovnější střechy se sklonem 7° a více.

    2.2.3. Betonová střešní krytina

    Betonovou krytinu lze instalovat na střechy se sklonem od 18 do 45°. Vyrábí se z vody, cementu a kameniva a do směsi lze přidat pigment, který změní barvu krytiny. Výhodou betonové střešní krytiny je její vysoká mrazuvzdornost a velmi nízká nasákavost, což zajišťuje dlouhou životnost.

    04.jpg
    Plechová střešní krytina je spolu s bitumenovou krytinou jedním z typů střešních krytin, které lze použít k pokrytí všech typů šikmých střech.

    2.3 Strmé střechy (sklon větší než 30°)

    S rostoucím úhlem sklonu střechy se zmenšuje velikost střešních prvků. Střechy se strmým sklonem jsou charakteristické zejména pro alpské oblasti, kde je během roku větší množství srážek. Strmé střechy řeší dvě věci: zajišťují rychlejší tání a sesuv sněhu a vynikající odvod vody. Do skupiny střešních krytin vhodných pro strmé střechy patří kromě již zmíněných druhů krytin také dřevěné šindele, které jsou charakteristické pro horské oblasti a střechy se strmým sklonem.

    2.3.1. Dřevěné šindele

    Jak již bylo uvedeno, dřevěné šindele se používají na střechách se strmějším sklonem (mezi 45° a 60°). Nejsou vhodné pro sklony menší než 20°. Šindele byly vždy považovány za velmi odolný typ střešní krytiny s dlouhou životností, který vydrží velké zatížení, například velké množství sněhu. Šindele se nejčastěji vyrábějí z místních jehličnanů, včetně modřínu, smrku a jedle. Pryskyřice obsažená v jehličnanech je přirozenou ochranou dřeva a dodává šindelům odolnost vůči povětrnostním vlivům. Za nejčastěji používané dřevo pro výrobu šindelů se považuje modřín.

    05.jpg
    Bitumenová střešní krytina je jedním z mála typů střešních krytin, které lze jak na plochých tak na strmých střechách
    Odborný článek 266
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Střešní krytina?

    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 635 realizátorů v oblasti Střešní krytina
    9.2
    0

    Josef Novák


    9.5
    0

    KLEMPÍŘSTVÍ-POKRÝVAČSTVÍ KAREL JANOUŠ s.r.o.


    9.5
    0

    Střechy Junek


    9.5
    0

    REST.TU s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena