V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Novostavba, rekonstrukce nebo přístavba?

    Když stavíte novou budovu, potřebujete projektovou dokumentaci, která bude základ pro žádost o stavební povolení. Dokumentaci potřebujete také v případě, že chcete stavbu přestavět, přistavět, rekonstruovat, odstranit nebo změnit její účel.
    Odborný článek 148
    rekonstrukce objektu
    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování:

    1. Nová výstavba

    Nová výstavba je, jak už název napovídá, když provádíte práce na výstavbě nové budovy na zelené louce. Do této kategorie spadá i stavba budovy na místě starého a zcela zbouraného stavení.

    2. Rekonstrukce

    Rekonstrukce budovy se nesmí provádět bez projektové dokumentace. Tento proces zahrnuje změny technických vlastností budovy a přizpůsobení stávající budovy změněnému účelu. Budovu lze rekonstruovat i v případě, že se změní její velikost, avšak ne o více než 10%, zejména pokud jsou dotčeny konstrukční prvky, pro které je třeba provést statické výpočty. Rekonstrukcí se rozumí také stavební a řemeslné práce, které zvyšují kapacitu objektu.

    3. Přístavba nebo nadstavba

    Při přístavbě nebo nástavbě dochází k výraznému zvětšení objemu budovy. Nadstavbou se rozumí vertikální „rozrůstání“ budovy (např. nové podlaží), přístavbou horizontální (např. nový pokoj nebo zimní zahrada).

    4. Demolice

    Investoři nebo projektanti se obvykle rozhodnou pro demolici budovy, pokud je nefunkční, konstrukčně nestabilní nebo natolik zchátralá, že by její rekonstrukce byla obtížnější a nákladnější než nová výstavba.

    5. Změna užívání

    Ke změně užívání budovy může dojít v případě, že budova je již postavena a není třeba ji rekonstruovat, ale bude využívána k jiným činnostem. V praxi to znamená, že se například obchod změní na stravovací zařízení nebo naopak. Před provedením změny užívání je nutné zjistit si, zda je plánovaná změna vůbec možná.

    Obecně doporučujeme se vždy důkladně informovat, ať už na obecním nebo na stavebním úřadě, o platných předpisech, abyste se vyhnuli nepříjemnostem a neztráceli čas myšlenkou, která vám nebude povolena.

    01.jpg
    Extrémní příklad nadstavby

    Pokud se rozhodnete pro jakékoliv stavební práce, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,
    DaiBau.cz

    Odborný článek 148
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Projektování?

    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování
    9.5
    0

    DROBNÝ ARCHITECTS, s.r.o.


    9.1
    0

    AND


    9.3
    0

    Glenn Architekti


    9.6
    0

    Ateliér Velehradský, s. r. o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena