V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Katastr nemovitostí (dříve Pozemková kniha)

    Tento článek si přečetlo více než 792+ uživatelů
    Katastr nemovitostí je veřejná listina určená k zápisu a zveřejňování údajů o právech k nemovitostem a právních aktech s nimi souvisejících. Do katastru se zapisují všechny úkony související s nemovitostmi: vlastnická práva, hypotéky, pozemkový dluh, služebnost, věcné břemeno, právo stavby apod. To poskytuje podrobný přehled o každé nemovitosti. Vklad do v katastru nemovitostí je povinen pro všechny nemovitosti. Katastr je dnes dostupný k prohlédnutí i online.
    Odborný článek 792
    Pozemkova kniha
    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování:

    1. Vklad do katastru nemovitostí

    Všechny nemovitosti ze zákona musí být zapsány do katastru nemovitostí. Součástí katastru nemovitostí jsou údaje o nemovitosti a související právní fakta. Kromě toho je v katastru k dohledání dokumentace, která byla přiložena za účelem vkladu.Pozemkova kniha.jpg

    2. Katastr nemovitostí: přehled pozemků, nemovitostí a vlastnických práv

    Veškeré údaje o nemovitostech se zapisují do katastru nemovitostí. Jedná se o majetková práva, hypotéky a možné dluhy ve formě půdy (pozemků).

    2.1. Vlastnická práva

    Vlastnictví či vlastnické právo je přímé a výlučné právní panství určité individuálně určené osoby (vlastníka) nad konkrétní věcí. Vlastnictví je tedy základní právo na něco, s čímž můžete nakládat a používat to v mezích zákona. Právo na vlastnictví je popsáno v zákoně o majetkoprávních vztazích. Vlastnictví nemovitosti můžete získat právní transakcí, zděděním nebo rozhodnutím státního orgánu. Pro získání vlastnických práv je nejprve nutné provést vklad do katastru nemovitostí. Vlastnictví lze získat také zvláštním právem stanoveným zákonem. Vlastnická práva lze také rozdělit na několik osob což se nazývá spoluvlastnictví.

    2.2. Hypotéka

    Hypotéka (zástavní právo) na nemovitost, je v podstatě tzv. předkupní právo, kterým se věřitel (obvykle banka) zajišťuje v případě, že dlužník hypoteční úvěr nesplácí. V případě nezaplacení hypotéky může věřitel požadovat splacení hypotéky, čímž nemovitost prodá. Věřitel zápisem hypotéky do katastru nemovitostí zajišťuje pořadí splácení pohledávek.

    2.3. Pozemkový dluh

    Pozemkový dluh je písemný dokument, který obsahuje informace o zajištění nezaplacené části kupní ceny konkrétní nemovitosti. Takový dokument může být předmětem půjčky nebo prodeje a měl by být ověřen notářem nebo soudem.

    2.4. Služebnost

    Věcná břemena se dělí na služebnosti a reálná břemena. Již z názvu služebnost vyplývá, že věc má sloužit i někomu jinému než jejímu vlastníku. Od reálného břemene se služebnost odlišuje pasivitou vlastníka věci, který je na základě služebnosti povinen strpět nějaké jednání (např. průchod přes vlastní pozemek) nebo zdržet se jednání (např. nestavět na vlastním pozemku nad určitou výšku). Lze jí ustanovit také pro výjimečnou příležitost (možnost procházet pozemkem v případě povodní, převoz důležitého nákladu dřeva v zimě apod.). O takovém zřízení rozhoduje soud nebo jiný státní orgán. Skutečná služebnost se získává na základě právního úkonu zápisem do katastru nemovitostí nebo jiným vhodným způsobem stanoveným zákonem. Smlouva, na jejímž základě se získává skutečná služebnost, musí být uzavřena písemně a potvrzena notářem. Služebnost je možno nabýt:

    • smlouvou,
    • vydržením po dobu potřebnou k vydržení vlastnického práva k věci, která má být služebností zatížena,
    • pořízením pro případ smrti,
    • rozhodnutím orgánu veřejné moci (soud, správní orgán).

    2.5 Věcné břemeno

    Věcná břemena patří mezi věcná práva k cizí věci a slouží k tomu, aby oprávněný mohl využít určitou část užitné hodnoty cizí věci, a pro vlastníka věci to znamená, že je naopak povinen něco dát, konat, trpět, nebo se něčeho zdržet. Taktéž se zapisuje se do katastru nemovitostí.

    2.6. Právo stavby

    Právo stavby je právní institut, který umožňuje nevlastníkovi legálně stavět na pozemku. Právo stavby nelze zřídit na dobu delší než 99 let. Pokud držitel práva stavby poruší smlouvu, může se domáhat zániku práva stavby a musí zaplatit určitou náhradu.

    3. Obligační práva

    Kromě práv vlastníka se do katastru nemovitostí zapisují některá závazková práva, např. právo zakázat odcizení, věcné břemeno a předkupní právo, pokud k tomu došlo na základě právní transakce. Katastr také obsahuje informace o důvěrných a nájemních právech a zvláštních právech k užívání veřejných úkonů.

    4. Výpis z katastru nemovitostí

    Zákonem určený orgán rozhoduje a uchovává zápis v katastru nemovitostí. Zápisy dokumenty přístupné veřejnosti, takže je možné nahlédnout do katastru nemovitostí. Pokud potřebujete ověřený výpis z katastru nemovitostí, budete muset zaplatit příslušný poplatek.

    5. Elektronický katastr nemovitostí

    K elektronickému katastru nemovitostí má volný přístup každý občan. Spravuje jej Český úřad zeměměřičský a katastrální. Používání elektronického podpisu a poskytování souvisejících služeb upravuje zákon č. 297/2016 Sb., o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce. Dokumenty v elektronické podobě lze doručit na adresu elektronické podatelny, do příslušné datové schránky nebo na přenosném technickém nosiči dat.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 792
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Projektování?

    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování
    9.6
    0

    PROJECT building s.r.o.


    8.7
    0

    JAN SEIFERT STŘEŠNÍ SYSTÉMY S.R.O.


    9.5
    0

    Studio MOA


    10
    0

    KPV SYSTÉM, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena