V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Typové domy, typové projekty rodinných domů - ano nebo ne?

    Jakmile začnete uvažovat o stavbě vlastního domu, setkáte se s povinnou projektovou dokumentací. Dalo by se říci, že existuje více variant typových projektů a domů než si dovedete představit. Na druhou stranu designéři a architekti jsou si vědomi, že pro každého existuje jen jeden, který mu padne jako ulitý. Typové návrhy domů jsou pochopitelně levnější než unikátní architektonické návrhy a jsou takříkajíc zkratka k vašemu vysněnému domovu. Dejte si ale pozor, ne vše je zahrnuto v ceně. Vysvětlíme také proč.
    Odborný článek 488
    Typovy dum.JPG
    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování:

    Jak jsme již zmínili, pro stavbu domu budete nejprve potřebovat architektonický projekt, na základě něhož získáte stavební povolení. Stavební dokumentace obsahuje potřebné informace s údaji o poloze, architektonický návrh, technickou zprávu, statiku, projekt elektroinstalací, geodetický plán a projekt TZB. Pravděpodobně bude také zapotřebí udělat studie o ochraně proti hluku a požární ochraně. Přílohou k vyplnění dokumentace je výňatek z katastru nemovitostí a mapa. Všechny tyto dokumenty společně tvoří dokumentaci stavebního povolení.

    1. Kde hledat typový projekt domu?

    Pokud se rozhodnete pořídit si dům, obvykle hledáte první nápady ve specializovaných časopisech či v online katalozích. Výrobci montovaných domů mají na svých stránkách nejlepší možnou prezentaci svých domů. Najdete tam příklady kvalitních architektonických řešení s podrobnými popisy, obrázky a  někdy i videi. Na vývoji těchto projektů se podíleli špičkoví odborníci, kterým můžete důvěřovat.

    Nápady můžete hledat také v katalozích typových domů, které české společnosti vyrábějí v zahraničí. Na těchto stránkách jsou také k dispozici odhady investic a balíčky s instalacemi a další nabízené prvky. Vizualizace takových projektů jsou obvykle profesionální, špičkové kvality, ale kvalita realizace je velkou otázkou neboť jsou u nás některé věci zkrátka neproveditelné.

    Tzv. typové plány lze nalézt také ve formě tzv. rychlých projektů. Amatérské vizualizace a nečitelné plány najdete na webových stránkách mnoha společností. Některé z nich považují za typové projekty ty, které se používaly pro jiný dům a pro vás je pouze přizpůsobí.

    2. Skutečný „typový dům“ ve skutečnosti neexistuje

    Při rozhovoru s designéry a architekty ve společnostech, které nabízejí typové projekty, rychle objevíte, že jejich „typový dům“ může ve skutečnosti vypadat tak či onak, být postaven tam či onam. Zkrátka, vždy může být upraven podle vašich představ a přání. Lze je přizpůsobit podle zadaných informací o poloze, územního plánu, přístupu a konfigurace terénu. Pokud jsou tedy všechny tyto změny možné, pak to není vůbec „typový dům“; to, co je „typové“, se podle definice může změnit jen nepatrně a nejčastěji vůbec. V důsledku toho jsou skutečně „typové“ pouze byty v panelácích.

    Celkově vzato, jaký je tedy typový dům? Nejdůležitější je vzít v potaz vaše přání a potřeby. V neposlední řadě je důležité umístění. Neexistuje žádný univerzální dům, který by vyhovoval každému člověku a mohl být postaven na jakékoliv místo. Existují pouze varianty projektů provedených podle určitých kritérií, které by výrobce nechtěl měnit, protože mu to z technických důvodů nevyhovuje. Pokud si vyberete jednu z nich, pak jste nucen dělat kompromisy ve vztahu k vašemu vysněnému domovu. Když se řekne „typový rodinný dům“, znamená to, že má kuchyň, koupelnu, jídelnu, obývací pokoj a ložnici - nebo více z nich; všechny pokoje jsou tam. Různé rodiny však nežijí stejným způsobem. Navíc ne každý dům se hodí na jakékoliv místo. Nakonec vyvstává možná klíčová otázka, líbí se nám vůbec takovýto dům?

    Pokud se rozhodnete pro typový projekt domu, získáte architektonické řešení obecného typu, které obsahuje všechny potřebné prvky, ale budete muset souhlasit s kompromisy a standardní kvalitou získaného prostoru.

    3. Typové plány domu: cena ve srovnání s původními návrhy

    Důvodem, proč se lidé většinou rozhodnou pro standardní projekty, je jejich nižší cena. Hospodářská krize přinutila lidi, aby spořili i v takto důležitých věcech. Cena typového projektu domu do 100 m2 se pohybuje kolem 16000Kč a výše a za větší než 100 m2 zaplatíte 20000Kč a výše. Cena nezahrnuje změny a úpravy, ani 3D vizualizaci vašeho projektu.

    Klasický typový dům
    Klasický typový dům

    Pokud si u architekta objednáte plán na získání stavebního povolení, bude vás to stát více než 30000Kč. Originální plán podle vašich přání a požadavků bude o cca 25.000 dražší. Toto je částka za přibližně 150 m2 strojního omítnutí fasády nebo za polovinu střechy. Ve srovnání s celkovou hodnotou investice nebo s tím, že tam pravděpodobně strávíte zbytek života je to zanedbatelná investice - proč si tedy nevybrat dům na míru?

    Připlatíte-li si pouhých 25000Kč dům může být naprosto jedinečný v každém ohledu
    Připlatíte-li si pouhých 25000Kč dům může být naprosto jedinečný v každém ohledu

    4. Dům se staví pouze jednou

    Pokud se dobře zadíváte, uvidíte, že většina typových projektů je šitá horkou jehlou; nasvědčují tomu obývací pokoje plné rohů nebo půlkruhů, chodby bez prvků na oblečení a obuv, kuchyně plné neosvětlených míst, chodby zpravidla příliš úzké a bez přirozeného osvětlení. Dokonce ani stěny nejsou vždy ve stejné linii. Proporce pokojů jsou stejně špatné. Koupelny a ložnice jsou často obrovské, zatímco dětské a obývací pokoje nesmyslně malé.

    Vraťme se ještě jednou k těm 25.000, které byste chtěli ušetřit. Jsou to peníze, které ve skutečnosti znamenají čas. Čas, který architekt investuje do formování myšlenky domu a zahrady, která bude zcela podle vašich představ. A možná společně narazíte na novou hodnotu, která se nedá změřit metry čtverečními ani penězi.

    S tzv. typovým projektem budete mít řešení v ruce za týden nebo dva. Pokud spěcháte, je to skvělá volba. Přesto, mějte na paměti, že je dům stavěn jen jednou za život. Proto si myslíme, že najmout odborníka se vám vyplatí a to opravdového umělce prostoru a ne jen stavitele.

    5. Srovnání: typové projekty domů a klasické domy oproti unikátním projektům

      Typové domy, typové projekty Klasické domy, originální projekty
    poskytovatel výrobce objektů, stavební firma architekt
    přizpůsobeno vašim potřebám ne nebo částečně ano 
    přizpůsobeno pozemku ne nebo částečně ano
    doba projektování žádná několik měsíců
    stavební povolení ano ano
    cena 14000 - 20000 Kč 30.000 Kč a více

    Pokud se rozhodnete najmout architekta, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také poskytovatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 488
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Projektování?

    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování
    9.5
    0

    AK 99, s.r.o.


    9.5
    0

    ERCÉ stavby s. r. o.


    8.9
    0

    247DESIGN.CZ


    9.7
    0

    F&K&B, a.s.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena